poniedziałek, 10 września 2012
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe wg Aleex
Pierwszy „szkolny” weekend za nami. Był udany: pełen słońca, pozytywnych emocji, spotkań z bliskimi i pysznych dań. W sobotę odkryłam nowy przepis na ciasto drożdżowe. Przyznaję, że tylko kilka chwil wahałam się, czy je zrobić. Dlaczego? Bo przepis jest... dziwny. Niby ciasto drożdżowe, ale bez wyrabiania. Ba, nawet miksera nie używa się do jego przygotowania. Ot, kilka energicznych ruchów drewnianą łyżką. Nieprawdopodobne? No właśnie. Stąd też moje wahanie. Ale pomyślałam, co tam, skoro nie kosztuje mnie to zbyt wiele pracy, to spróbuję. I dobrze zrobiłam, bo ciasto nie tylko się udało, ale też świetnie smakowało. Było naprawdę pyszne: puchate, wysokie, ze słodką warstewką jagód. No bo jakich innych owoców użyć do ciasta drożdżowego? Tylko jagód, choćby i mrożonych. Może dacie się namówić?
Składniki:
• 6 łyżek oleju
• 60 dag mąki
• 3 duże jajka
• 6 pełnych łyżek cukru
• 1 cukier wanilinowy
• 8 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• szczypta soli
• bułka tarta
Dodatkowo:
• owoce
• masło
• mąka
• cukier
• migdały, orzechy lub wiórki kokosowe - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszać całe jajka, cukier, sól, cukier wanilinowy, ciepłe mleko i rozkruszone drożdże.
2. Dodać olej i mąkę, wszystkie składniki wymieszać na gładką masę drewnianą łyżką. Oczywiście można użyć miksera, ale nie jest to konieczne.
3. Ciasto przełożyć do foremki 22x30 wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
4. W tym czasie przygotować kruszonkę z tego przepisu.
5. Owoce, jeśli ich używamy, pokroić na kawałki i oprószyć cukrem. Ja użyłam świeżych owoców, ale można skorzystać z mrożonych jagód. Owoce rozmrozić, odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 1 łyżką bułki tartej (lub mielonych biszkoptów).
6. Wyrośnięte ciasto posypać cienką warstewką bułki tartej, która wchłonie nadmiar soku z owoców. Jeśli robimy ciasto bez owoców, nie sypiemy bułki.
7. Na cieście posypanym bułką rozłożyć owoce.
8. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
9. Ciasto piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C (dolna grzałka + termoobieg). Na kilka minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C.
10. Ciasto ostudzić na deseczce lub kratce.
11. Świetnie smakuje jeszcze ciepłe, ale jest równie pyszne także na drugi dzień.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne ciasto! I jak pięknie urosło !!!
OdpowiedzUsuńJest zaskakujące! Nie byłam pewna, co z tego wyjdzie, a tu taka niespodzianka :))) Polecam, Aleex :)))
UsuńWygląda zjawiskowo! Piękne!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Ale smacznie wygląda. A jakie proste i szybkie w przygotowaniu. Super.
OdpowiedzUsuńZrobię dzisiaj, chociaż na moim blogu królują ciasta kruche jednak, ale się skuszę na Twój przepis bo szybki:)
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania. Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńrzeczywiście łatwe i smaczne;)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się w tej Twojej kuchni i chyba zabawię tu na dłużej:):)
OdpowiedzUsuńWitaj, witaj - zostań, jak długo chcesz :))) Zapraszam do wspólnej przygody kulinarnej. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńWitam Aleex. Czy masz jakiś sprawdzony przepis na Tiramisu?
OdpowiedzUsuńAleex, Twoja kuchnia jest CUDOWNA!!! Ciasto upiekłam tydzień temu - jedno w czwartek, drugie w sobotę. Tak wszystkim smakowało, a ja pierwszy raz zrobiłam ciasto drożdżowe, więc to mój taki trochę mały sukces :)Robiłam też z Twojego przepisu szarlotkę, a zaraz zabieram się za paprykarz. Pozwolisz, że troszkę tu u Ciebie pogotuję i popiekę. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńEwa
właśnie zabieram się za pieczenie swojego pierwszego w życiu ciasta!!!
OdpowiedzUsuńtak mi sie spodobała Twoja kuchnia że wybor padla na wlasnie Twoj przepis Aleex :)trzymajcie kciuki
Witaj w mojej kuchni :))) Trzymam kciuki, aby wszystko się udało. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto bardzo dobre w smaku.Domownikom i gościom bardzo smakuje.Dziękuję za fajny przepis.Szybki i smaczny.Często korzystam z Twoich przepisów.Gosia
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę Twoje ciasto na yachcie ,i mam nadzieję że się uda .
OdpowiedzUsuńPiekarnik troszkę mam mizerny bo bez termo obiegu ale chyba da radę.
Świetny przepis na drożdzówke ,a może znajdziesz mi jakiś na przygotowanie ośmiornicy jesteśmy w ciepłych klimatach i jest tu ich dużo.Serdecznie pozdrawiam Asiula
Ciasto w piecu, pachnie bosko,wyrosło piękni, jeśli jeszcze nie opadnie to będzie najlepszy prezent pod choinkę:)!! Do tej pory opadały wszystkie.....
OdpowiedzUsuńWyrosło!!!!!!! Będę Cię wielbić za ten przepis!!!:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, bardzo się cieszę i życzę smacznego. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńMoja jedenastomiesięczna córka ochoczo wcinała swoje pierwsze w życiu cisto:) Pozdrawiam.
UsuńTo teraz mama musi częściej piec dla swojej córci. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, wyjąłem ciasto z pieca i.... dolina śmierci :((((((( , nie wiem czy ciasto źle wyrobione czy temp. pieczenia nieodpowiednia , ale i tak na pewno spróbuje jeszcze raz. Przepis kapitalny ! :)) . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam do ponownego spróbowania. Na ogół się udaje bez problemu :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńNiestety mój piekarnik posiada tylko termoobieg z górna grzałką więc zapewne nie ma sensu ... :( Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJeśli w takiej opcji, jaką masz, udają Ci się ciasta drożdżowe, to to także powinno wyjść :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa też nie mam opcji wyłącznie dolnej grzałki (mam termoobieg + grzałka dolna i górna razem), dlatego zawsze przykrywam ciasto na czas pieczenia folią aluminiową, aby z góry się zbyt szybko nie przypiekło, a dopiero pod koniec zdejmuję folię, żeby ciasto się ładnie zarumieniło :)
UsuńLudzie!!!!!!!! Rewelacja !!!!!!! Pierwszy raz w swoim 57 letnim życiu spróbowałem upiec ciasto. Pamiętając z lat dziecięcych smak drożdżowego postanowiłem skoczyć na głęboką wodę:-). Dzięki temu przepisowi wróciły wspomnienia :-), A UZNANIE W OCZACH MOJEJ ŻONY WYNAGRADZA TRUD WYRABIANIA SKŁADNIKÓW. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńa czy to ciasto można zrobić z gotową masą makową,bo takową posiadam
OdpowiedzUsuńNie wiem dokładnie, w jaki sposób chcesz jej użyć. Jeśli masz pomysł na przełożenie ciasta, spróbuj. Nie ma ono jednak typowej zwartej konsystencji. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńJa zrobilam z tego ciasta strucle z jablkami. Niebo!
UsuńWitam Aleex.Od dawna korzystam z twoich przepisów są rewelacyjne ,wszystko wychodzi jak z obrazka i jest cudownie smaczne.spełnienia marzeń w Nowym2013 Roku,burzy pomysłów kulinarnych.;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)))
UsuńWitam! A czy istnieje szansa, że ciasto urośnie bez termoobiegu, na grzaniu dolnym i górnym? Świetny blog, zaglądam na niego kolejny raz:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oczywiście powinno się udać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCały czas ( już czwarty :-) ) piekę na "grzaniu dolnym i górnym", bez termoobiegu. Ciasto pięknie wyrasta !!! tylko trochę obniżam temperaturę.
UsuńUda się !!! Skoro mi stawiającemu pierwsze kroki w pieczeniu ciasta udaje się, Tobie też to się uda. Ponadto dodam iż zacząłem eksperymentować, dodawać do ciasta rodzynek i skórki pomarańczowej, kruszonki i o dziwo efekt jest niesamowity (jak na moje zdolności), ciasto wysokie, a jego smak.......niebo w ustach.
UsuńDopiero ZACZYNAM swoją przygodę z pieczeniem i zięki Tobie już mi się podoba i smakuje... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńkupilam drożdze, mąkę, jaja itd. Nie umiem piec ciast, ale zachęcona prostotą ruszam do kuchni:)
OdpowiedzUsuńDołączam do początkujacych, ciasto juz rośnie:)
OdpowiedzUsuńWszystko powinno być dobrze :) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńJa robię właśnie drożdżówkę po raz drugi...za pierwszym razem dostałem takie pochwały ze strony mojej rodziny, że nie sposób było oprzeć się drugiej próbie. Teraz dodałem rodzynki(oczywiście namoczone wcześniej żeby"spuchły") do rozrabianego ciasta (obtoczone w mące-to zapobiega opadaniu ich w upieczonym cieście, królują na każdym poziomie ;-) ). Motywacje mam tym większą, że mój półtoraroczny synek , którego niestety widuje raz w tygodniu miał niesamowitą frajdę...po prostu pożerał kruszonkę samoczynnie ją wydłubując z ciasta....a to jest dla mnie najcudowniejszy widok ;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że choć trochę mogłam przyczynić się do tej radości :))) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńDziękuję,przepis świetny!
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie podać przepis na moim blogu zaznaczając,ze korzystałam z twojego przepisu
http://takietam1.blox.pl/html
pierwsze podejscie juz w piecyku, pachnie zachecajaco! mam nadzieje ze wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńWitam! Czy ciasto to można upiec w tzw. "keksówce"?
OdpowiedzUsuńZależy od jej wymiarów. Jeśli jest nieduża, ciasto nie zmieści się. Na blogu jest dostępny przelicznik foremek - sprawdź. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńświetny przepis :) polecam wszystkim :) Zawsze męczyłam sie z wyrabianiem ciasta a tu prosze wyrabia się łyzką drewnianą :) 5 minut i ciasto gotowe :) Dzięki :)
OdpowiedzUsuńCelina - Małopolskie
Witaj Aleex, na blogu odkryłam sporo przepisów drożdżowych . Tak się cieszę bo do tej pory nie miałam pojęcia o robieniu takich ciast.A dzisiaj debiutowałam w ich dziedzinie i jestem bardzo szczęśliwa udało się i na dokładkę jest bardzo smaczne. Dziękuje ,że stworzyłś ten blog bo bez niego nie umiała bym dalej piec takich pyszności. Pozdrawiam i polecam wszyskim :))).
OdpowiedzUsuńa jaka ilośc składników jest na kruszonkę? Jaka jest proporcja tych składników? Prosi Janina
OdpowiedzUsuńJanino - w punkcie 4 jest link do przepisu na kruszonkę, tam są proporcje :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam serdecznie. Nie mam dostepu do swiezych drozdzy tylko do instant (suszone). Czy warto sprobowac zrobic ta drozdzowke z nimi? Pozdrawiam - Iwi
OdpowiedzUsuńSądzę, że powinnaś spróbować. Zostaw na dłużej surowe ciasto do wyrośnięcia, a potem piecz. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTAK CIASTO JEST PRZEPYSZNE I PROSTE POLECAM ////
OdpowiedzUsuńA ja wlasnie robie.troche nie uroslo bo dodalam suche drozdze,moze dlatego ale pieczenia wciaz 40min wiec zobaczymy
OdpowiedzUsuńAlex,
OdpowiedzUsuńTo mój trzeci - po gulaszu i klopsikach z penne - sukces kulinarny :) Co więcej, ciasto drożdżowe, podobnie jak gulasz, przestało być moją piętą Achillesową :D Dzięki Tobie .
Dziękuję jeszcze raz
Aśka
Aśko - bardzo się cieszę :))) Jestem przekonana, że to dopiero początek kulinarnych sukcesów. Każdy przepis, który jest na moim blogu, możesz zrobić :))) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńGenialne! Z jednej porcji zrobiłem średnią keksówkę i kilka babeczek z serem. Ciasto jak marzenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się udało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto proste w wykonaniu i smaczne. Choć następnego dnia trochę za suche. Czy skrócić czas pieczenia, czy dodać więcej jakiegoś składnika? Czy zamiast owoców mogę dodać sera. Jeśli tak - ile i jakiego sera użyć?
OdpowiedzUsuńGratuluję bloga. Pozdrawiam
Dzisiaj zrobiłam ciasto, bardzo proste, pięknie wyrosło tylko troszeczkę spód się spiekł ale i tak jest pyszne. Jestem już po 2 kawałku do tego koktajl jagodowy:)i nic więcej nie trzeba. Pozdrawiam Aleex i dziękuje za fajny przepis. Justyna
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńsuper hiper, spód spiekłam,ale już wiem,co poprawić, zrobiłam ze śliwkami-bombowe, proste i spaczne, a Twoje przepisy moja doroga-dla mnie,lktóra nie znosi gotować,są jak objawienie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :))) Korzystaj, ile chcesz. W razie czego pytaj, służę pomocą. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńja dzis po raz drugi zrobiłam ciasto drożdzowe wg Pani przepisu i to moje drugie w życiu! jest pycha i pięknie wyrosło!zrobiłam ze śliwkami bo od tygodni chodziło za mną.w sobote upiekłam jedno a dziś poniedziałek i upiekłam drugie tak domownikom posmakowało!!! super!!!i pani przepisy z Petersburga są Swietne!!!uwielbiam kresowe ,wschodnie klimaty!!!solanka boska!czeburak i strogonow wyśmienite!!pozdrawiam i dziękuję!kasia
OdpowiedzUsuńJa też ostatnio piekłam je ze śliwkami i było pyszne :))) Zapraszam wkrótce na kolejne dania z kuchni rosyjskiej. Od środy będą na blogu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo bym chciała upiec to ciasto, ale kuchenkę mam taka zwykłą-gazową. Jak to piec,czy się uda?
OdpowiedzUsuńUda się na pewno. Zwiększ temperaturę o 10 - 15 stopni i - ewentualnie- wydłuż czas pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoją kuchnie , dziś cała niedziela z twoimi przepisami, bułka jest przepyszna urosła jak szalona a smakuje jeszcze lepiej a na obiad kurczak w porach, własnie piecze się w piekarniku Ula
FANTASTYCZNE CIASTO !!!!Nigdy nie upiekłam TAAAAKIEJ drożdżówki !!!!CUDO ZAKOCHAŁAM SIĘ W TEJ KUCHNI!!! DZIĘKUJĘ
OdpowiedzUsuńwszystko tu jest SUUUUUUPER!!!!!
OdpowiedzUsuńZnakomite ciasto drożdżowe bez wyrabiania ... z drugiej strony przydałoby się zgubić trochę kalorii przed zjedzeniem ... na jednym kawałku niestety się nie skończyło ... B-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńJestem początkującą "kucharką" i mam pytanie- czy mogę to ciasto zrobić z rabarbarem?
Tak, oczywiście, może być rabarbar. Możesz go wstępnie przygotować - skarmelizować na patelni lub użyć surowego, posypanego cukrem. Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuń3. Ciasto przełożyć do foremki 22x30 wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
OdpowiedzUsuńGdzie je pozostawić wówczas? włożyć do piekarnika?
Ciasto wystarczy odstawić w jakieś ciepłe miejsce. Ja stawiam blisko piekarnika na blacie. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńczy można dodać świeżych jabłek?
OdpowiedzUsuńile dodać do nich cukru i cukru waniliowego?
Można dodać jabłka, ale proponowałabym albo pokroić je na większe kawałki (np.: ósemki), albo zetrzeć na dużych oczkach tarki, dodać cukier do smaku (trzeba próbować, zależy to od gatunku jabłek) i podsmażyć, aż sok odparuje a jabłka stracą smak surowizny. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy przed włożeniem ciasta do piekarnika, to przed należy szybciej włączyć piekarnik i go w jakiś sposób nagrzać?
OdpowiedzUsuńDopiero rozpoczynam przygodę z pieczeniem ciast ;)
Tak, nagrzewany piekarnik i do takiego, który osiągnął odpowiednią temperaturę wkładamy ciasto :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAnna,
OdpowiedzUsuńDziś po południu będę robić to ciasto - mam nadzieję, że uda się. Jak do tej pory wszystkie Twoje potrawy i ciasta, które robiłam (a było ich już trochę) udawały mi się i były pyszne. Fajnie, że jesteś Aleex, dziękuję za Twój blog!
Jak miło :) Pozdrawiam serdecznie :) Aleex.
UsuńDroga Alex!
OdpowiedzUsuńPo raz pierwszy jestem dumna ze swojej drozdzowki, a to wszystko za Twoja przyczyna.
Wspanialy przepis, jak zreszta wszystkie inne,z ktorych do tej pory korzystalam i na zadnym sie nie zawiodlam. Chyba jeden z najlepszych blogow .Jestem bardzo szczesliwa ,ze Cie ....znalazlam. Pozdrawiam, trzymaj sie cieplo.
Cieszę się razem z Tobą, że drożdżówka Ci się udała :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam.Co dodac lub ujac zeby ciasto na drugi dzien bylo wilgotne?
OdpowiedzUsuńProporcji nie trzeba zmieniać. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńhej:)Ja właśnie zaczynam piec swoje pierwsze w życiu ciasto drożdżowe:)inne ciasta wychodzą mi super ale zobaczymy jak z drożdżowym.Twoja kuchnia Aleex jest cudna,pozwól że razem z Tobą popiekę i coś ugotuję;).Pozdrawiam Aga
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że będzie smakowało. Witaj w mojej kuchni :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto wyszło super-robiłam z mrożonymi jagodami /uprzednio rozmrożonymi-zgodnie ze wskazówkami/.Przyznam, że miałam chwile zwątpienia podczas pieczenia, bo w niektórych miejscach ciasto sie zapadło-pewnie za dużo jagód, myślałam ,że będzie zakalec, ale nie-ciasto udało sie bez zarzutu. Mocno rośnie i jest pyszne. No i małą chwilę zajmuje jego zrobienie. To już kolejny wypróbowany przeze mnie Twój przepis -wszystkie udane. Codziennie rano sprawdzam Twojego bloga w poszukiwaniu nowych przepisów! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńEdyta
Cieszę sę, że ciasto się udało. Jest łatwe, prawda? Nie wstawiam codziennie nowych przepisów, nie pozwala mi na to nawał obowiązków zawodowych, ale zapraszam do korzystania. Trudne chwile osobiste już za mną, przepisów będzie więcej :) Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)
Usuń