wtorek, 21 czerwca 2016
Koktajl kawowo-bananowy z chia wg Aleex
Czas biegnie bardzo szybko i koniec roku szkolnego zbliża się wielkimi krokami. Jeszcze tylko kilka dni i młodzież będzie miała wakacje. W lipcu będzie trochę spokojniej w szkole. Zanim pójdę na urlop, będę musiała zaplanować kolejny rok szkolny, bo nie lubię zostawiać tego na ostatnią chwilę. Na razie w szkole nadal jest bardzo intensywny okres: trwają rady klasyfikacyjne, egzaminy zawodowe i cała masa innych rzeczy. Wpadam wieczorami do domu i sięgam po koktajl, który uwielbiam. Przygotowuję go zazwyczaj rano i schładzam w lodówce, aby później nie tylko sycił, ale także chłodził. Świetnie może także zastąpić przekąskę o każdej porze dnia i śniadanie podczas nadchodzących upałów. Spróbujcie.
Składniki:
• 1 jogurt o smaku kawowym do picia typu Twist
• 1 dojrzały banan
• 1 łyżka nasion chia
Sposób przygotowania:
1. W mikserze kielichowym zmiksować banana z jogurtem kawowym.
2. Do masy dodać 1 łyżkę nasion chia. Wymieszać.
3. Przelać do szklanek i schłodzić w lodówce.
Smacznego.
niedziela, 19 czerwca 2016
Bagietki faszerowane wg Aleex
Maj i czerwiec to dla mnie bardzo trudne miesiące. Na straganach mnóstwo świeżych owoców i warzyw, aż się prosi, by wykorzystać je w kuchni. Na blogach kuszą dania z truskawkami, a ja nie mam czasu ich przygotować, ponieważ siedzę w pracy po kilkanaście godzin. W maju i czerwcu młodzież zdaje egzaminy – maturę i egzaminy potwierdzające kwalifikacje w zawodach. Muszą się one odbyć i muszą być odpowiednio przeprowadzone. Dlatego mam nadzieję, że wybaczycie mi tę nieobecność. Przez ten czas sporo się działo, ale o tym napiszę kiedy indziej.
A dziś zapraszam Was na faszerowane bagietki. Przepis na nie znalazłam gdzieś w czeluściach Internetu, ale nie na blogach. Nie potrafię dokładnie zidentyfikować miejsca. Dostosowałam go do naszych upodobań i oto jest! Bagietki świetnie smakują. Można je podać na kolację lub jako przekąskę. Podczas oglądania futbolowych zmagań mogą być świetne do piwa, nadają się również na grilla. Koniecznie je wypróbujcie.
Składniki:
• 4 krótkie bagietki pełnoziarniste
• 10 dag chudego boczku
• 1 cebula
• 1 jajko
• 30 dag pieczarek
• 10 - 15 dag sera żółtego
• przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
• 1 łyżka masła
• olej
Sposób przygotowania:
1. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę.
2. Podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Jeśli boczek jest dość tłusty, oleju nie używamy. Tłuszcz wytopi się z boczku.
3. Na patelnię włożyć obrane i pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
4. Farsz smażyć do całkowitego odparowania płynu. Przełożyć do miski. Ewentualnie doprawić do smaku.
5. Przygotować bagietki. Odciąć cieniutką warstwę z wierzchu i wydrążyć miąższ. Środek bułek posmarować masłem.
6. Miąższ z bagietek porwać na kawałeczki i dodać do farszu. Dodać garść drobno startego żółtego sera. Wymieszać.
7. Jajko rozkłócić dokładnie w miseczce, wlać je do farszu i dokładnie wszystko wymieszać.
8. Bagietki wypełnić farszem. Wierzch posypać startym żółtym serem.
9. Bułeczki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 6-7 minut. Można je zawinąć w folię i zapiekać na grillu.
10. Podawać gorące.
Smacznego.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale jeden z moich chłopaków testował ustawienia w moim nowym aparacie i wszystko mi rozregulował.
czwartek, 9 czerwca 2016
Ciasto z truskawkami i kruszonką wg Aleex
Ostatnie tygodnie minęły mi pod znakiem wyjazdów. Byliśmy z górach razem z naszymi znajomymi, a ostatni tydzień spędziłam na obozie szkoleniowo-treningowym na Mazurach razem z młodzieżą. Było fantastycznie. Bardzo przydała mi się ta chwila Trochę odpoczęłam też od kuchni, więc po powrocie od razu odkurzyłam kuchenne przybory. Dario kupił na mój powrót dorodne truskawki. Uwielbiam te czerwcowe owoce, soczyste i pachnące słońcem. Zjedliśmy je, ale część wykorzystałam do ciasta. Upiekłam je z przepisu Dorotus. Posypane chmurką cukru pudru, smakowało wyśmienicie. To co? Częstujcie się, proszę. Najlepiej smakuje z powitalną kawą.
Składniki:
• 120 g masła
• pół szklanki drobnego cukru
• 3 duże jajka
• 1 szklanka i 3 łyżki mąki pszennej
• 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 700 - 800 g truskawek
Kruszonka:
• 180 g mąki pszennej
• 100 g cukru
• 16 g cukru z prawdziwą wanilią
• 120 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć.
3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
4. Do misy miksera dodawać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu.
5. Wlać ekstrakt z wanilii, zmiksować.
6. Do puszystej masy porcjami dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką, do połączenia składników.
7. Przygotować kruszonkę: do miseczki wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy.
8. Wlać rozpuszczone, jeszcze ciepłe, masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie za mało sypka, dodać więcej mąki lub więcej masła, jeśli będzie zbyt sucha.
9. Blaszkę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
10. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na pół, poukładać gęsto na cieście, przecięciem ku górze.
11. Wierzch posypać równomiernie kruszonką.
12. Ciasto piec w temperaturze 175ºC (piekłam w opcji dół+ termoobieg) przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
13. Ciasto wyjąć, wystudzić.
14. Kroić na porcje, podawać, posypane cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)