piątek, 14 września 2012
Włoska pizza wg Aleex
Piątkowe popołudnie ma w sobie coś niewiadomego. Pełno w nim oczekiwania. I jest ono różnorodne w zależności od wieku, w którym jesteśmy. Dla młodzieży to oczekiwanie dotyczy zabawy, wytchnienia po tygodniu nauki. Dla mnie to czas oderwania się od obowiązków zawodowych i oddanie się ulubionym zajęciom. Oczywiście, że spędzam je w kuchni. Kuchnia to serce domu, które bije głośno i wyraźnie. Kusi zapachami, barwami przypraw, szumem piekarnika, delikatną melodią odzwierciedlającą nastrój w tle. A dzisiaj moja kuchnia pachnie Italią. Z każdym wdechem wyraźniej czuć nagrzane słońcem pomidory, zioła i roztopiony ser. Dzisiaj serwuję pizzę. Może kawałek?
Składniki (na 2 średnie pizze):
• 5 dag świeżych drożdży
• 3 szklanki mąki
• 1 szklanka ciepłej wody
• 3 łyżki oleju
• 2 płaskie łyżeczki cukru
• ½ łyżeczki soli
• oregano, bazylia
• żółty ser lub mozzarella
sos z tego przepisu
nadzienie dowolne lub takie
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski.
2. Dodać oregano i suszoną bazylię oraz sól.
3. Do miseczki wkruszyć drożdże, wlać wodę.
4. Dodać do miseczki cukier i oliwę.
5. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
6. Przygotowany rozczyn wlać do mąki.
7. Zagnieść ciasto. Gdyby było za luźne, podsypać mąką.
8. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
9. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia i lekko posmarować olejem. Ja zwilżam olejem papierowy ręcznik i nim przecieram papier.
10. Rozciągnąć palcami ciasto formując pizzę. Nie używać wałka, aby ciasto nie straciło puszystości.
11. Pizzę posmarować lekko olejem.
12. Na placek wyłożyć sos pomidorowy, rozsmarować.
13. Wyłożyć nadzienie.
14. Całość posypać startym serem.
15. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C (termoobieg i dolna grzałka) około 13 - 15 minut.
16. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce.
17. Kroić na porcje.
18. Podawać gorącą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a jak trzeba długo piec?
OdpowiedzUsuńPieczemy około 13 - 15 minut. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWłoska :) to bez ketchupu, bo tu w Italii za poproszenie o kethup wyganiają z pizzerii :)
OdpowiedzUsuńZgadza się. Nie proponuję ketchupu tylko sos pomidorowy :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńBez urazy, ale na wierzchu tej "włoskiej" pizzy to też sos czy raczej ketchup? ;)
UsuńW przepisie nie ma ketchupu. Nie jestem profesjonalnym fotografem, czasami zdjęcia nie są udane, ale wiem, co podaję w swojej kuchni :) Pozdrawiam, Aleex.
Usuńuwielbiam domową pizzę, a Twoja jest na pewno pyszna! chętnie się poczęstuję:)
OdpowiedzUsuńcienkie ciasto, ...mmmmm, duuuuzo sera,.....mmmmm...i mozna się delektować. Uwielbiam taka pizzunię. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam, zastanawiam się dlaczego w nazwie jest "włoska"? Czyżby z jakiegoś konkretnego regionu Włoch, gdzie wszystko zasypuje się serem? Tam gdzie ja byłam pizze podawane są w ten sposób, że widać wszystkie dodatki które są na cieście, i wydaje mi się, że to jest raczej włoski sposób na podawanie pizzy ser na spodzie lub między dodatkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Witam - nazwa jest taka, jaką miałam ochotę nadać :) A pizza nie z konkretnego regionu Włoch (które jak nie śmiem wątpić znasz niezwykle dokładnie), ale z mojej kuchni.
UsuńPozdrawiam, Aleex.
Do pizzy używa sie surowych pieczarek, bo z duszonych to zrobiłaś zapiekanke ala pizza
UsuńAle ekstra cienkie ciasto, super :-)
OdpowiedzUsuńO matko jaka apetyczna mniammmmmmmmm. Koniecznie muszę zrobić! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńEwa -Sanok PIZZA PYSZNA przepis strzał w dziesiątkę pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPizza zrobiona:) Skonsumowana i pochwalona:)) Jak zwykle i jak każdy przepis rewelacja:) Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIlonko - bardzo się cieszę :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńpizza fantastyczna ! dzis zrobiłam po raz 1 z pani przepisu !!!!
OdpowiedzUsuńczytam od wczoraj pani blog i wpisałam już w ulubiony .I przepisy na sałatki,śledziki na pewno wykorzystam !!!!
pozdrawiam Ania
Aniu - cieszę się, że smakowało :) Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
UsuńProszę napisz jaka jest różnica między tym przepisem a tym z mlekiem? Chcę dzisiaj zrobić na obiad i nie jestem pewna którą wersję wybrać.
OdpowiedzUsuńOba przepisy różnią się sposobem przygotowywania ciasta, a w efekcie smakiem ciasta na pizzę. Trudno mi poradzić. Dla mnie obie są dobre, choć mój syn woli ciasto z przepisu na pizzę rustykalną. Mąż zdecydowanie obstaje przy tej włoskiej. Żeby wybrać, trzeba spróbować. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńByłam we Włoszech i miałam okazję jeść prawdziwą włoską pizzę. Muszę przyznać, że ta z Twojego przepisu naprawdę smakiem przypomina tą włoską. Na pewno jeszcze nieraz z niego skorzystam. :)
OdpowiedzUsuńGenialne ciasto na pizzę!!!!Zawsze wychodzi:):)Robię tylko takie:) Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Pizza paluszki lizać
OdpowiedzUsuńpizza wspaniała ;) polecam
OdpowiedzUsuńDroga Aleex dziś zrobiłam pizze z Twojego przepisu ciasto na szóstkę pychotka.Pozdrawiam Edyta.
OdpowiedzUsuńciasto świetne ale wykorzystałabym inne dodatki...no i zrezygnowałbym z keczupu
OdpowiedzUsuńJak widzisz w przepisie jest sos. Ja keczupu nie jadam, bo nie lubię, ale za to Młody je i sos, i keczup :( Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWygląda bardzo pysznie. Muszę się kiedyś odważyć na samodzielne wykonanie ciasta.
OdpowiedzUsuńPizza pyszna, uwielbiam Pani blog. Super pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPizza bardzo smaczna lepszej ja i mąż nie jedliśmy,uzależniłam się od Pani bloga zaglądam tu codziennie jest wspaniały.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńDo pizzy używa sie surowych pieczarek , bo z duszonych robi się zapiekanke i ta twoja pizza napewno też nie różni się niczym w smaku od zapiekanki
OdpowiedzUsuńNo i cóż mam Ci odpowiedzieć? Dla mnie smakowała jak pizza, a nie jak zapiekanka. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNawet jeśli zdjęcia nie są profesjonalne, to ja i tak poczułam smaka na tę pizzę i na pewno wypróbuję przepis :) Być może trochę zmodyfikuję dodatki, ale to w końcu zależy od indywidualnych upodobań :) Ja na przykład uwielbiam pizzę z szynką parmeńską i rukolą :)
OdpowiedzUsuńHej, w nazwie pizzy jest blad lierowy. To nie miala byc pizza Wloska, tylko Wolska.
OdpowiedzUsuńHej - naprawdę sądzisz, że Twój komentarz jest fajny i na poziomie? Aleex.
UsuńPizza z www.szybkapizza.pl" jest rewelacyjna! Mniam! Warto się skusić.
OdpowiedzUsuńPizza z www.szybkapizza.pl" jest rewelacyjna! Mniam! Warto się skusić.
OdpowiedzUsuńTaką domową pizze lubię najbardziej. Wypróbowałam i muszę przyznać, że rewelacja!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. świetnie, że cały proces jest przestawiony na zdjęciach :) Łatwiej się gotuje, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCo do temperatury pieczenia, pierwszy raz prawie się spaliła , ciasto twarde. Jednak za drugim razem piekłam w tem. 170 stopni i wydłużylam czas pieczenia
OdpowiedzUsuńUdało się :) pozdrawiam.
Korzystam z kuchni Aleex,przepisy są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuń