czwartek, 13 września 2012
Malinówka wg Aleex - etap III
Czas na trzeci etap przygotowania nalewki malinowej. Wracamy do słojów z malinami i sokiem. U mnie cukier rozpuścił się już całkowicie. W waszych słojach też powinno go nie być. Jeśli jest, zamieszajcie całość, pomóżcie mu rozpłynąć się w słodkim soku. A potem zanurzcie owoce w alkoholu. No to do dzieła...
ETAP III
Przypominam składniki, które są nam potrzebne:
Składniki:
• 2 kg dojrzałych malin
• 1 l spirytusu
• 1,2 – 1,5 kg cukru
• 1 litr wódki
Do tej pory wykorzystaliśmy już maliny, spirytus i cukier, teraz czas na wódkę.
Sposób przygotowania:
6. Zlać sok z malin, który się wydzielił podczas połączenia malin z cukrem.
7. Sok z malin połączyć ze spirytusem przefiltrowanym podczas etapu I.
8. Zamknąć szczelnie butelkę i odstawić do szafki.
9. Maliny zalać 1 litrem wódki. Trzymać około tygodnia, aż maliny oddadzą do alkoholu całe swoje dobro.
10. Po tym czasie przejdziemy do etapu IV.
Aleex.
etap I
etap II
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a kiedy etap IV ? czekamy
OdpowiedzUsuńJuż dawno jest. Proszę spojrzeć na wpis z 20. września 2012r:
Usuńhttp://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/09/malinowka-wg-aleex-zakonczenie.html
Pozdrawiam, Aleex :)))