czwartek, 6 września 2012
Grillowane banany z czekoladą wg Aleex
Jutro po południu zaczyna się weekend. Jutro wrócę do mojej malinówki. A dziś.... chyba z tęsknoty za słońcem... proponuję Wam deser. Nietypowy, bo z grilla. Najprostszy, bo wystarczą dwa składniki. Pyszny, bo prostoty najlepiej niczym nie zakłócać. Jest genialna sama w sobie.
Nie przepadam za bananami. Są ... takie sobie. Owszem, smaczne, ale muszę mieć wielką ochotę na te owoce, by po nie sięgnąć. A jednak postanowiłam wypróbować je w formie deseru. Słyszałam o nim już jakiś czas temu, ale nie miałam odwagi, by go wypróbować. Aż do niedawna. A kiedy już wypróbowałam, stał się naszym ulubionym słodkim smakołykiem z grilla. Może też go polubicie?
Składniki:
• dojrzałe banany – tyle, ile jest osób
• czekolada mleczna lub gorzka
• wiórki kokosowe (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Dojrzałe banany umyć, naciąć skórkę tak, aby jeden pasek można było odchylić.
2. Czekoladę pokroić na kawałki (kostkę czekolady na pół).
3. W owocach zrobić nożem nacięcia, w nie wcisnąć kawałki czekolady.
4. Miejsce faszerowania owoców przykryć odchyloną skórką.
5. Banany położyć na grillu nad średnim żarem.
6. Piec z obu stron, aż skórka zrobi się zupełnie czarna albo dłużej z jednej strony.
7. Podawać od razu po przygotowaniu jako gorący, bananowo-czekoladowy deser. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No, kto nie kochałby tego deseru? ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
relishmeals.blogspot.com
uwielbiam grillowane banany!!! a najbardziej z grillowanymi wiśniami :)
OdpowiedzUsuńczy można piec banan w piekarniku ? niestety nie posiadam własnego grilla :/
OdpowiedzUsuńOczywiście możesz użyć piekarnika. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWarto dodać rumu, tak jak w tym przepisie - http://www.winiary.pl/przepis.aspx/87309/grillowane-banany-z-czekolada-i-rumem bardzo przyjemnie zmienia smak, pycha, polecam :)
OdpowiedzUsuń