niedziela, 2 września 2012
Orzeźwiający cytrynowiec wg Aleex
Przepis na to ciasto znalazłam już dawno temu, ale ciągle zwlekałam z jego upieczeniem. Tak naprawdę sama nie wiem dlaczego. Zawsze coś wypadło: a to nowy przepis, który wydawał się bardziej atrakcyjny, a to brak jakiegoś składnika. Teraz nadszedł czas cytrynowca. Jest pyszny. Świetny na ostatni dzień wakacji. Polecam.
Składniki:
NA BISZKOPT
• 4 jajka
• 4 pełne łyżki mąki pszennej
• 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NA MASĘ CYTRYNOWĄ:
• 2 budynie śmietankowe
• 1 galaretka cytrynowa
• 2 cytryny
• 1 szklanka cukru
• 2 jajka
• 10 dag masła
NA MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
• 0,5 litra śmietany kremówki
• 2 "śmietan-fixy"
• 4 łyżki cukru pudru
• paczka okrągłych biszkoptów
• kilka kostek czekolady
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników upiec biszkopt według tego przepisu. Ostudzić na kratce.
2. Przygotować masę cytrynową. Z pół litra wody odlać pół szklanki. W tej ilości wody rozpuścić oba budynie.
3. Pozostałą wodę (1,5 szklanki) zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobiony proszek budyniowy i mieszać do zgęstnienia.
4. Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypać galaretkę w proszku i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
5. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę.
6. Wycisnąć sok z 1 cytryny.
7. Masło utrzeć z żółtkami ze sparzonych jajek (sparzanie jajek – patrz Porady Aleex).
8. Do masła dodawać po łyżce wystudzony budyń.
9. Gdy masa się połączy, dolać też sok z cytryny, na końcu pianę z białek.
10. Przygotować masę śmietanową: Schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem i "śmietan-fixami".
11. Z pozostałej cytryny wycisnąć sok, rozcieńczyć go z połową szklanki wody, ewentualnie dosłodzić do smaku.
12. Przygotować ciasto: Biszkopt nasączyć połową ponczu cytrynowego.
13. Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową i wstawić na 15 - 30 minut do lodówki.
14. Gdy krem lekko stężeje, rozsmarować na nim masę śmietankową.
15. Na wierzchu poukładać biszkopty nasączone w reszcie ponczu.
16. Wierzch ciasta ozdobić "mazajami" z rozpuszczonej czekolady.
17. Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mm, ślinka cieknie na widok takiego ciasta. ;) Uwielbiam wszelkie cytrynowe.
OdpowiedzUsuńwygląda ciekawie, jeszcze nie jadłam takiego cytrynowego ciasta, ale chętnie spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest naprawdę pyszne. Nawet dla tych, którzy nie przepadają za cytrynowymi wypiekami. Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i smakuje :-)Znam, robię od czasu do czasu trochę inną wersję na wierzchu z herbatnikami i lukrem cytrynowym.
OdpowiedzUsuńOjjj taki kawał, to ja się wpraszam;)
OdpowiedzUsuńCoś fantastycznego :) raj dla podniebienia - uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńwyśmienicie wygląda:) lubię takie lekkie i orzeźwiające smaki
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam podobny, wszystkim smakował.Twój wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńOch jak pysznie wygląda i pięknie się prezentuje, musi smakować rewelacyjnie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWSZYSTKO FAJNIE ale czemu budyń ugotowany na wodzie???Zawsze gotuję na mleku czy to ma jakieś znaczenie dla smaku masy?
OdpowiedzUsuńBudyń MA BYĆ UGOTOWANY NA WODZIE. Ma to znaczenie dla smaku masy i tak powinno pozostać. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper ciasto, wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńTak sobie czytam z ranka, i ślinka mi cieknie :)Ale musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńTak sobie czytam z ranka i ślinka mi cieknie. Ale musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPycha. Dość pracochłonne
OdpowiedzUsuńZofijanno - ciasto jest mniej pracochłonne niż się wydaje. Naprawdę warto je zrobić. Pozdrawiam, Aleex :)))
OdpowiedzUsuńPołączenie słodyczy i kwaskowatej cytryny... Mniam!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie orzeźwiające miksy. Masz może jeszcze inne podobne przepisy w zanadrzu?
Mój cytrynowiec chłodzi się w lodówce i czeka na jutrzejszą degustacje. Dziękuję za przepis bo nie miałam pomysłu co upiec za ciasto imieninowe. Pozdrawiam :))))
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj wieczorem. Dziś będziemy smakować Twoje ciasteczko. GOTUJĘ Z TOBĄ;) wszystko mi wychodzi. Jestem bardzo ale to bardzo z tego zadowolona- bo już myślałam, że nie umiem piec.
OdpowiedzUsuńTeraz piekę kolejno- kazde ciasto. Przygotowuje sobię w zeszycie miejsce na kolejne.
pozdrawiam.
ULKA
Bardzo się cieszę :))) Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńCiasto bardzo dobre, kto nie piekł- niech to zrobi. WARTO.
OdpowiedzUsuńJa się bałam, że masa mi spłynie- bo budyń nie wyszedł mi gęsty i była taka wiecie( ale zadużo ciut wody pewnie dodałam). ale jest ok, masa jest lekka,fajna -taka inna;) fajowa ;)
polecam
ULKA
te budynie to po 60 g czy takie mniejsze?
OdpowiedzUsuńBudynie tradycyjne po 40 g. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCZY DO SMIETANY ZAMIAST FIXU ;) MOZNA DODAC NP. DELEKTE LUB INNE PODOBNE JAK FIX- BO NIE MAM.
OdpowiedzUsuńTYLKO ILE?
Fix możesz zastąpić żelatyną rozpuszczoną w małej ilości wody. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto jest genialne :). Piekłam już 3 raz. Zawsze znika błyskawicznie :). Każde ciasto z pani przepisów wychodzi idealne :) Agnieszka.
OdpowiedzUsuńWitam. Aleex blaszka ma miec jakie wymiary na tego cytrynowca? Prosze o odp. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper cytrynowe, inne, delikatnie słodkie ciacho. Wyszło mi takie samo jak u Pani na zdjęciu. Rewelacja, zupełnie inne od innych słodkości na świątecznym stole. Dziękuję i pozdrawiam. Eulalia
OdpowiedzUsuń