.

.

sobota, 19 lutego 2022

Kruche faworki z ciasta francuskiego wg Aleex

Kolejny tydzień lutego minął mi błyskawicznie. Zresztą nie tylko on. Każdego dnia rano stoję przed kalendarzem i z niedowierzaniem wpatruję się w bieżącą datę. Nie wiem, kiedy minął styczeń, gdzieś mi się zapodział. Luty też ma wyjątkowe tempo. Zresztą wszystko wokół zwariowało. Obowiązków przybywa mi lawinowo (szkoda, że nie idzie to w parze z lawinowym wzrostem pensji), przychodzę do domu wieczorami, włączam telewizor i docierają do mnie wiadomości o totalnej zawierusze w Polsce i na świecie. Lubię być na bieżąco, ale nie mogę już tego słuchać. Kłótnie, awantury, okropny język pełen pogardy do drugiego człowieka, zagrożenie wojną. 
Jestem zwyczajnym człowiekiem, który chce żyć spokojnie z rodziną, czuć się bezpiecznie i uczciwie pracować na rzecz innych ludzi. Nie oczekuję od życia cudów. Chcę móc tworzyć swój własny świat według swoich zasad. Chcę stabilizacji i bezpieczeństwa. Przypuszczam, że zwyczajnych ludzi, którzy mają podobne marzenia i oczekiwania, jest wielu. Dlaczego więc Ci, którzy nas reprezentują, nie słyszą, nie widzą i tego nie rozumieją? 
Dziś 100. rocznica urodzin Władysława Bartoszewskiego, który twierdził, że „warto być przyzwoitym”. Przyzwoitość to wartość sama w sobie. Powinna być podstawą wszystkiego, wszelkiego działania. Bez przyzwoitości nie ma niczego. Albo inaczej, to co jest, jest pełne byjelakości. Wielu ludzi wciąż wie, że warto być przyzwoitym i tacy właśnie są. Ale w dzisiejszym świecie dominuje chyba świadomość, że przyzwoitość nie zawsze się opłaca… Dlatego świat szaleje. 
A ja, dopóki mogę, zamykam drzwi, odcinając się od zewnętrznych swarów i oddycham – w swoim maleńkim, domowym świecie. Dziś pachnie on wanilią i kruchymi faworkami. Zbliża się przecież tłusty czwartek. Zapraszam. Uchylę Wam drzwi. 

Składniki: 

 • 1 lub 2 płaty gotowego schłodzonego ciasta francuskiego 
• cukier puder z wanilią 

Sposób przygotowania: 

1. Gotowe ciasto francuskie wyjąć na blat, odłożyć na kilka minut, aby się lekko ogrzało. Jeśli mamy mrożone ciasto, trzeba je wcześniej rozmrozić. Ja używam ciasta francuskiego schłodzonego. Dostępne jest w sklepowych lodówkach. 
2. Lekko ogrzane ciasto delikatnie rozwinąć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C w opcji góra-dół.
3. Blat ciasta lekko rozwałkować.
4. Ciasto pokroić na pasy kilkucentymetrowej szerokości.
5. Dłuższe paski podzielić na pół. Na środku każdego zrobić nacięcie.
6. Uformować faworki, przeplatając przez nacięcie jeden koniec paska.
7. Gotowe faworki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piec ok. 10 minut, pilnując stopnia zarumienienia się ciasta.
9. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem z wanilią. Można użyć domowego cukru waniliowego.
Smacznego.

1 komentarz: