Po powrocie do domu zrobiłam tartę ze śliwkami. To ostatnio nasze ulubione ciasto. Przepis na tartę jest zaczerpnięty ze zbiorów Thermomixa i - oczywiście- zmodyfikowany przeze mnie. Jest uniwersalny, można do niego wykorzystać zdecydowaną większość owoców, na które właśnie trwa sezon. No i zawsze się sprawdza. Tarta smakuje znakomicie. Można ją jeść, gdy ostygnie, a także wtedy, gdy jest jeszcze lekko ciepła. W obu wersjach jest pyszna. Macie ochotę ? Polecam.
Składniki:
Ciasto:
• 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
• 25 g migdałów zmielonych ze skórką
• 125 g zimnego masła
• 1 jajko
• 20 g mleka
• 100 g cukru
• 40 g cukru wanilinowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie śliwkowe:
• 50 g wody
• 500 g drylowanych śliwek
• 30 g cukru
• 30 g skrobi ziemniaczanej
• 4-5 śliwek dodatkowo
Kruszonka:
• 70 g mąki pszennej
• 20 dag zmielonych orzechów włoskich
• 50 g cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 50 g masła, pokrojonego na kawałki
Dodatkowo:
• cukier puder, do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Przygotować formę na tartę: oprószyć ją mąką, odstawić. U mnie forma ma wyjmowane dno, to bardzo przydana opcja.
2. Przygotować kruszonkę: składniki włożyć do miseczki, rozetrzeć palcami, aż powstanie mieszanina o konsystencji mokrego piasku, łatwo sklejająca się w grudki. Odstawić do lodówki.
3. Do miski włożyć składniki ciasta: masło, jajko, mleko, 100 g cukru, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto.
4. Formę oprószoną mąką wykleić ciastem (dno i boki). Formę wstawić do lodówki na 30 minut.
5. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C w opcji góra-dół.
6. Przygotować nadzienie: 500 g śliwek zmiksować w blenderze (mogą zostać niewielkie kawałki). Do garnuszka wlać wodę, dodać skrobię, cukier i rozdrobnione śliwki. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż masa owocowa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.
7. Po upływie czasu wyjąć formę ze schłodzonym ciastem z lodówki. Posypać schłodzony spód ciasta rozdrobnionymi migdałami.
8. Nadzienie śliwkowe przełożyć na warstwę migdałów. Na wierzchu masy owocowej układać pokrojone na kawałki pozostałe śliwki.
9. Wierzch ciasta posypać kruszonką.
10. Tartę piec 30-35 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch ciasta będzie złotobrązowy. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.