.

.

środa, 23 lutego 2022

Churros wg Aleex

Churros kusiło mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze zrobienie go odkładałam na później. W tym roku stwierdziłam, że oto nadszedł czas na ten pyszny deser. Czym jest churros?
Jak podaje Wikipedia churro/churros (także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) to tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański i meksykański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta parzonego i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji (tu zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz w Turcji. 
Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churrería (w Katalonii Xurreria), zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros (w Katalonii xurros i xocolata). Zwykle posypuje się churros cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaje się je także ze stopionym serem. Często churros porównywane jest do polskich pączków. 
Ja zrobiłam churros w klasycznej wersji, a w zasadzie w 2 wersjach – z cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i z sosem czekoladowym. Skorzystałam z przepisu z kwestii smaku. Pycha! 

Składniki: 

• 1 szklanka (250 ml) wody 
• 100 g masła 
• 1 łyżka cukru wanilinowego 
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli 
• 1 szklanka mąki pszennej 
• 3 jajka 
• 1 litr oleju rzepakowego 
• cukier puder z odrobiną cynamonu 
• 50 ml śmietanki 30% 
• 100 g czekolady (po 50 g deserowej i mlecznej) 

Sposób przygotowania: 

1. Do rondelka wlać wodę, dodać masło, sól i cukier.
2. Składniki zagotować. 
3. Do garnka wsypać mąkę.
4. Nie przerywając gotowania, ucierać masę drewnianą łyżką, aż będzie lśniąca, gładka i będzie odstawać od ścian garnka. Powinno nam to zająć ok. 2 minut.
5. Ciasto w garnku odstawić do przestudzenia na około 30 minut.
6. Po tym czasie do masy dodawać po kolei jajka. Po każdym dokładnie utrzeć masę drewnianą łyżką. Powstanie jednolite ciasto parzone.
7. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 stopni C.
8. Ciasto włożyć do dekoratora z tylką w kształcie gwiazdki. Szerokość wyciskanego ciasta powinna mieć ok. 1 cm.
9. Ciasto wyciskać bezpośrednio na gorący olej. Odcinać paski ok. 8-10 cm. Ciasto jest dość delikatne, więc można je oddzielić palcem. Uwaga! podczas smażenia churros trochę rosną.
10. Churros smażyć na złoty kolor około 2 minut z każdej strony.
11. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. 
12. Jeszcze ciepłe churros oprószyć cukrem pudrem z cynamonem.
13. Przygotować sos czekoladowy: w garnuszku mocno podgrzać śmietankę, zestawić z ognia. Dodać do śmietanki czekoladę. Chwilę poczekać, a następnie energicznie wymieszać. Gotowe.
14. Churros podawać z sosem czekoladowym.
Smacznego.

1 komentarz: