.

.

piątek, 8 października 2021

Sos śmietanowo-koperkowy ze szpinakiem i łososiem wg Aleex

Nie znoszę chorowania. Kiedy przymusowo siedzę w domu, wydaje mi się, że mnóstwo rzeczy mogłabym zrobić i tylko bezsensownie tracę czas. Tym razem jest troszkę inaczej. Nadal mam poczucie utraty czasu, ale czuję się tak fatalnie, że nie mam siły, aby wstać. Jakiś paskudny wirus panuje. Uważąjcie na siebie. 
A ponieważ na dworze robi się naprawdę chłodno, warto zadbać o to, co jemy. Ja dzisiaj serwuję Wam pyszny sos, który doskonale pasuje do placków z cukinii. Sos jest znakomity, to połączenie koperku, szpinaku z kremową śmietaną i zanurzonymi w niej kawałkami łososia. Jeśli chcecie, możecie podać go z innymi, ulubionymi dodatkami. I tak będzie znakomity. 

Składniki: 
• 200 g łososia wędzonego 
• 400 g świeżego szpinaku 
• pęczek świeżego koperku 
• 350 ml śmietany 30% 
• sok z cytryny do smaku 
1 cebula 
• 1-2 ząbki czosnku 
• oliwa do smażenia 
• sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

1. Liście szpinaku umyć, odsączyć i odstawić.
2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy. Podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną i czosnek przeciśnięty przez praskę.
3. Na patelnię włożyć łososia pokrojonego na kawałki. Podsmażyć.
4. Koperek posiekać, dodać do składników na patelni.
5. Liście szpinaku posiekać, włożyć na patelnię.
6. Wszystkie składniki lekko poddusić.
7. Na patelnię wlać śmietanę, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
8. Gotować sos do lekkiego zgęstnienia. 
9. Podawać z dowolnymi dodatkami. Świetnie smakuje z plackami z cukinii.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz