.

.

niedziela, 13 lutego 2022

Ptasie mleczko „Malinowa chmurka” wg Aleex

Jutro Walentynki, zakochani będą świętować, celebrując swoją miłość. Kiedy patrzę na młodych, wpatrzonych w siebie, żyjących w świecie swojej miłości, uśmiecham się. Miłość młodych jest piękna – gwałtowna, pełna namiętności, wahania, niepewności, ufności, oczekiwania na przyszłość. 
Z upływem lat nawet najbardziej żarliwe uczucie się zmienia. Żywe kolory nieco blakną. Mniej rażą, za to długo można na nie patrzeć bez mrużenia oczu. Dojrzała miłość jest spokojna, pewna siebie, czasami nieco poturbowana, ale pełna zrozumienia i akceptacji. Jak nasza. 

"Dziękuję za Twój uśmiech, 
otwarte okno Twego istnienia. 
Dziękuję za Twoje spojrzenie, 
zwierciadło Twej uczciwości. 
Dziękuję za Twoje łzy, 
które są znakiem, 
że dzielisz radość lub smutek. 
Dziękuję za Twoją rękę zawsze wyciągniętą, 
aby dać lub otrzymać. 
Dziękuję za Twoje objęcie, 
które jest szczerą gościną 
Twojego serca. 
Dziękuję za Twoje słowo, 
wyraz tego, co kochasz 
i w czym pokładasz nadzieję. 
Dziękuję, że jesteś" 

Helene Oshiro 

Dobrze jest mieć kogoś swojego na zawsze. Dobrze jest zjeść pyszny deser z tym kimś swoim. Świetnie się do tego nada ptasie mleczko.

Składniki: 

• 1 litr mleka skondensowanego niesłodzonego 
• 2 galaretki cytrynowe lub agrestowe 
• 2 galaretki malinowe 
• 2 łyżki cukru 
• 1 opakowanie cukru waniliowego 
• 250 g malin (mogą być mrożone) 

Sposób przygotowania: 

1. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Ostudzić.
2. Mleko wlać do wysokiego naczynia. Zmiksować. Podczas miksowania mleko spienia się i powiększa objętość.
3. Do mleka dodać ostudzone galaretki cytrynowe. Ponownie zmiksować.
4. Mieszaninę przelać do tortownicy, szklanego naczynia lub od razu do szklanych pucharków. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
5. Kiedy mleczna masa zastygnie, przygotować galaretki malinowe.
6. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzątku. Dodać cukier i cukier waniliowy.
7. Do galaretek dodać maliny. Świeże owoce dodać do przestudzonych galaretek, mrożone włożyć bez rozmrażania do gorących galaretek.
8. Ostudzoną galaretkę z malinami ostrożnie wylać na zastygniętą masę mleczną. 
9. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Smacznego.

3 komentarze:

  1. Co prawda już po walentynkach, ale jestem pewna, że znajdę jeszcze niejedną okazję na ten deser ;) szczególnie skoro już niedługo będzie można zrywać maliny prosto z krzaka. Przyznam, że deser prezentuje się naprawdę wspaniale! Choć zapewne wykorzystam także inne owoce, do przygotowania go :) zależy na co akurat będzie sezon. Myślę, że ten przepis sprawdzi się z wieloma pysznymi składnikami. A jeśli chodzi o owoce ze sklepu to myślę nad borówkami lub kiwi, taka delikatna kwaśność będzie przyjemna w deserze ;)

    OdpowiedzUsuń