wtorek, 12 maja 2015
Sos tatarski wg Aleex
Maj w pełni. Wszystko kwitnie. Uwielbiam tę porę roku, kiedy otacza nas soczysta zieleń młodych listków i świeżej trawy. Ale maj to także matury. Ponieważ trwają również różnorodne szkolenia, jestem w szkole sama. Siedząc na egzaminach i czekając na kuriera spędzam w pracy po kilkanaście godzin każdego dnia. Sporo jest w tym roku zamieszania z egzaminami maturalnymi: stara i nowa formuła, poziom podstawowy i rozszerzony, nowa odsłona matury z języka polskiego. Uczniowie przeżywają nerwówkę, ale nastrój lekkiego niepokoju udziela się także nauczycielom. Oprócz tego zaczął się czas składania podań do szkół średnich. A od soboty ja zaczynam sprawdzanie matur pisemnych. Dużo się dzieje.
W domu spędzam niewiele czasu. Żartuję nawet ostatnio, że niedługo nawet mój kot nie będzie mnie poznawał. Dlatego każdą wolną chwilę przeznaczam na odpoczynek i na przygotowanie czegoś dobrego dla chłopaków. Wczoraj, korzystając z wolnego popołudnia, przeglądałam stare książki kucharskie. W jednym z pierwszych wydań „Kuchni polskiej” znalazłam przepis, który zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Kiedy zaczęłam przygotowywać składniki, Dario zajrzał do kuchni i stwierdził:
-O, będzie sałatka.
Nie wyprowadzałam go z błędu, ale nie przygotowywałam sałatki. Zrobiłam sos tatarski, który podałam z jajkami na twardo. Był pyszny. Smakował wszystkim. Polecam.
Składniki:
• 4 ogórki konserwowe
• 6 marynowanych pieczarek
• 2 jajka ugotowane
• majonez
• 1 łyżka chrzanu
• 2 łyżeczki jogurtu
• sól
• pieprz
• sok z cytryny (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Ugotowane i ostudzone jajka na twardo obrać i podzielić na białka i żółtka oddzielnie.
2. Ogórki, grzyby i białka jajek bardzo drobno posiekać.
3. Żółtka rozetrzeć z łyżką majonezu na jednolitą masę.
4. Połączyć razem wszystkie składniki.
5. Dodać do żółtek z majonezem chrzan, resztę majonezu i jogurt. Ma być go tyle, aby połączyć składniki sosu.
6. Sos doprawić solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
7. Na koniec jeszcze raz wszystko razem wymieszać.
8. Podawać z jajkami na twardo lub z wędliną.
9. Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
niedziela, 3 maja 2015
Malinowa rozkosz wg Aleex
Majowy weekend. W tym roku mam 3 dni wolne. Co za radość. Odpoczywam i nabieram sił przed rozpoczynającymi się w poniedziałek maturami. Egzaminacyjny maraton potrwa u nas do końca czerwca, bo po maturach zaczynają się egzaminy potwierdzające kwalifikacje zawodowe. Ale jeszcze dziś korzystam z ostatnich dni spokoju. Fajnie jest posiedzieć w domu. Bardzo mi tego ostatnio brakuje. Był czas na spotkania i uroczystości rodzinne, pierwszego grilla i spokojne, rodzinne wieczory.
Nasze rodzinne świętowanie zbiegło się z uroczystościami państwowymi. Pierwszy Maja, Święto Flagi, Rocznica Konstytucji – te święta ubarwiły moje miasteczko na biało-czerwono. Wpisując się w narodową tradycję na świąteczną niedzielę upiekłam ciasto. Łączy się w nim cieniutki blat biszkoptowy, masa śmietanowa i maliny. Mmmmm… Pyszne. Polecam.
Składniki:
Biszkopt:
• 2 jajka
• ½ szklanki cukru w tym cukier waniliowy
• 2 pełne łyżki mąki pszennej
• 1 pełna łyżka kakao
• ½ łyżki mąki ziemniaczanej
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
• 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremowej (30% lub 36%)
• 3 płaskie łyżeczki żelatyny
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru pudru
Wierzch:
• 2 galaretki malinowe
• 50 dag malin (świeżych lub mrożonych)
• cukier do smaku
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt według tego przepisu, ale z podaną w tym przepisie ilością składników. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
2. Ciasto ostudzić na kratce.
3. Mocno schłodzoną śmietanę wlać do wysokiego naczynia.
4. Dodać cukier waniliowy i cukier puder.
5. Śmietanę ubić na sztywną masę.
6. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wrzątku, lekko przestudzić.
8. Śmietanę rozłożyć na biszkoptowym blacie. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
9. Rozpuścić galaretki w 3 ½ szklanki wrzątku.
10. Do galaretki włożyć owoce (mrożonych nie rozmrażać). Jeśli owoce są kwaskowe, dosłodzić do smaku.
11. Tężejącą galaretkę z owocami wyłożyć na zastygniętą masę śmietanową.
12. Wstawić do lodówki. Kroić na porcje.
13. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)