.

.

czwartek, 13 września 2012

Malinówka wg Aleex - etap III



Czas na trzeci etap przygotowania nalewki malinowej. Wracamy do słojów z malinami i sokiem. U mnie cukier rozpuścił się już całkowicie. W waszych słojach też powinno go nie być. Jeśli jest, zamieszajcie całość, pomóżcie mu rozpłynąć się w słodkim soku. A potem zanurzcie owoce w alkoholu. No to do dzieła...

ETAP III

Przypominam składniki, które są nam potrzebne:

Składniki:

• 2 kg dojrzałych malin
• 1 l spirytusu
• 1,2 – 1,5 kg cukru
• 1 litr wódki

Do tej pory wykorzystaliśmy już maliny, spirytus i cukier, teraz czas na wódkę.

Sposób przygotowania:

6. Zlać sok z malin, który się wydzielił podczas połączenia malin z cukrem.




7. Sok z malin połączyć ze spirytusem przefiltrowanym podczas etapu I.



8. Zamknąć szczelnie butelkę i odstawić do szafki.


9. Maliny zalać 1 litrem wódki. Trzymać około tygodnia, aż maliny oddadzą do alkoholu całe swoje dobro.



10. Po tym czasie przejdziemy do etapu IV.


Aleex.

etap I
etap II

2 komentarze:

  1. a kiedy etap IV ? czekamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dawno jest. Proszę spojrzeć na wpis z 20. września 2012r:
      http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/09/malinowka-wg-aleex-zakonczenie.html

      Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń