.

.

czwartek, 12 marca 2015

Masa kawowa do ciast i tortów wg Aleex



Tę masę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy, wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam.

Składniki:

• 20 dkg cukru
• 4 żółtka
• 1 kopiata łyżka mąki pszennej
• 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 40 dkg masła
• 2 łyżki spirytusu

Sposób przygotowania:

1. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, dodać mąkę. Wymieszać.



2. 3 łyżeczki kawy zalać 1 szklanką wrzątku. Lekko przestudzić.


3. Do masy żółtkowej wlać zaparzoną kawę. Wymieszać.



4. Postawić na palniku i, cały czas mieszając, ugotować krem. Wystudzić.



5. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzony krem kawowy.




6. Na końcu dodać do masy 2 łyżki spirytusu. Zmiksować.


7. Blaty ciasta przekładać masą kawową.



Smacznego.

Dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V

19 komentarzy:

  1. Świetny przepis na krem! Kawę uwielbiam więc skradnę Ci przepis:) A z bezowymi blatami tort musiał być genialny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,przepisy i blog super.Korzystam z niego bardzo często,mam jednak pytanie gdzie znajdę przepis na tort bezowy.Pozdrawiam Halina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na razie jeszcze go nie ma :) Ja robiłam tort wykorzystując gotowe blaty. Przymierzam się jednak do zrobienia własnych, wówczas na pewno podzielę się przepisem i sposobem wykonania. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Super kremik,uwielbiam kawowe nuty smakowe !!
    Marzanna

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jestem zainteresowana!:) Świetny przepis, Niby prosty i coś podobnego robiłam, ale sama bym na to nie wpadła. Dziękuję, Alex. Asia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta masa jest wspaniała, wykorzystałam do tortu orzechowego, dziękuję za przepis,
    pozdrawiam - Anna z Chełma

    OdpowiedzUsuń
  6. Masa pyszna - i prosta w wykonaniu. Właśnie skorzystałąm z przepisu. dzięki

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam a czy mozna czyms zastapic spirytus?? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można nie dodawać spirytusu ani wódki do masy? Nie lubię alkoholu w masie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale masa nie będzie wyrazista. Alkohol zaostrza nieco maślany smak masy. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Ja dopiero dzisiaj......fajnie,że nie kazesz ubijać zółtek na parze [nigdy mi nie wychodzi ] a tak prosto zrobić ten budyń żółtkowy a efek powalający..Odnośnie alkoholu - konserwuje więc ma dłuzszy okres ważności. Dzieciom nie podajemy takiego tortu - bo kawa i alkohol nie należy do menu dla dzieci .Dzięki Fajna jesteś . Radosnych świąt

      Usuń
    3. Dziękuję :) Lubię sobie i innym ułatwiać życie ;) Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

      Usuń
  9. Hej.czy na bazie tego przepisu da sie zrobic krem oreo?robilam juz krem kawowy i chcialabym go wyprobowac w innych wariacjach��

    OdpowiedzUsuń
  10. A mozna dodac kakao,taki napar jak z kawy,bo robie tort z czarnej porzeczki i kawowa masa mi nie pasuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za przepis ten krem robiłam dzisiaj jest pyszny polecam😍

    OdpowiedzUsuń
  12. czy ten krem się piecze w piekarniku? jeśli tak to ile i w jakiej temperaturze, możliwe że tutaj pisze ale nie zauważyłam więc poprosze o informacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, tego kremu się nie piecze. To masa kawowa (budyniowa, z dodatkiem masła), którą przekłada się gotowe już blaty biszkoptowe lub bezowe. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń