piątek, 7 września 2012
Malinówka wg Aleex - etap II
Czas na drugi etap przygotowania nalewki malinowej. Jak wyglądają Wasze słoje z malinami? A spirytus? Nabrał już przepięknego rubinowego koloru? Minął odpowiedni czas i znów wracamy do naszej nalewki. No to do dzieła...
ETAP II
Przypominam składniki, które są nam potrzebne do zrobienia nalewki:
Składniki:
• 2 kg dojrzałych malin
• 1 l spirytusu
• 1,2 – 1,5 kg cukru
• 1 litr wódki
Do tej pory wykorzystaliśmy już maliny i spirytus, teraz czas na cukier.
Sposób przygotowania:
1. Zlać spirytus nasączony malinami do słoja lub butelki – przefiltrować, aby płyn był klarowny. Ja użyłam kilku filtrów do kawy.
2. Zamknąć szczelnie butelkę i odstawić do szafki.
3. Maliny zasypać cukrem. Ja wsypałam najpierw 1 kg, wymieszałam, a resztę wysypałam na wierzch.
4. Maliny z cukrem zostawić na stole w zamkniętym słoju. Powinny stać kilka dni aż do rozpuszczenia się cukru.
5. Po tym czasie przejdziemy do etapu III.
Aleex.
Dla zainteresowanych – etap I przygotowania malinówki opisany jest tutaj.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kolor piękny i smak pewnie też będzie super, szczególnie zimowym wieczorkiem na wzmocnienie:))
OdpowiedzUsuńpyszności! wpraszam się chociaż na kieliszek! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam, ale degustacja dopiero za 3 miesiące. Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńWitam a filtr czym można zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożesz zastąpić gazą, watą. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń