Jak podaje Wikipedia churro/churros (także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) to tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański i meksykański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdy.
Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta parzonego i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA, Francji (tu zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz w Turcji.
Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churrería (w Katalonii Xurreria), zlokalizowanych na głównych ciągach pieszych oraz na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros (w Katalonii xurros i xocolata). Zwykle posypuje się churros cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaje się je także ze stopionym serem. Często churros porównywane jest do polskich pączków.
Ja zrobiłam churros w klasycznej wersji, a w zasadzie w 2 wersjach – z cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i z sosem czekoladowym. Skorzystałam z przepisu z kwestii smaku. Pycha!
Składniki:
• 1 szklanka (250 ml) wody
• 100 g masła
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 łyżki cukru
• szczypta soli
• 1 szklanka mąki pszennej
• 3 jajka
• 1 litr oleju rzepakowego
• cukier puder z odrobiną cynamonu
• 50 ml śmietanki 30%
• 100 g czekolady (po 50 g deserowej i mlecznej)
Sposób przygotowania:
3. Do garnka wsypać mąkę.
4. Nie przerywając gotowania, ucierać masę drewnianą łyżką, aż będzie lśniąca, gładka i będzie odstawać od ścian garnka. Powinno nam to zająć ok. 2 minut.
5. Ciasto w garnku odstawić do przestudzenia na około 30 minut.
6. Po tym czasie do masy dodawać po kolei jajka. Po każdym dokładnie utrzeć masę drewnianą łyżką. Powstanie jednolite ciasto parzone.
7. W płaskim, szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 180 stopni C.
8. Ciasto włożyć do dekoratora z tylką w kształcie gwiazdki. Szerokość wyciskanego ciasta powinna mieć ok. 1 cm.
9. Ciasto wyciskać bezpośrednio na gorący olej. Odcinać paski ok. 8-10 cm. Ciasto jest dość delikatne, więc można je oddzielić palcem. Uwaga! podczas smażenia churros trochę rosną.
10. Churros smażyć na złoty kolor około 2 minut z każdej strony.
11. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.