.

.

wtorek, 16 lipca 2019

Likier Cassis (CRÈME DE CASSIS) wg Aleex


Czy znacie Crème de cassis – likier z czarnych porzeczek produkowany w Burgundii? Jeśli nie, koniecznie go wypróbujcie. To element tradycji francuskiej, ale we Francji nie pije się go w stanie czystym, jest podstawą wielu koktajli, należących do grupy aperitifów, z których część jest nazywanych kir. Nazwa pochodzi od nazwiska Felixa Kira, który był merem Dijon w latach 1945-68. W latach powojennych producenci likierów walczyli o przetrwanie ich produktu. Felix Kir, jako mer, każdego gościa częstował koktajlem z białego wina i likieru z czarnych porzeczek. Ten prosty zabieg marketingowy pozwolił przetrwać lokalnym producentom. Do dziś Crème de cassis jest bardzo znanym i lubianym trunkiem, dlatego warto go zrobić. Ja przygotowałam go już rok temu, korzystając z przepisu z kwestii smaku. Sam proces robienia likieru jest prościutki, najdłuższe jest oczekiwania, ale… NAPRAWDĘ warto poczekać. Jest pyszny.No I trudno opisać jego wyjątkowy smak w jesienne i zimowe wieczory.

Składniki:

• 600 g cukru
• 1 l spirytusu
• 1 kg czarnych porzeczek
• obrana w spiralkę skórka z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Porzeczki opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z szypułek, osuszyć na ręczniku. Przełożyć do wyparzonego i suchego słoja, który powinien być na tyle duży, aby wewnątrz zostało jeszcze trochę miejsca.


2. Do garnka wsypać cukier, wlać 1 szklankę wody i zagotować. Mieszać, aż cukier się rozpuści.



3. Syrop gotować na małym ogniu ok. 2 minut, a następnie ostudzić.



4. Zimny syrop wymieszać z alkoholem.


5. Powstałą mieszaninę wlać do słoja z owocami.


6. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać, zamknąć szczelnie słój i odstawić na około 45 dni.



7. Przez pierwsze 2 tygodnie, co kilka dni, potrząsać słojem, mieszając jego zawartość.
8. Po upływie 45 dni przelać likier przez filtr do kawy lub przez sitko wyłożone gazą, wycisnąć sok z owoców.



9. Powstały likier wlać do butelki i szczelnie zamknąć. Odstawić w dowolne miejsce na około 30 dni.
10. Po tym czasie można się nim delektować.



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz