.

.

piątek, 14 września 2012

Włoska pizza wg Aleex



Piątkowe popołudnie ma w sobie coś niewiadomego. Pełno w nim oczekiwania. I jest ono różnorodne w zależności od wieku, w którym jesteśmy. Dla młodzieży to oczekiwanie dotyczy zabawy, wytchnienia po tygodniu nauki. Dla mnie to czas oderwania się od obowiązków zawodowych i oddanie się ulubionym zajęciom. Oczywiście, że spędzam je w kuchni. Kuchnia to serce domu, które bije głośno i wyraźnie. Kusi zapachami, barwami przypraw, szumem piekarnika, delikatną melodią odzwierciedlającą nastrój w tle. A dzisiaj moja kuchnia pachnie Italią. Z każdym wdechem wyraźniej czuć nagrzane słońcem pomidory, zioła i roztopiony ser. Dzisiaj serwuję pizzę. Może kawałek?

Składniki (na 2 średnie pizze):

• 5 dag świeżych drożdży
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka ciepłej wody
• 3 łyżki oleju
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki soli
• oregano, bazylia
• żółty ser lub mozzarella

sos z tego przepisu
nadzienie dowolne lub takie

Sposób przygotowania:


1. Mąkę przesiać do miski.


2. Dodać oregano i suszoną bazylię oraz sól.


3. Do miseczki wkruszyć drożdże, wlać wodę.


4. Dodać do miseczki cukier i oliwę.


5. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.


6. Przygotowany rozczyn wlać do mąki.


7. Zagnieść ciasto. Gdyby było za luźne, podsypać mąką.



8. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.



9. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i lekko posmarować olejem. Ja zwilżam olejem papierowy ręcznik i nim przecieram papier.


10. Rozciągnąć palcami ciasto formując pizzę. Nie używać wałka, aby ciasto nie straciło puszystości.


11. Pizzę posmarować lekko olejem.


12. Na placek wyłożyć sos pomidorowy, rozsmarować.


13. Wyłożyć nadzienie.


14. Całość posypać startym serem.


15. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C (termoobieg i dolna grzałka) około 13 - 15 minut.


16. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce.


17. Kroić na porcje.


18. Podawać gorącą.


Smacznego.

41 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Pieczemy około 13 - 15 minut. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  2. Włoska :) to bez ketchupu, bo tu w Italii za poproszenie o kethup wyganiają z pizzerii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Nie proponuję ketchupu tylko sos pomidorowy :))) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Bez urazy, ale na wierzchu tej "włoskiej" pizzy to też sos czy raczej ketchup? ;)

      Usuń
    3. W przepisie nie ma ketchupu. Nie jestem profesjonalnym fotografem, czasami zdjęcia nie są udane, ale wiem, co podaję w swojej kuchni :) Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  3. uwielbiam domową pizzę, a Twoja jest na pewno pyszna! chętnie się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cienkie ciasto, ...mmmmm, duuuuzo sera,.....mmmmm...i mozna się delektować. Uwielbiam taka pizzunię. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, zastanawiam się dlaczego w nazwie jest "włoska"? Czyżby z jakiegoś konkretnego regionu Włoch, gdzie wszystko zasypuje się serem? Tam gdzie ja byłam pizze podawane są w ten sposób, że widać wszystkie dodatki które są na cieście, i wydaje mi się, że to jest raczej włoski sposób na podawanie pizzy ser na spodzie lub między dodatkami.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam - nazwa jest taka, jaką miałam ochotę nadać :) A pizza nie z konkretnego regionu Włoch (które jak nie śmiem wątpić znasz niezwykle dokładnie), ale z mojej kuchni.
      Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Do pizzy używa sie surowych pieczarek, bo z duszonych to zrobiłaś zapiekanke ala pizza

      Usuń
  6. Ale ekstra cienkie ciasto, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko jaka apetyczna mniammmmmmmmm. Koniecznie muszę zrobić! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ewa -Sanok PIZZA PYSZNA przepis strzał w dziesiątkę pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Pizza zrobiona:) Skonsumowana i pochwalona:)) Jak zwykle i jak każdy przepis rewelacja:) Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilonko - bardzo się cieszę :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  10. pizza fantastyczna ! dzis zrobiłam po raz 1 z pani przepisu !!!!
    czytam od wczoraj pani blog i wpisałam już w ulubiony .I przepisy na sałatki,śledziki na pewno wykorzystam !!!!
    pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - cieszę się, że smakowało :) Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  11. Proszę napisz jaka jest różnica między tym przepisem a tym z mlekiem? Chcę dzisiaj zrobić na obiad i nie jestem pewna którą wersję wybrać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oba przepisy różnią się sposobem przygotowywania ciasta, a w efekcie smakiem ciasta na pizzę. Trudno mi poradzić. Dla mnie obie są dobre, choć mój syn woli ciasto z przepisu na pizzę rustykalną. Mąż zdecydowanie obstaje przy tej włoskiej. Żeby wybrać, trzeba spróbować. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  12. Byłam we Włoszech i miałam okazję jeść prawdziwą włoską pizzę. Muszę przyznać, że ta z Twojego przepisu naprawdę smakiem przypomina tą włoską. Na pewno jeszcze nieraz z niego skorzystam. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne ciasto na pizzę!!!!Zawsze wychodzi:):)Robię tylko takie:) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziękuję za przepis. Pizza paluszki lizać

    OdpowiedzUsuń
  15. pizza wspaniała ;) polecam

    OdpowiedzUsuń
  16. Droga Aleex dziś zrobiłam pizze z Twojego przepisu ciasto na szóstkę pychotka.Pozdrawiam Edyta.

    OdpowiedzUsuń
  17. ciasto świetne ale wykorzystałabym inne dodatki...no i zrezygnowałbym z keczupu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widzisz w przepisie jest sos. Ja keczupu nie jadam, bo nie lubię, ale za to Młody je i sos, i keczup :( Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  18. Wygląda bardzo pysznie. Muszę się kiedyś odważyć na samodzielne wykonanie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pizza pyszna, uwielbiam Pani blog. Super pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pizza bardzo smaczna lepszej ja i mąż nie jedliśmy,uzależniłam się od Pani bloga zaglądam tu codziennie jest wspaniały.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  21. Do pizzy używa sie surowych pieczarek , bo z duszonych robi się zapiekanke i ta twoja pizza napewno też nie różni się niczym w smaku od zapiekanki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i cóż mam Ci odpowiedzieć? Dla mnie smakowała jak pizza, a nie jak zapiekanka. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  22. Nawet jeśli zdjęcia nie są profesjonalne, to ja i tak poczułam smaka na tę pizzę i na pewno wypróbuję przepis :) Być może trochę zmodyfikuję dodatki, ale to w końcu zależy od indywidualnych upodobań :) Ja na przykład uwielbiam pizzę z szynką parmeńską i rukolą :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej, w nazwie pizzy jest blad lierowy. To nie miala byc pizza Wloska, tylko Wolska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej - naprawdę sądzisz, że Twój komentarz jest fajny i na poziomie? Aleex.

      Usuń
  24. Pizza z www.szybkapizza.pl" jest rewelacyjna! Mniam! Warto się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pizza z www.szybkapizza.pl" jest rewelacyjna! Mniam! Warto się skusić.

    OdpowiedzUsuń
  26. Taką domową pizze lubię najbardziej. Wypróbowałam i muszę przyznać, że rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda przepysznie. świetnie, że cały proces jest przestawiony na zdjęciach :) Łatwiej się gotuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Co do temperatury pieczenia, pierwszy raz prawie się spaliła , ciasto twarde. Jednak za drugim razem piekłam w tem. 170 stopni i wydłużylam czas pieczenia
    Udało się :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Korzystam z kuchni Aleex,przepisy są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń