wtorek, 31 grudnia 2019
Życzenia na Nowy Rok 2020
Moi Drodzy.
Niech w 2020 roku:
zdrowie okaże się niezawodnym kompanem,
radość uwije sobie w Waszych domach wygodne gniazdko,
szczęście zamieszka na dłużej,
powodzenie uzna, że jest pod dobrym adresem,
marzenia zmienią się w wydarzenia,
a portfel z pieniądzmi wreszcie nie będzie mógł się domknąć.
Aleex
niedziela, 8 grudnia 2019
Sernik z pierniczkami wg Aleex
Święta zbliżają się dużymi krokami. Każdy dzień przypomina okienko w kalendarzu adwentowym – niesie ze sobą niespodziankę związaną z Bożym Narodzeniem. Taką cudowną niespodzianką był weekend spędzony u Gwiazdeczki w Lublinie. To pierwsze mikołajki Maleństwa, więc byliśmy ciekawi, jak Laleczka zareaguje na Mikołaja. A ona nie bała się wcale, była zaciekawiona obcym panem w czerwonym ubraniu i chętnie sięgała po prezenty. Radość dziecka jest najbardziej naturalna i cudowna. Kiedy patrzę na roześmianą buźkę Malutkiej, nic się nie liczy oprócz niej. Dla niej szykuję najpiękniejsze święta – z dekoracjami, rodziną przy stole, choinką, prezentami. Z tradycją, którą przekazywać jej będę każdego roku. W tym roku częścią świąt będzie przepyszny sernik z pierniczkami, który znalazłam na stronie kwestii smaku. Piekłam go tydzień temu na imieniny taty, a ponieważ zachwycił wszystkich, na pewno będzie na naszym tradycyjnym stole podczas Bożego Narodzenia. Spróbujcie go koniecznie – jest wyśmienity.
Składniki:
• 1 kg mielonego twarogu sernikowego
• 200 g pierniczków w czekoladzie
• 200 g cukru
• 30 g mąki ziemniaczanej
• 200 g śmietanki kremówki 30%
• 3 jajka
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• kakao do posypania
Sposób przygotowania:
1, Na dno piekarnika postawić keksówkę z wrzącą wodą wypełnioną do ok. 2/3 objętości. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C w opcji dół plus termoobieg. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski włożyć ok. 1/4 ilości sera, wsypać ok. 1/3 ilości cukru oraz całą mąką ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach miksera przez ok. 2 - 3 minuty.
3. Dodać pozostały ser, jajka, cukier wanilinowy oraz resztę cukru i znów miksować przez 1 minutę na wyższych obrotach. Dolać śmietankę i miksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
4. Pierniki pokroić w kostkę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę włożyć do tortownicy o średnicy 25 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika.
5. Zamknąć piekarnik i piec przez 1 godzinę. Stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić sernik. Po ostudzeniu schłodzić sernik w lodówce.
6. Gdy sernik będzie schłodzony, odpiąć obręcz i delikatnie odchylić papier do pieczenia. Wierzch sernika posypać przez sitko kakao. Przechowywać w lodówce.
7. Podawać z kawą lub herbatą.
Smacznego.
Bułka tarta z masełkiem wg Aleex
To bardzo często wykorzystywany dodatek do wielu dań. Bułka tarta z masełkiem jest doskonała do gotowanych warzyw: kalafiora czy fasolki szparagowej. Świetnie sprawdza się także do leniwych klusek lub knedli z owocami. Przygotowuje się ją szybko I niezwykle łatwo. No to zaczynamy.
Składniki:
• bułka tarta
• kilka łyżek masła
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać porcję bułki tartej.
2. Dość często mieszać, aż się zrumieni. Trzeba uważać, żeby się nie przypaliła.
3. Do bułki dołożyć 2 łyżki masła. Wymieszać do rozpuszczenia masła.
4. Dokładać taką ilość masła, aż bułka będzie miała odpowiednią dla nas konsystencję.
5. Bułkę wyłożyć na potrawę. Jeśli chcemy, by bułka była słodka, można dodać do niej nieco cukru.
Smacznego.
Leniwe kluseczki wg Aleex
Długo szukałam idealnego przepisu na leniwe. Ten, który wykorzystywałam zazwyczaj, przestał mi wystarczać. Wcześniej do ciasta dodawałam ubitą pianę z białek, żeby było najdelikatniejsze. I takie było, oczywiście, ale przy okazji było też dość pracochłonne. Dlatego szukałam innego ciasta – delikatnego i prostego do przygotowania. Nie ukrywam, że ta szybkość i prostota stały się dla mnie priorytetem. I wreszcie trafiłam. Siedziałam po południu sama w domu i musiałam zrobić sobie coś do jedzenia. Nie miałam ochoty na kanapki, to musiało być coś ciepłego. Przejrzałam lodówkę, znalazłam kostkę białego sera i wpadłam na pomysł, żeby zrobić leniwe po nowemu, na podstawie przepisu z kwestii smaku. Okazały się pyszne: mięciutkie, delikatne. Smakowały wyśmienicie. Polecam.
Składniki:
• 250 g mielonego twarogu półtłustego
• 1 jajko
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• ½ szklanka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
1, Wstawić wodę do gotowania. Osolić.
2. Ser i jajko włożyć do miski, połączyć rózgą na jednolitą masę. Jeśli nie mamy sera mielonego, należy przecisnąć go przez praskę lub zemleć. Musi być gładki, bez grudek.
4. Do masy serowej dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.
5. Wsypać ½ szklanki mąki pszennej i szybko zagnieść delikatne ciasto. Uformować je w kulę.
6. Stolnicę delikatnie podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek.
7. Wałek z ciasta lekko spłaszczyć, jak na kopytka i pokroić ostrym nożem na ukośne kluseczki.
8. Kluseczki wrzucać do gotującej się wody. Od chwili wypłynięcia na powierzchnię gotować 1 minutę.
9. Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową na talerz.
10. Podawać z cukrem, sosem waniliowym lub polane bułką tartą z masełkiem.
Smacznego.
niedziela, 1 grudnia 2019
Pleśniak z budyniową pianką wg Aleex
Dzisiaj jest 1 grudnia, zaczyna się wyjątkowy czas. Każdego dnia zbliżamy się do Bożego Narodzenia. Bardzo się cieszę na te nadchodzące święta. Powoli zapełniam zakamarki szaf świątecznymi dekoracjami i prezentami. W tym roku pierwszy raz będziemy robić Wigilię i święta u nas, w nowym domu. Wprawdzie nasza rodzina nie jest duża, ale kiedy wyobrażam sobie nas wszystkich zgromadzonych przy odświętnie udekorowanym stole, robi mi się ciepło wokół serca. Najwięcej radości sprawia nam Maleństwo. Już teraz uroczo drepcze po mieszkaniu, czasami chwieje się na pulchniutkich nóżkach, czasami uśmiecha się, odsłaniając dwa rozkoszne ząbki. Jestem przekonana, że choinka, bożonarodzeniowe bibeloty i prezenty będą dla Malutkiej źródłem wielkiego zadowolenia i nowych emocji. Ten czas na pewno uświetnią świąteczne dania i wypieki. Jednym z nich będzie nieco odmieniony pleśniak z budyniową pianką. Może i Wy przygotujecie go na święta?
Składniki:
• 5 jajek
• 3 szklanki mąki pszennej
• ¾ szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 2 łyżki śmietany 18%
• 25 dag masła
• ¼ szklanki oleju
• 1 budyń waniliowy bez cukru
• powidła śliwkowe
• cukier puder
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.
2. Żółtka oddzielić od białek, dodać żółtka do mąki.
3. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki.
4. Dodać do mąki ¼ szklanki cukru i 2 łyżki śmietany.
5. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto.
6. Ciasto podzielić na 3 nierówne części. Najpierw na połowę, a potem jedną połowę na 2/3 i 1/3.
7. Połową ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i podpiec na złoty kolor przez 10-15 minut w opcji dół + termoobieg. Wyjąć, aby przestygło.
8. Do 2/3 pozostałego ciasta dodać kakao, zagnieść. Oba kawałki ciasta schować do zamrażalnika.
9. Ubić białka ze szczyptą soli. Powoli dodawać ½ szklanki cukru i cukier waniliowy. Ubić na sztywno.
10. Wsypać do białek proszek budyniowy. Wlać cieniutką strużką olej. Zmiksować do połączenie składników.
11. Na podpieczony spód wyłożyć powidła śliwkowe, rozprowadzić równą warstwą.
12. Na powidła zetrzeć na dużych oczkach tarki ciemne ciasto. Rozłożyć równomiernie.
13. Na ciemne ciasto wyłożyć budyniową piankę.
14. Na piankę zetrzeć resztę jasnego ciasta.
15. Piec 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, w opcji dół + termoobieg.
16. Po upieczeniu wyjąć, jak przestygnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)