niedziela, 27 listopada 2016
Murzynek z bananami i orzechami wg Aleex
W ostatnim czasie bardzo doceniam wolne weekendy. Nie mam ich zbyt wiele, dlatego cieszę się z każdego dnia odpoczynku. Miniony tydzień był bardzo absorbujący. Wychodziłam z domu rano i wracałam bardzo późnym wieczorem. Trwały bowiem przygotowania do największej uroczystości w naszej szkole – Święta Patrona. Piątek był niezwykle emocjonujący. Goście dopisali. Występy się udały. Wszyscy byli zadowoleni. Byłam bardzo dumna ze swoich uczniów i nauczycieli, którzy, jak zawsze, stanęli na wysokości zadania.
Podczas weekendu odpoczywałam. Zaszyłam się w mieszkaniu i przez większą część soboty łapałam oddech. Po południu weszłam do kuchni, by przygotować coś pysznego. Najpierw upiekłam szarlotkę na kruszonce. Wróciłam do tego przepisu po latach, ale nadal sprawdza się wspaniale. Zmieniłam w nim tylko jedno – jabłka pokroiłam w plasterki, nie ścierałam ich na tarce. Po godzinie w całym domu unosił się wspaniały zapach pieczonego ciasta.
Gdy szarlotka już kończyła się piec, ja kończyłam przygotowanie drugiego ciasta – murzynka z bananami i orzechami. Przepis znalazłam na tej stronie. Wydawał się nieskomplikowany, więc postanowiłam go wypróbować. I nie pomyliłam się. Ciasto przygotowuje się kilka chwil. Nie musimy mieć miksera. Ja użyłam blendera, ale wystarczy widelec i też będzie dobrze. Sposób przygotowania przypomina nieco muffinki: łączymy mokre i suche składniki, mieszamy i wkładamy do formy. Po godzinie puszyste, intensywnie pachnące bananami i czekoladą ciasto, jest gotowe. Upieczcie je w swojej kuchni. Naprawdę warto.
Składniki:
• 3 duże bardzo dojrzałe banany (mogą mieć ciemną skórkę)
• 1 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka cukru
• 100 g posiekanych orzechów (mieszanych)
• 80 g roztopionego masła
• 2 duże jajka
• 2 łyżki kakao
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• kilka kostek białej czekolady
• 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
1. Przygotować i odważyć produkty, które powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Roztopić masło i odstawić do przestygnięcia.
3. Jajka i banany umieścić w wysokim naczyniu, zmiksować blenderem na jednolitą masę.
4. Do masy owocowo-jajecznej dodać przestudzone masło oraz cukier i wymieszać.
5. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać. Dodać do pozostałych składników i wymieszać. Jeżeli będzie problem z dokładnym wymieszaniem, można użyć blendera.
6. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy. Wymieszać.
7. Keksówkę o wymiarach 8x31,5 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
8. Piec w temp. 170 C ok 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka.
9. Ciasto wyjąc i wystudzić.
10. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, Dodać mleko, rozmieszać.
11. Wierzch ciasta ozdobić czekoladą.
12. Kroić na porcje.
Smacznego.
niedziela, 20 listopada 2016
Łopatka obiadowa wg Aleex
Czasami zastanawiam się, ile kobiet na świecie rozmyśla w niedzielne przedpołudnie (ewentualnie w sobotni wieczór), co przygotować na niedzielny obiad. Ten dylemat pewnie będzie nam towarzyszył do końca świata. Jeśli dołożymy do tego chroniczny brak czasu i mnóstwo innych, pozadomowych obowiązków, powstaje problem. Dzisiaj rozwiązałam go szybciutko, przygotowując łopatkę. Wprawdzie mój dzisiejszy wybór poprzedziły wczorajsze wieczorne rozmyślania, ale na szczęście nie trwały one zbyt długo. Udało mi się przygotować pyszne danie, przyrządzane w jednym naczyniu. Pracy przy nim niewiele, a efekt naprawdę jest ciekawy. Łopatkę można zastąpić karkówką lub schabem. Pasuje tutaj każdy rodzaj mięsa, który akurat macie pod ręką. Potrawa idealnie sprawdzi się nie tylko na niedzielny obiad. Zawsze możecie ją przygotować, kiedy chcecie szybko zrobić coś dobrego. I jeszcze jedno. Wszystkie składniki możemy połączyć rano lub wieczorem poprzedniego dnia, a po powrocie z pracy wstawiamy potrawę do piekarnika. Tam robi się już sama. Polecam.
Składniki:
• 1 kg łopatki wieprzowej
• 5 sporych ziemniaków
• 5 grubszych plasterków boczku
• 1 duża lub 2 mniejsze cebule
• 1 duży ząbek czosnku
• 2-3 łyżki majonezu
• sól, pieprz, czerwona słodka papryka lub inne ulubione przyprawy
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w łódeczki, zalać zimną wodą i odstawić.
2. Mięso opłukać pod bieżącą wodą, lekko osuszyć i pokroić w grubsze plastry.
3. Cebulę przekroić na pół, pokroić w półtalarki. Boczek, jeśli jest w kawałku, pokroić w plastry.
4. Mięso dokładnie oprószyć przyprawami, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włożyć do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
5. Do mięsa dołożyć resztę składników: boczek, cebulę, osączone ziemniaki, majonez. Wszystko dokładnie wymieszać. Trzeba to zrobić tak, aby mięso I ziemniaki były obtoczone warstewką majonezu.
6. Do rękawa wlać ½ szklanki wody. Zamknąć rękaw.
7. Wstawić danie do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C (dół + termoobieg) I piec przez 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw, aby danie lepiej się zrumieniło.
8. Podawać z ulubionymi surówkami.
Smacznego.
niedziela, 13 listopada 2016
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex
Jesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku, ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno czekoladowe, dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny, listopadowy wieczór. Polecam.
Składniki:
• 200 g masła
• 190 g cukru pudru
• 4 jajka
• 190 g mąki
• 20 g przyprawy do piernika
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 3 łyżki kakao
• 40 g czekolady deserowej
• cukier puder do posypania
• 4 łyżki powideł śliwkowych
• 3 łyżeczki nutelli
Sposób przygotowania:
1. Masło ogrzać do temperatury pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,przyprawą do piernika i kakao, wymieszać.
3. Czekoladę posiekać na małe kawałeczki.
4. W miseczce połączyć powidła śliwkowe I nutellę.
5. Do miękkiego masła dodać cukier puder i utrzeć mikserem na puszystą i jasną masę (około 5 minut).
6. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku (masa może się trochę rozwarstwić, ale należy dalej cierpliwie ją ubijać). Zmniejszyć obroty miksera do średnich i porcjami, po łyżce, dodawać mieszankę mąki, miksować po kilkanaście sekund po każdej porcji, aż składniki się dokładnie połączą.
7. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wymieszać łyżką.
8. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię.
9. Na wierzchu wyłożyć powidła z nutellą, widelcem zrobić wzorki.
10. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut (do suchego patyczka).
11. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem.
12. Kroić na porcje. Przechowywać pod przykryciem w pojemniku na ciasto.
Smacznego.
piątek, 11 listopada 2016
Jesienne leczo z kurczakiem wg Aleex
Na moim blogu są już przepisy na leczo. Tym razem znów sięgnęłam po to pyszne danie, ale nieco je “odchudziłam” I lekko zmodyfikowałam. Oboje z Dariem uznaliśmy, że w tej jesiennej wersji jest naprawdę pyszne. Są w nim świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto!
Składniki:
• 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka
• 2 spore cebule
• 3-4 papryki
• 1 puszka pomidorów krojonych
• ½ szklanki wody
• sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
• ½ łyżeczki tłuszczu (ja użyłam smalcu)
• listek laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę z kurczaka pokroić, zrumienić na patelni bez tłuszczu. Przełożyć do garnka.
2. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Dodać do kiełbasy.
3. Do garnka dodać także oczyszczoną paprykę pokrojoną w paseczki. Składniki wymieszać. Dodać przyprawy oraz listek i ziele.
4. Do garnka włożyć pomidory i wlać ½ - 1 szklanki wody. Powinno jej być tyle, aby już później niczego nie dodawać. Wymieszać.
5. Potrawę gotować ok. 10-15 minut, nie dłużej. Papryka ma zostać lekko chrupiąca.
6. W tym czasie na patelni rozpuścić odrobinę smalcu. Tłuszcz nie może być zbyt gorący! Dodać 1 łyżkę czerwonej słodkiej papryki, Szybciutko zamieszać. Dodać do garnka z leczem. Podsmażona papryka idealnie zagęści potrawę.
7. Leczo podawać gorące.
Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)