.

.

sobota, 30 lipca 2011

Ciasteczka francuskie z różnymi nadzieniami wg Aleex






Nie lubię takiego lipca. Za oknem szaro, ponuro, zimno i…. leje. Ile deszczu może jeszcze spaść? Pogoda zwariowała. Wcale mi się to nie podoba.
W tym roku przeżywam najdłuższe wakacje w moim życiu. Szkoda, że nie są też najfajniejsze. Czas wlecze się niemiłosiernie. Czeka mnie bardzo ważna chwila, ale to dopiero w połowie sierpnia. Dni wydłużają się, ale nie narzekam. Są one wypełnione pracą. Jestem nią zaabsorbowana na tyle, że na kuchnię zostaje mi już niewiele czasu.
Dlatego kolejny raz sięgnęłam po ciasto francuskie. Przygotowałam ciasteczka, ale zmodyfikowałam do nich nadzienie. Wyszło pysznie. Polecam.


Składniki:


• gotowe ciasto francuskie
• gęsty budyń ugotowany wg przepisu na opakowaniu
• powidła śliwkowe
• masło orzechowe z kawałeczkami orzechów
• gorzka czekolada, kilka kostek
• jajko

Sposób przygotowania:

1. Ciasto rozwinąć. Jeśli jest zamrożone, lekko rozmrozić. Pokroić na kwadraty.



2. Na kwadratach rozłożyć różne nadzienia: masło orzechowe + czekolada, powidła śliwkowe + czekolada, budyń.



3. Kwadraty złożyć po przekątnej (powstaną trójkąty). Brzegi docisnąć widelcem. Posmarować ciastka rozkłóconym jajkiem. Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



4. Piec w piekarniku gazowym ok. 20 minut w temperaturze 210 -220 stopni C. W piekarniku elektrycznym: grzałka dolna + termo obieg 190 stopni C przez 20 – 25 minut.



5. Ostudzić na kratce. Podawać do małej czarnej lub herbaty.



Smacznego.

czwartek, 28 lipca 2011

Pomidory z parmezanem wg Aleex





Dzisiaj zapraszam Was na pyszną przekąskę. Pierwszy raz jadłam ją kilka lat temu na weselu mojej koleżanki. Bardzo mi wówczas smakowała i postanowiłam ją zrobić w domu. Od tamtej pory w sezonie przygotowuję ją co kilka dni – dla siebie, ale również na specjalne życzenie moich bliskich. Polecam.

Składniki:

• kilka sztuk pomidorów dojrzałych, gruntowych, pachnących słońcem,
• starty parmezan
• pieprz, sól, czosnek granulowany
• bazylia

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w grubsze plasterki.



2. Plastry owoców ułożyć na talerzu.



3. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli oraz czosnku. Posypać startym serem.



4. Talerz wstawić na chwilkę pod rozgrzany grill w piekarniku, aby ser się roztopił. Można też, w ostateczności, posłużyć się palnikiem kuchennym i za jego pomocą stopić parmezan.



5. Ozdobić bazylią. Podawać. Świetnie smakuje na ciepło i zimno.



Smacznego.

wtorek, 26 lipca 2011

Muffinki z jagodami wg Aleex





Znalazłam chwilkę, taką małą, maluteńką, aby na moment wskoczyć do kuchni i upiec coś błyskawicznego, ale za to przepysznego dla mojej Gwiazdeczki. Wybór padł na babeczki z jagodami z tego przepisu. Nie zawiodłam się. Są doskonałe: puszyste, wilgotne, mocno owocowe. Znakomite do imieninowej kawy.

Z najlepszymi życzeniami dla każdej Anny. Zapraszam.




Składniki:

na 12 muffinek

• 2 szklanki mąki
• 1,5 łyżeczki proszku
• 2/3 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 jajka
• 180 ml śmietany 18%
• 180 ml jogurtu naturalnego
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• 250 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Sposób przygotowania:


1. W miseczce połączyć jajka, olej, jogurt i śmietanę.





2. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.



3. Do składników suchych dodać mokre. Połączyć do uzyskania jednolitej masy.





4. Do ciasta dodać jagody. Delikatnie wymieszać.



5. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem.



6. Wstawić do nagrzanego piekarnika.



7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem.



8. Muffiny ostudzić na kratce.





Smacznego.

niedziela, 24 lipca 2011

Wyróżnienie





Ostatnio dużą część dnia i jeszcze większą część nocy spędzam przy komputerze i nad papierami. Tak wypadło. Przede mną spore wyzwanie, z którym muszę i chcę się zmierzyć. Ale to dopiero za 3 tygodnie.
Tymczasem na bieżąco sprawdzam pocztę, piszę, czytam i zakreślam. Odbieram też maile. Dzisiaj, chwilkę po północy, dotarła do mnie bardzo miła wiadomość. Zostałam wyróżniona w zabawie internetowej przez Darię (Dario - bardzo dziękuję).

W zabawie obowiązują następujące zasady:


1. Trzeba umieścić u siebie link do bloga osoby, która przesłała nominację.
2. Należy wkleić powyższe logo na swoim blogu.
3. Potem napisać 7 rzeczy o sobie.
4. A na końcu nominować 16 osób i poinformować je o tym, pisząc odpowiedni komentarz.

No to do dzieła!

1. Link – jest.
2. Logo – widać.
3. Co o mnie: hmmmm…..

a) uwielbiam gotować i piec, próbować nowe potrawy, szkoda tylko, że ostatnio mam na to coraz mniej czasu,
b) mam większość typowych cech mojego znaku – raka – jestem opiekuńcza, życzliwa, troskliwa, ale… jeśli wejdzie się w drogę rakowi, może zamienić się w skorpiona, by walczyć o to, co jest ważne,
c) kocham książki – klasykę, Kinga i, nieustająco, Bułhakowa „Mistrza i Małgorzatę”
d) uwielbiam morze, a szczególnie nadbałtyckie Międzyzdroje,
e) jestem uzależniona od przepływu informacji. TVN24 mogę oglądać (lub słuchać) na okrągło. Stacja może być inna, ważne by być na bieżąco,
f) uwielbiam uczyć, mam to szczęście, że moja praca jest moją pasją,
g) moja rodzina jest dla mnie najważniejsza.


4. A teraz czas na wyróżnienie blogów:

http://amriczek-pokonacraka.blogspot.com/
http://wojownicza.blogspot.com/
http://nagrabinie.blogspot.com/
http://gotowaniecieszy.blox.pl/html
http://kucharnia.blogspot.com/
http://kuchennewojowanie.blogspot.com/
http://coffekitchen.blogspot.com/
http://www.beawkuchni.com/
http://bakeholic.blogspot.com/
http://www.chillibite.pl/
http://whiteplate.blogspot.com/
http://ugotujmy.blogspot.com/
http://matkapolkawangielskiejkuchni1.blogspot.com/
http://filozofiasmaku.blogspot.com/
http://dukan.blox.pl/html
http://everycakeyoubake.blogspot.com/

Wyróżniłam blogi, które są dla mnie inspiracją. Są to miejsca, które odwiedzam i czasem zostawiam swój komentarz. Mam nadzieję, że autorzy przyłączą się do zabawy. Zapraszam.

sobota, 23 lipca 2011

Tartaletki z gruszkami i czekoladą wg Aleex





Dziś zapraszam na kolejną porcję słodyczy. Tym razem mój piekarnik musiał się zmierzyć z kruchym ciastem, z którego zrobiłam tartaletki z gruszkami i czekoladą. Wykorzystałam ten przepis, ale ponieważ w czasie sezonu na czereśnie nie miałam kuchni, dziś postanowiłam użyć gruszek jako nadzienia do tartaletek. I dobrze wybrałam, ponieważ efekt był pyszny. Polecam.

Składniki:

• 150 g miękkiego masła
• 120 g cukru pudru
• 270 g mąki
• 2 duże żółtka
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 dojrzałe gruszki
• bita śmietana – do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wymieszać z cukrem.



2. Włożyć masło i rozetrzeć je, aby powstała kruszonka.



3. Dodać żółtka, wyrobić składniki, by powstała kula ciasta. Gdyby nie chciało się połączyć, można dołożyć płaską łyżeczkę śmietany 18%.



4. Foremki do tartaletek posmarować masłem i wysypać tartą bułką.



5. Przygotowane foremki wylepić ciastem.



6. Czekoladę ( 6 - 8 kostek)zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
7. Na każdą tartaletki wyłożyć łyżeczkę startej czekolady.



8. Gruszki obrać, pokroić na cząstki, ułożyć na czekoladzie.
9. Tak przygotowane tartaletki włożyć do nagrzanego piekarnika.



10. Piec w 190 stopniach przez 30 minut.



11. Resztę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej.
12. Upieczone tartaletki wyjąć ostrożnie z foremek (są bardzo kruche!). Ostudzić na kratce.
13. Tartaletki ozdobić rozpuszczoną czekoladą i kleksem bitej śmietany.



Smacznego.

czwartek, 21 lipca 2011

Semifreddo z jagodami wg Aleex





Czy znacie semifreddo? To przepyszny włoski deser przypominający lody. Nazwa znaczy „na wpół zmrożony”, dlatego, po wyjęciu tego przysmaku z zamrażarki, należy chwilkę poczekać, aby masa troszkę zmiękła. Semifreddo jest mieszaniną puszystej kremowej śmietany, lekkiego jak chmurka białka, słodkiego żółtka oraz owoców. Doskonale sprawdza się jako zimny deser. Wyobraźcie sobie upalne, letnie popołudnie, kiedy promienie słońca przeświecają przez liście drzew. Słyszycie lipcowe odgłosy? Śpiew ptaków, cykanie owadów skrytych wśród wysokich traw. Po niebie płyną leniwie białe obłoki, a wy siedzicie na trawie, delektując się spokojem letniego popołudnia i wspaniałym deserem – semifreddo z jagodami. Spróbujcie…

Składniki:


• 400 ml śmietany kremowej 36%
• 3 jajka
• 1/2 szklanki cukru
• 1 szklanka jagód
• 1 łyżka masła
• kilka bezów

Sposób przygotowania:


1. Jajka sparzyć: umyć je pod bieżącą wodą, włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Po chwili wylać wodę. Oddzielić żółtka od białek. Jeśli podczas sparzania pęknie skorupka, nic nie szkodzi.



2. Jagody umyć pod bieżącą wodą. Można najpierw wypłukać je w miseczce. Odsączyć.



3. W rondelku rozpuścić masło, dodać owoce (można je lekko rozgnieść). Smażyć kilka minut na silnym ogniu, aby sok zgęstniał. Ostudzić.







4. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Zajmuje to trochę czasu, ponieważ cukier musi się rozpuścić.





5. Białka ubić na sztywną pianę. Bezy rozkruszyć.



6. Śmietanę ubić na sztywną masę.



7. Bardzo delikatnie połączyć żółtka, śmietanę i białka. Wymieszać z bezami.





8. Do puszystej masy dodać przesmażone, ale ostudzone jagody. Przemieszać, aby powstały smugi.





9. Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.



10 Wstawić do zamrażarki na przynajmniej 4-5 godzin. Podawać pokrojone w plastry.



Smacznego.

Inspirowałam się tym przepisem.