.

.

niedziela, 21 lipca 2019

Puszyste ciasto jogurtowe z borówkami wg Aleex


Intensywny weekend już mija. Przyjechali do nas Młodzi z Maleństwem, a więc cały świat kręcił się wokół nich. W sobotę przyjmowaliśmy gości. Byli nasi najbliżsi, by celebrować nadchodzące imieniny Gwiazdeczki. Wszyscy zachwycali się Maleństwem, które jest urocze, cudnie się uśmiecha, bawi się zabawkami i samodzielnie siedzi. Uwielbiam patrzeć na Malutką, a ona, czując miłość, którą od nas wszystkich dostaje, przepięknie się rozwija i zachwyca nas każdego dnia. Zaczyna także próbować nowych smaków. Jednym z nich była odrobina ciasta, które upiekłam. Na sobotnie przyjęcie wybrałam przepis znaleziony w sieci na stronie smaker na ciasto jogurtowe. Miałam borówki, które idealnie pasowały do tego wypieku. Całość okazała się pyszna – lekka, niezbyt słodka, cudnie owocowa. Piekłam to ciasto w formie z kominkiem. To dobre rozwiązanie dla tego typu ciasta. Jogurtowe wypieki lubią się nie dopiec, czasami są zbyt mokre. Ogrzewane gorącym powietrzem z zewnątrz i od środka, pięknie rosną i stają się puszyste. Spróbujcie.

Składniki:


Sypkie:
• 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Mokre:
• 1 jajko
• 2/3 szklanki cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 200 ml jogurtu naturalnego (może być 0% lub inny)
• 70 ml oleju
• sok z ½ małej cytryny

Dodatkowo:
• 200 g borówek amerykańskich
• cukier puder

Sposób przygotowania:


1. Formę z kominkiem wysmarować masłem i dokładnie wysypać tartą bułką.


2. Przygotować 2 miski. Do jednej wsypać składniki sypkie. Wymieszać.


3. W drugiej, do połączenia, wymieszać składniki mokre.



4. Do składników mokrych dodać składniki sypkie.


5. Produkty wymieszać do połączenia składników, niezbyt długo, ale dość dokładnie.



6. Gotowe ciasto przełożyć do formy.


7. Na wierzchu rozłożyć owoce, lekko wpychając je do ciasta.



8. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C w opcji dół – góra przez 1 godzinę.


9. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.


10. Ciasto wystudzić. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.


11. Podawać pokrojone na porcje.



Smacznego.

4 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można to coasto upiec w zwyklwj prostokątnej foremce?
    E tych z kominem prawie zawsze mam zakalec choc wygląda po upieczeniu pięknie i nic nie wskazuje na to,ze środek nie nadaje się do jedzenia:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna to ciasto upiec w zwykej blaszce?
    Z tej z kominen zawsze prawie wychodzi mi zakalec,mimo ze po wyjęciu z piekarnika wyglada pięknie, środek jednak nie nadaje sie do jedzenia:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast borowek dodałabym rabarbar ;) uwielbiam Twój blog i cieszę się, iż znów z nami jesteś....

    OdpowiedzUsuń