.

.

niedziela, 12 grudnia 2010

Świąteczna szynka pieczona wg Aleex





Na świątecznym stole musi znaleźć się także świąteczna szynka. Od kilku lat przygotowuję ją z przepisu kuleczki. Przygotowana w ten sposób wędlina jest rewelacyjna: soczysta, mięciutka i bez żadnych konserwantów. Dzięki peklowaniu, ma nie tylko wspaniały aromat, ale także piękny różowiutki kolor. Zawsze zachwyca gości i domowników. Podajcie ją także u Was.

Składniki:
• 1,5 kg szynki bez kości, najlepiej zwartej „kulki” mięsa
• kostka rosołowa lub pieczeniowa – do pieczenia

Marynata:
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 2 listki laurowe
• 4 - 5 ząbków czosnku
• 2 litry wody
• 4 łyżki soli peklowej

Na wierzch:
• wegeta
• papryka słodka w proszku
• Delikat Knorr’a do mięs
• majeranek

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć, osuszyć. Do garnka wlać wodę, wsypać sól peklową, dodać ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, włożyć mięso i odstawić na 3 - 5 dni w chłodne miejsce, np.: do lodówki. Szynce można nadać ładny kształt, sznurując je.





2. Podczas leżakowania mięsa przekręcić je kilka razy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły po mięsie.



3. Po 3 – 5 dniach wyjąć mięso z marynaty, osuszyć i natrzeć przyprawami. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.



4. Po tym czasie włożyć mięso do rękawa foliowego. Wlać do środka 1,5 szklanki wody, włożyć ząbki czosnku z marynaty i kostkę rosołową lub pieczeniową.
5. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 – 200 stopni C. Piec 1,5 godziny. Szyneczka świetnie smakuje na ciepło i na zimno jako domowa wędlina.



Smacznego.

219 komentarzy:

  1. Nawet na zdjęciu widać że nie jest to suchy ,,kapeć" tylko soczysta szyneczka - super się prezentuje, bardzo lubię takie domowe wędliny.

    Pozdrawiam i zapraszam Jagienka

    OdpowiedzUsuń
  2. Szyneczka jest naprawdę pyszna. Polecam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo spodobał mi się Twój przepis, mam jednak jedno pytanie co do modyfikacji. Czy mogłabym zastąpiś szynkę polędwicą, a wodę wytrawnym winem?

      Usuń
    2. Według tego przepisu upiekłam łopatkę bo szynki nie miałam-wyszła genialna. Tak więc będzie to mój ulubiony przepis na pieczoną wieprzowinę;)))))

      Usuń
    3. Proszę o podpowiedź :). Niestety nie mogłam dostać w sklepie 1,5 kilogramowego kawałka szynki i kupiłam 2 mniejsze (każdy ok 0,8 kg)- rozumiem, że w takim przypadku wystarczy peklować 3 dni i potem piec w osobnych rękawach ok 50 min? Sznurowanie obu kawałków chyba nie ma sensu, bo potem będzie się rozpadać? Pozdrawiam :)

      Usuń
    4. wstawiłam do piekarnika,Twoją pyszną szynkę,wyśmienita nie kadzę ,robię 2 razy do roku.Pozdrawiam życzę radosnych Świat :)

      Usuń
  3. Aleex, szyneczka i karczek -rewelacja.Bardzo dziękuję za podzielenie się tym przepisem.
    Mam jedno pytanie, czy Ty pod koniec pieczenia otwierasz rękaw?Pytam, bo moje nie miały takiej ładnej skórki, ale środek wyszedł taki sam.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam... A co? Nie będę sobie żałować dobrego na święta :-) Szyneczka RE..WE..LA..CJA...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, że szyneczka Wam smakowała. U mnie też była hitem na świątecznym stole.

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko500 - zazwyczaj nie otwieram rękawa pod koniec pieczenia, ale jeśli"skórka" jest zbyt miękka, możesz to zrobić. Nie zaszkodzi to szynce na pewno :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam te szynke na swieta. Musze przyznac, ze w ciagu dwoch dni zniknela do ostatka. Moje dzieci jadly tylko te wedline, nie chcialy kupnych.Szynka wyszla tylko ciut za sucha. Ale to pewnie przez to, ze otworzylam rekaw w polowie pieczenia.

    Bardzo fajny przepis. POLEACM!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo się cieszę, że smakowała. U mnie też na święta była na stole :))) Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szynka rewelacyjna! Krucha i mięciutka.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Szyneczka rewelacyjna. Polecam wszystkim smakoszom. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. A jak sie nie ma soli peklowej to mozna uzyc zwyklej?

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie, nie można. Sól peklowa ma specyficzne właściwości i jest dostępna w większości sklepów. Polecam poszukać. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A czy sól peklowa nie ma konserwantów? Chyba zawsze ma, więc nie jest to szynka bez konserwantów. Czytam skład w jednym ze sklepów: sól i konserwant, więc jakie ma inne właściwości niż sól?
      Agneiszka

      Usuń
  13. brzmi ciekawie i z pewnością smakuje rewelacyjnie, tyle że sól peklowa ma w swoim składzie azotyn sodu, czyli substancję konserwującą E250, która jest niebezpieczna dla zdrowia - ładowana jest w większości wędlin sklepowych. Z pewnością nie powinno się takiej szynki serwować dzieciom!! Zastanawiam się czy można znaleźć dobry przepis na szynkę bez tej trującej soli peklowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Zamiast używać soli peklowej użyj zwykłej soli. Wędlina nie będzie miała takiego ładnego koloru ale smakowo będzie tak samo. Jeżeli chcemy poprawić kolor do solanki należy dodać łyżkę miodu. Jednak skróci nam to czas jaki możemy przechowywać wędlinę. Bez miodu można nawet w lodówce do miesiąca spokojnie z miodem góra dwa tygosnie

      Usuń
  14. Witam!!
    Właśnie zabieram się za pieczenie. Proszę mi powiedzieć czy mogę ją piec w naczyniu żaroodpornym??
    Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  15. Życzę szczęścia podczas poszukiwań wszelkich dodatków bez "trucizn". Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oczywiście można piec w naczyniu żaroodpornym. Pozdrawiam świątecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  17. peklowanie w kuchni jest znane dłużej niż chemia pojawiła się w naszym życiu.... Dodam, że glutaminian sodu to też produkt znany w starożytnym Rzymie.... wytwarzało się go z fermentujących ryb wraz z wnętrznościami i dużej ilości soli...
    przepis napewno sprawdzę bo wyjątkowo mi pasuje!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smakowicie wygląda ta szyneczka. Właśnie poszukiwałam takiego przepisu. Na święta jak znalazł:) Mam nadzieję, że uda mi się ją przygotować i będzie taka jak na załączonych obrazkach:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. witam
    ja zrobiłem tą szyneczke i zamiast soli peklowanej dodałem zwykłej soli spożywczej. wyszła ekstra dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wlasnie wzialem sie do pieczenia, ale moja szynka ma okolo 3kg i nie bardzo wiem jak dlogo mam ja piec.
    Prosze o jakas rade.
    Wesolych swiat wszystkim kucharza!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Sądzę, że 2-2,5 godziny powinny wystarczyć. Proszę przed zakończeniem pieczenia nakłuć mięso. Z upieczonj szynki powinien wypłynąć PRZEZROCZYSTY sok. Jeśli jest nieklarowny, pieczenie trzeba przedłużyć.
    Piecz szynkę w rękawie lub zamkniętym naczyniu żaroodpornym.
    Pozdrawiam świątecznie, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  23. Miało być upieczonej :))))))

    OdpowiedzUsuń
  24. No... ja też nie zgodzę się z Autorką że to jest szynka bez konserwantów, bo i saltera i kostka rosołowa... Ale nie popadajmy w histerię, żeby od razu żałować takiej pysznej szynki dzieciakom :-) (kostkę bym jednak zastąpił przyprawami )

    OdpowiedzUsuń
  25. A ja jednak zostanę przy swoim :)))Tyle "konserwantów" w porównaniu z wędlinami sklepowymi to drobiazg. Nie zamieniłabym swojej wędliny na inne. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam. Zrobiłem szynkę, pycha. Mam jednak parę pytań. W marynacie była 3 dni. Robiłem zgodnie z przepisem, szynka surowa miała 1,1 kg a po pieczeniu 0,7 kg. Piekła się 1godz 15 min. Dlaczego w mojej szynce w środku jest kółko o średnicy 3 cm takiego koloru sinego. Coś słyszałem o bakteriach beztlenowych ale nie wiem o co chodzi. Po za tym, pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To siwe kółko w środku świadczy o tym, że do tego miejsca nie dotarła zalewa peklująca :))) Tak się zdarza, gdy mięso jest za krótko w zalewie. Można też użyć grubej długiej igły i nakłuć mięso. Wtedy zalewa szybciej i dokładniej wniknie do mięsa. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Dziękuję serdecznie za odpowiedź, tak też myślałem. Moje drugie takie samo pytanie wyrzuć oczywiście, nie zauważyłem odpowiedzi. Teraz biorę się za następny Twój przepis.

      Usuń
    3. Miłego kucharzenia :)))Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  27. Pozdrawiam Goraco!!!

    Mam pytanie nie mam soli peklowej - czy moge zastosowac zwykla i w jakiej ilosci???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedna z osób komentujących przepis napisała tak:

      AnonimowyDec 22, 2011 11:38 PM

      witam
      ja zrobiłem tą szyneczke i zamiast soli peklowanej dodałem zwykłej soli spożywczej. wyszła ekstra dziękuje za przepis.

      Jak widać - można stosować zwykłą sól. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  28. Dziekuje za odpowiedz ,

    Pozdrawiam i napisze jak wyszla.

    OdpowiedzUsuń
  29. Zrobilam szyneczke wg Pani przepisu w zwyklej soli.

    Dzisiaj przyprawilam i upieklam .Wyszla bardzo smaczna miecitenka i soczysta.
    Wraz z mezem jestesmy zachwyceni i dziekujemy za przepis.

    Do przepisu bede wracala czesto.

    OdpowiedzUsuń
  30. dzisiaj testuje przepis, ale zamiast wody zastosuje browar :) ciekawe czy przejdzie

    OdpowiedzUsuń
  31. Czy miesko(w moim przypadku w garnku)mozna przykryc pokrywka czy tak je zostawic bez przykrycia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz przykryć, ale nie jest to konieczne. Ważne, aby mięso było całkowicie zanurzone w zalewie. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  32. Mam pytanko bo ja tej mojej szynki nie powiazalam niciami i jest taka"rozlazla" czy moze taka byc do pieca wsadzona i czy sie upiecze czy trzeba ja zwiazac?? aha i jeszcze jak dlugo ja piec bo moj kawalek mial 1kg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiecze się, ale nie będzie miała ładnego, okrągłego kształtu jak związana. Czas pieczenia skróć ok. 10 minut. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Tez dalam zwyklej soli i nie wiazalam ale szyneczka wyszla miodzio polecam przepis wlasnie sie nia zajadam mniaaam

      Usuń
  33. fajnie brzmi ten przepisik..wypróbuje na świeta..-)))

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy może to być płat mięsa od szynki ale związany nitką, czy koniecznie od kulki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsza jest kulka, bo wtedy mięso po upieczeniu stanowi taką zwartą całość. Jeśli jednak nie masz takiego mięsa, to może być płat. Zwiąż go dokładnie nitką przed peklowaniem. Potem postępuj już wg przepisu. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  35. Mam inny kawałek mięsa od szynki, jest to całkiem chude mięso bez tłuszczu. Czy to nie przeszkadza?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być inny kawałek mięsa szynki. Zwiąż go dokładnie nitką przed peklowaniem. Potem postępuj już wg przepisu. Pozdrawiam, Aleex :)))

      Usuń
  36. Witam serdecznie! Nie mogłam dostać 1,5kg szynki,tylko 1kg czy powinnam zmienić ilość składników w marynacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi. Mimo tego że szynka jest mniejsza, nie zmieniamy ilości składników zalewy. Można tylko o 10 minut skrócić czas pieczenia. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  37. tak... faktycznie żadnej chemii :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest jaka jest. W porównaniu do tego, co w sklepie, to jest bez żadnej chemii. W internecie jest mnóstwo przepisów, z których można wybierać. Jeśli ten Ci nie odpowiada, życzę szczęścia w szukaniu innych bez chemii. Pozdrawiam Aleex.

      Usuń
  38. Witam serdecznie. szynka pyszna, polecam wszystkim ,pozdrawiam Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  39. Witam!
    Mam taki ladny kawalek szyneczki 3kg, jak dlugo powinienem go piec, czy zwiekszyc ilosc przypraw czy nie?
    Dziekuje z gory.
    Wesolych Swiat
    K.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość przypraw jest dowolna, ale tych w zalewie zostaw tyle, ile w przepisie. Koniecznie przedłuż czas pieczenia. Sądzę, że ok 3 godzin powinno wystarczyć. Pamiętaj, żeby nakłuć mięso i sprawdzić, czy nie jest surowe. Kropla soku, która z niego wypłynie, musi być przezroczysta. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Bardzo smaczna szyneczka, ciezko przestac....

      Usuń
  40. Ponadziewałem szyneczkę dodatkowo czosnkiem i przed pieczeniem obsmażyłem na dużym ogniu.Potem do rękawa i do piecyka. Poezja w "gębie".

    OdpowiedzUsuń
  41. witam właśnie za 10 minut szyneczka wyląduje w piekarniku dam znać co mi wyszło :) ....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  42. witam
    mam za mało czasu aby peklować szynkę od 3-5dni ,właściwie to zostaje tylko noc do peklowania czy jest szansa na smaczne mięsko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że tak, ale nie z tego przepisu. Proszę natrzeć mięso (po uformowaniu sznurkiem lub nicią) przyprawami i wstawić na noc do lodówki. Wśród przypraw musi znaleźć się sól lub wegeta, jeśli używasz. Następnego dnia upiecz mięso jak w przepisie. Nie będzie miało tak ładnego koloru, ale będzie pyszne. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  43. Udała mi się jest pyszna :) pozdrawiam serdecznie :) no i Wesołych Świąt ..Kora

    OdpowiedzUsuń
  44. W takim razie biorę się do pracy;nacieram mięsko,póżniej do lodówki a jutro pieczenie szyneczki ufff;)
    Dziekuję za szybką odpowiedź
    życzę wszystkim SMACZNYCH,RADOSNYCH I RODZINNYCH ŚWIĄT
    Agnieszka













    0

    OdpowiedzUsuń
  45. Przypadkiem wpadłam na ten przepis,troszkę sie go obawiałam,ale własnie wyciągnełam z piekarnika i .....jest taka sama jak na załączonym zdjęciu:)
    szyneczka przepyszna,od dziś będzie często na moim stole,
    dzięki Aleex
    Ilona

    OdpowiedzUsuń
  46. Witam szyneczka siedzi już w piekarniku i jestem pewna że będzie smaczna bo tak wygląda:)bardzo podobają mi się Twoje przepisy na pewno będę z nich korzystać już mam kilka upatrzonych:)Wesołych Świąt
    monia

    OdpowiedzUsuń
  47. Właśnie wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, przepis mi się bardzo podoba i nie mogłam się oprzeć. Tylko, że minęło już dwadzieścia minut a woda w tym rękawie jeszcze nie bulgocze. Czy pozostała godzina wystarczy, by upiekło się aż do środka?

    OdpowiedzUsuń
  48. szynka super-polecam tym którzy jeszcze nie spróbowali!!!nawet mój kot próbował,bo na stole tak mu pachniała że nie wiadomo kiedy wyskoczył i skubany zakosił spory kawałek!!!mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  49. Jedna duża uwaga do wszystkich gotujących. Mięsa NIE WOLNO myć. Ostrzegają przed tym wszyscy specjaliści! Poczytajcie w internecie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego mięsa nie wolno myć? Cóż złego jest w opłukaniu go pod zimną wodą? Rozumiem, że Ty nie opłukujesz mięsa przyniesionego do domu ze sklepu bądź targu? Gratuluję Ci niezwykle pewnego źródła, w którym się zaopatrujesz. Ja wprawdzie też znam panie sprzedawczynie w moim sklepie i wiem, że, podając mi mięso, używają jednorazowych rękawiczek, ale kto i jak dotykał mięsa przed nimi, nie wiem. Dlatego wolę je umyć. Ciekawe, co Ci internetowi eksperci, na których się powołujesz, mówią o higienie? Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
    2. Nieraz trzeba jeszcze rozumieć to co się czyta: Mięsa nie wolno myć przed przechowywaniem go, jeśli kupiliśmy kurczaka którego chcemy wsadzić do lodówki, zamrażarki to nie wolno go myć. Mięso należy myć przed przyrządzaniem go.
      Aleex, pozdrawiam serdecznie, już raz skorzystałem z Twojego przepisu na szynkę, teraz jak planujemy co zrobić na święta to żona mówi "robisz taką szynkę jak na tamte święta"
      Mam zamiar zrobić jeszcze schab pieczony. Jednak dla mnie ze śliwką to pomyłka. Masz w swoim przepisie ?

      Usuń
    3. Witaj :) Szynkę także będę robiła na święta :) Co do schabu - oczywiście jest. Polecam Ci "Najdelikatniejszy schab wg Aleex", a ze śliwką, tak trochę nietypowo, bo bez nadziewania: "Schab ze śliwką wg Aleex". Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  50. taki przepis wykorzystałam rok temu ,ale dodatkowo wędziłam domowymi sposobami ,to jest poezja!!

    OdpowiedzUsuń
  51. skorzystałam z tego przepisu i szynka wyszla rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  52. zrobiłam , jak znajdziesz chwilkę zobacz:
    http://amazingdelicious.blogspot.com/search/label/Domowa%20szynka

    następnym razem spróbuje Twoim sposobem z kostką pieczeniową, czy coś się zmienia w smaku?

    OdpowiedzUsuń
  53. Czy dobrze rozumiem, że do rękawa należy wlać wodę? Czy ona nie będzie ugotowana? proszę o odpowiedź, bo moja szyneczka właśnie się już marynuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do rękawa wlewamy wodę świeżą, nie tę, w której peklowała się szynka. Podczas pieczenia woda w rękawie się zagotuje i paruje, dzięki czemu mięso pozostaje wilgotne. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  54. Witam jestem zachwycona miałam jeden kawałek karczku drugi mięsa z łopatki mąż ładnie zesznurował osobno każdy kawałek i do zalewy według Twego przepisu dziś zastały upieczone oba kawałki mięska są przepyszne i maja piękny różowy kolorek .coś pysznego ..już i następne mięska robię z Twego przepisu ale tam dam swój komentarz Dziękuję za taki super przepis i widzę u Ciebie mnóstwo wspaniałości z których chcę skorzystać koniecznie Pozdrawiam Serdecznie !!Krystynamiszcz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakują :) Zapraszam do korzystania z innych przepisów. Witaj w mojej kuchni :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  55. Witaj Aleex, trafiłam tu tydzień temu, przejrzałam wiele przepisów, dziś wyjęłam z piekarnika szyneczkę, miała na surowo jakieś 1.2 kg. Po pieczeniu nieco mniej, ale nie zdążyłam zważyć, została pochłonięta przez dzieci w kilka godzin :)Jutro nastawię kolejną do peklowania, kupię większą. Po głowie chodzi mi też karkóweczka, myślę, że jeśli zrobię ją według tego przepisu, to będzie tak samo pyszna jak szyneczka? Koniecznie muszę zrobić więcej na raz żeby mi się też coś dostało, a nie tylko resztki po dzieciach :)
    Przymierzam się też do dojrzewającej polędwicy bo to jest mięsko dokładnie w moim guście. Jak zrobię to napiszę czy zdążyłam spróbować:)
    Pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  56. wiitam aleex iwszystkich kucharzących.mam małą wątpliwość-czy woda do zalewy ma być przegotowana czy może być surowa.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  57. Ja wlewam surową :) Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  58. WITAJ !MAM PYTANIE ,CZY SZYNKA PO WYJĘCIU Z ZALEWY ,OPANIEROWANA TYMI WSZYSTKIMI PRZYPRAWAMI,NIE BĘDZIE ZA SŁONA?ORAZ MAM PYTANIE DOTYCZĄCE PIECZENIA ILE CZASU PIEC SZYNKĘ 1KG I CZY MOŻNA W FOLI SREBNEJ,7 DNI WYSTARCZY PEKLOWAĆ? PROSZĘ OSZYBKĄ ODPOWIEDZ ,BARDZO DZIĘKUJĘ I ŻYCZĘ WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

    OdpowiedzUsuń
  59. WITAJ ! MAM KILKA PYTAŃ.CZY SZYNKA WYCIAGNIĘTA Z ZALEWY ,OPANIEROWANA TYMI WSZYSTKIMI PRZYPRAWAMI NIE BEDZIE ZASŁONA,ZALAĆ PRZEGOTOWANA WODĄ ,ILE PIEC KILOGRAMOWĄ SZYNKĘ I CZY UPIECZONA W FOLI SREBNEJ TEŻ BĘDZIE TAKA PYSZNA,7 DNI NA PEKLOWANIE STARCZY?BARDZO PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDZ ,Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ.

    OdpowiedzUsuń
  60. Do przypraw nie dodawaj wegety ani soli. Od samej papryki, czosnku czy Delikata nie będzie za słona. Jeśli masz szynkę o wadze 1 kg, to piecz ją około 1,15 godz. Jak ją piec - napisałam. 7 dni peklowania wystarczy :) Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  61. Witaj Aleex. Moja pierwsza szynka, mój wpis 28-01-2012 o godz 22:04 miała takie kółko. Teraz wstawiłem do peklowania szynkę o wadze 1,88 kg. Pytanie, czy 1,30 minut pieczenia wystarczy? Czy mięso można nakłuwać od 1 dnia jak jest w zalewie? Pozdrawiam serdecznie Artur.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arturze - mięso w zalewie możesz nakłuwać od pierwszego dnia. Skoro szynka ma prawie 2 kg, to dodałabym 10 minut do czasu pieczenia. Życzę smacznego i pozdrawiam świątecznie :))) Aleex.

      Usuń
  62. Witam, mam pytanie czy kostke rosołową kruszymy i kładziemy na mięsie czy dajemy w całości koło mięsa czy rozpuszczamy w wodzie? I jeszze jedno pytanie czy szynkę po wyjęciu z zalewy płuczemy pod bieżącą wodą czy tylko suszymy ręcznikiem papierowym z samej zalewy? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kostkę rosołową kruszymy i kładziemy koło mięsa. Ona sama rozpuści się podczas pieczenia. Po wyjęciu mięsa z zalewy lekko osusz je ręcznikiem i przypraw. Wystarczy :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  63. Witaj Aleex mam takie pytanie. Ponieważ 2 litrty wody nie starczyły aby zalać całej szynki i musiałam doribić wiecej zalewy. Dolałam jeszcze 1 litr wody wktórym rozpuściłam 2 łyżki wody i już nie zwiększałam ilości czosnku i liścia i ziela. Czy dobrze zrobiłam? Czy może powinnam dolac samej wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze zrobiłaś :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  64. Przygotowałem do peklowania kilka kawałków mięsa..... muszę zwiększyć dwukrotnie ilość wody (aby całkowicie przykryć całość mięsa), czy dobrze myślę i że i dwukrotnie muszę zwiększyć ilość soli peklowej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zwiększ ilość soli peklowej. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  65. Witam,
    czy może mi ktoś odpowiedzieć, dlaczego nie należy zagotowywać wody razem z solą peklowaną i dlaczego nie należy peklować w stalowym naczyniu?
    Moja szynka ma ok 5kg. i będzie leżała w zalewie ok 6-7 dni. Zalewę lekko zmodyfikowałem, ponieważ z szynką oprócz wymienionych przypraw dobrze komponuję się również gorczyca i kolendra. Oczywiście dobór składników zalewy jest prawie dowolny, ale nie zalecam używać win i octu...

    Zastanawiam się nad czasem pieczenia. Jak sądzicie... na każdy 1kg, 1h. pieczenia + 1h. dodatkowo na zarumienienie? Temp. 160 st. i zamiast rękawa folia aluminiowa?
    Robiłem w ub oku podobną szynkę, ale w oczekiwaniu opróżniłem but. łychy i straciłem rachubę ile powinna się piec :)

    pozdrawiam,
    Radek

    OdpowiedzUsuń
  66. Witaj Alex,
    jak ten czas leci. Pierwszy post w temacie tej szyneczki datowany jest 12.12.2010, do dzisiaj jest aktualny i nie umarł śmiercią naturalną jak to często bywa. Widać, że szyneczka smakuje, a przepis cieszy się dużym powodzeniem. Przy okazji mamy małą rocznicę. GRATULACJE!
    Zmodyfikowałem nieco Twój przepis, ale tylko w sposobie przygotowania marynaty. Marynatę przygotowuję z przegotowanej, ostudzonej wody, w której uprzednio krótko podgotowałem ziele, listki i czosnek. Sól peklową dodaję, gdy woda z ww ziołami nieco przestygnie. Sznuruję dopiero po zapeklowaniu. Uważam, że w wyniku wrzucenia ziół na wrzątek, więcej aromatu, smaku i zapachu przejdzie do wody, a tym samym do szyneczki zaś brak sznurowania spowoduje, że ta aromatyczna zalewa dostanie się w każdy zakątek naszego mięska.
    Pozdrawiam,
    Marek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marku - miło mi, że tak długo gościsz w mojej kuchni. Cieszę się, że szyneczka smakuje. Dzięki za uwagi. Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

      Usuń
  67. Witam, bardzo dziękuję za przepis. Szynka przepyszna, ma tylko jedną wadę...za szybko znika z półmiska;)Zróbiłam dokładnie wedłud Twojego przepisu i jest najlepszą wędlinką jaką jadłam. Od dzisiaj jestem stałą bywalczynią na Twoim, Aleex, blogu. Już znalazłam kilka przepisów do wypróbowania. Zdrowych i spokojnych Świąt. Pozdrawiam. Asia.

    OdpowiedzUsuń
  68. Aleex, bardzo fajny blog :) Przepisy interesujące. Piekac jakiekolwiek mięso nie używam rękawa, tylko specalnego naczynia do pieczenia Tupperware Ultra Plus. Ma tę zaletę, że piekąc mięso nie trzeba go podsmażać, obgotowywać, wlewac wody czy polewac czymkolwiek, aby było soczyste. Mięso nawilża się samo. Polecam :) Ela

    OdpowiedzUsuń
  69. Zaraz zobaczymy co z tego wyjdzie :-) mam tylko pytanko: rękaw nakłuwamy?

    OdpowiedzUsuń
  70. Jeszcze jedno pytanie: jak jest pieczenie z termoobiegiem i czy używać pieczenie góra = dół czy na samym dole?

    OdpowiedzUsuń
  71. Właśnie szynka ostygła, odkroiłem plaster i znikł, Aleex, dzięki, nie wiem co napisać bo dziękuje to za mało. Moja szynka przed włożeniem miała 1,9 kg. piekłem 1,45 minut, po tym czasie wyjąłem z worka i do wyłączonego piekarnika włożyłem szynkę "do góry nogami" jest pysznie przypieczona z dwóch stron. Przy okazji odpowiem, ja worka nie nakłuwałem i używałem "góra-dół" cały czas podczas pieczenia. A jak włożyłem szynkę do garnka i 2 litry zalewy nie przykryło szynki to włożyłem wysokie szklanki z wodą aby podnieść stan zalewy w garnku.
    Aleex, pozdrawiam Artur.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za pomoc przy rozwiewaniu wątpliwości innych. Cieszę się, że smakuje. Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)

      Usuń
  72. Witam! dzięki za przepis na szyneczkę-pyszności!.Zastanawiam się nad zrobieniem schabu w ten sam sposób,ale nie wiem czy proporcje zalewy i czas leżenia mięska w zalewie nie zmienić?Proszę o doradzenie!Zgóry dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  73. Świetny przepis na szynkę,właśnie kupiłam ładny kawał mięsa chudego w Lidlu i zabieram się za peklowanie.

    OdpowiedzUsuń
  74. nigdy nie pieklam szynki dlatego nawet nie wiem na czym polega ten rękaw? czy sam rękaw wystarczy polozony na kratki?? bez naczynia juz?? i jak zaglądać do gorącego rękawa podczas pieczenia zeby cos sie nie wylało? dziękuje wszystkim za radę.Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo - rękaw foliowy to tuba z przezroczystej folii o długości ok. 4 metrów nawinięta na rolkę. Odcinasz z całości tyle, ile potrzebujesz. Zależy to od wielkości mięsa, które masz upiec. Do opakowania są dołączone plastikowe klipsy, którymi spinasz rękaw. Najpierw zapinasz odcięty kawałek folii z jednej strony. Powstanie coś na kształt worka. Połóż ten "worek" na blaszce z piekarnika (nie na kratce!). Do środka wkładasz przyprawione mięso, wlewasz trochę bulionu lub wody (niektórzy dodają olej) i mocno spinasz klipsem z drugiej strony.

      Zobacz na zdjęciu 7 i 8 w tym przepisie widać mięso w rękawie: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2012/04/karkowka-obiadowa-wg-aleex.html

      Kiedy rękaw jest już spięty, patyczkiem do szaszłyka lub wykałaczką zrób w nim w górnej części 2-3 dziurki. Wstaw rękaw do piekarnika na niższą półkę. Podczas pieczenia z rękawa zrobi się balon. Wypełni go para. Tak ma być. Nie zaglądasz do środka rękawa, gdy mięso się piecze. ok. 10 minut przed końcem pieczenia możesz wysunąć blachę z rękawem z piekarnika, ostrożnie (!!! bo bucha z niego gorąca para) przeciąć go i znów wsunąć mięso, aby się lekko zarumieniło.
      Mam nadzieję, że się uda. To naprawdę łatwe :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  75. Cztery lata temu, będąc w ciąży znalazłam Twój przepis na domowy smalec ;) Zrobiłam i tak się najadła, że do dziś pamiętam... ;) Od tamtej pory smalec robię tylko wg Twojego przepisu ;) (to była chyba inna stronka?)
    Dzisiaj znalazłam przepis na szynkę i mam zamiar go wypróbować :] Do tej pory zawsze robiłam "na oko" ;) i wg natchnienia ;) Pozdrawiam :))) Aga

    OdpowiedzUsuń
  76. Przez jaki czas po upieczeniu szynka zachowuje świeżość? Pytam, bo mam zamiar ją zrobić na nadchodzące święta i zastanawiam się, czy jeśli upiekę ją w czwartek lub piątek, to w niedziele mięso będzie nadal tak samo soczyste?
    Pozdrawiam Dorota:)

    OdpowiedzUsuń
  77. W Twoim wpisie do komentarza odnośnie pieczenia w rękawie doczytałam właśnie o nakłuciu rękawa przed pieczeniem? Nigdy tego nie robiłam :) Po co te dziurki?
    Bo pod koniec pieczenia to wiem ;)
    pozdrawiam
    Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ago - dziurka w rękawie to taki "wentyl bezpieczeństwa". Uchodzi przez nią nadmiar pary i rękaw nie pęknie podczas pieczenia. Jeśli tej dziurki nie ma, rękaw może po prostu "eksplodować". Nie zdarza się to często, ale bywa. Tak więc "strzeżonego... ;) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  78. Witam. Bardzo podobają mi się twoje przepisy, a tym razem skusiłam się na zrobienie szynusi. w związku z tym mam pytanie w jakim naczyniu najlepiej marynować?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, jak widać na zdjęciach, marynuję szynkę w dużym garnku :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  79. Hej,znalazłam przepis i brzmi świetnie tylko mam zagwozdkę... mam dwie szynki po ok 1200 czyli razem 2,5 kg- to jak chcę upiec dwie jednczesnie (kolo siebie) to jaki będzie czas pieczenia? jak dla jednej 1,2 kg= 1,2h czy sie sumuje dla dwóch i 2,5h? Bom sie pogubiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia jak dla jednej szynki :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  80. Ja tez zwracam uwage na te wszystkie chemiczne dodatki i polecam jak juz pozostac przy soli peklowej, ale nie uzywac kostki rosolowej i tego delikata, uzylam marynaty pikantnej knorr chyba do grilla i vegete natur - nie ma w nich nic z tych wynalazkow co w delikacie i kostce.
    wyszlo bardzo smaczne bo i sam przepis jest przystepny.

    OdpowiedzUsuń
  81. Witam. Na jakim poziomie piec szyneczke? jaka grzalka i czy z termoobiegiem? Można mięso zwiazac zwykłą nitka do szycia? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę na drugim poziomie od dołu w opcji dół + termoobieg. Mięso najlepiej wiązać dratwą, ale nitka też może być. Proponuję złożyć nitkę przynajmniej podwójnie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  82. Pyszna szynka.Polecam:)Beata

    OdpowiedzUsuń
  83. Dobrze rozumiem, że do rękawa do pieczenia włożyć szynkę i też do tego rękawa wlać wodę?:) Nie pęknie?:) Nigdy tak nie robiłam, więc proszę o odpowiedź:) Szyneczka stoi już w marynacie:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wodę wlewamy do środka rękawa, zapinamy i pieczemy :) Jeśli zrobisz małą dziurkę w górnej części rękawa, na pewno nie pęknie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  84. Witaj Alexx. Kolejny raz piekę Twoją szyneczkę. Mam mały problem tym razem, jak radzisz, mam dwie małe szyneczki, jedna ma 960g a druga 660g, czy piec je w jednym w worku około 1godz, czy może lepiej rozdzielić na dwa worki i jedną piec około 45 minut a drugą 1 godz? Pozdrawiam serdecznie Artur.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arturze, upiecz w dwóch oddzielnych workach. Umieść je na jednej blaszce i ten z mniejsza szynką po prostu wyjmij wcześniej. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Dzięki, tak zrobię, pozdr Artur

      Usuń
  85. Nie stosuję określonych proporcji przypraw. ma ich być tyle, aby szynka cała była nimi pokryta - jak na zdjęciach. Zresztą każdy stosuje inną ilość przypraw - proszę użyć ich tyle, ile zazwyczaj używa Pani do przyprawiania kawałka mięsa. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  86. Witam
    Czy na mniejszym kawałku mięsa skrócić okres trzymania w marynacie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, okres marynaty zachować bez zmian. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  87. Witam
    Pierwszy raz robię szynkę.
    Mogłaby mi Pani podpowiedzieć jak użyć przypraw żeby nie przesadzić w żadną stronę.

    Dziękuje z góry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy przyprawić mięso dokładnie tak, jak przed pieczeniem. Każdy ma indywidualny smak, więc trudno mi doradzić. ja stosuję te przyprawy, które są wymienione w przepisie. Ilość widać na zdjęciach. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  88. czy zamiast sznurka,mogę użyć siatki do wędlin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście, że możesz :) Pozdrawiam, Aleex:)

      Usuń
  89. czy nakłucie rękawa,nie sprawi,że woda odparuje i szynka będzie sucha?,bardzo mnie to intryguje.POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nakłujesz rękaw (wystarczą dwie małe dziurki zrobione np. wykałaczką), nadmiar pary wydostanie się na zewnątrz i rękaw nie pęknie. Na pewno odrobina wody odparuje, ale sporo jej zostanie. Mięso nie zrobi się suche, przeciwnie - będzie soczyste i mięciutkie. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  90. Witam serdecznie, mam pytanie: Czy z tego przepisu można zapeklować i upiec SCHAB.
    Pozdrawiam cieplutko, Maria.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale sądzę, że można. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  91. Czytam i czytam i wszystko juz jest dla mnie jasne, pierwszy raz biore sie za pieczenie szynki i kupilam taka szynke swiateczna sokolow , standardowa w pudelku nie wyglada ona tak jak na twoim zdjeciu czy moze mi z tego powodu nie wyjsc ? Wazy ona ponad 2kg . Ale po przeczytaniu wszystkich opisow wiem ze okolo 2 godz.. piec . Zastanawiam sie tylko czy taka jaka kupilam tez sie nadaje . Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest to surowa szynka, to na pewno wyjdzie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  92. Ok dziekuje bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  93. Właśnie wstawilam w solanke mam tylko nadzieję ze nie za późno bo piekła bede w poniedziałek wieczorkiem.

    OdpowiedzUsuń
  94. Witam, postanowiłam upiec szyneczkę , mam kilka pytań, cztery łyżki soli?- czy może pani napisać ile to wagowo, łyżka łyżce nierówna, nie wiem, czy ma być czubata czy płaska, a moje drugie pytanie ,po wyjęciu z marynaty natrzeć przyprawami, czy wśród nich też ma być sól, jeśli tak to ile. Być może dla prawdziwych mistrzów kuchni to drobiazg, ale ja mam z tym problem, czasem pieczone mięsko wychodzi mi za słone lub nie dosolone, nie mam wyczucia ile soli używać na kilogram mięska. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 łyżka to ok 1,8 - 2 g soli. Wśród przypraw nie ma już soli, mięso jest nią wystarczająco nasycone. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. małe sprostowanie- 1 łyżka to ok 18 -20 g soli :)

      Usuń
  95. Bardzo dziękuję, mam nadzieję,że z tą wiedzą , moje mięsa będą idealnie doprawione. Pozdrawiam, Gosia

    OdpowiedzUsuń
  96. Wielokrotnie robiłam szynkę według Pani przepisu z lekką modyfikacją a mianowicie do zalewy dodaje 5 ziaren jałowca oraz szczypte ziaren kolendry. Zawsze wychodzi rewelacyjna:) za co pragnę bardzo podziękować:)
    Pozdrawiam, Paula

    OdpowiedzUsuń
  97. Mam pytanko moja szyneczka nie cała jest w zalewie trochę wystaje co mogę zrobić dolać wody? a wlałam równo 2 litry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz troszkę dolać. Ja po prostu co 12 godzin obracam szynkę. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  98. A jesli chodzi o jej przechowywanie ? Chce ja upiec w niedziele, ile moze stac w lodowce ? A jak calej nie zjemy a pewnie nie ;) bo mam ponad 2 kilo to mrozic mozna ? Pozdrawiam serdecznie , i zycze wesolych swiat !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w lodówce stoi dotąd, aż ją zjemy. Nic złego się z nią nie dzieje. Oczywiście możesz część zamrozić. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  99. A czy można by tak "wypeklowaną" szynkę ugotować zamiast upiec? Mam w domu osobę, która źle reaguje na pieczone dania (a chciałabym, żeby również miała coś ze Świąt :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można ją ugotować. Pozdrawiam i życzę smacznego :) Aleex :)

      Usuń
  100. Witam, czy szynkę trzeba natrzeć też wegetą, bo w jednej z odp. pisze Pani: "Do przypraw nie dodawaj wegety ani soli", a w składnikach jest podana? I drugie pytanie: temperatura pieczenia 190-200 stopni C bez termoobiegu? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od tego, czy lubimy bardziej czy mniej słone mięso. Wszystkie przyprawy są opcjonalne, można użyć zupełnie innych. Wegeta/sól jeśli do mięsa, to tylko odrobinę. Przy termoobiegu wystarczy ok. 180 stopni C. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  101. Witam, czy powinnam zmienić ilość składników zalewy, jeśli szynka waży 2,5kg i czy w takim przypadku wystarczy 1,5 szklanki wody i 1 kostka rosołowa? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalewy powinno być tyle,aby w całości przykryła szynkę. Jeśli mięsa jest więcej, możesz zwiększyć proporcjonalnie ilość zalewy. Dodatki do pieczenia (woda i kostka) - bez zmian. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  102. szynka wspaniała, wyszła super, marynowałam również karkówke, jeszcze lepsza na zimno i ciepło- dziekuje za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  103. Przepyszna!!!!Mój HIT!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  104. Dopiero co wyjęta z piekarnika, a już się nie mogłam oprzeć, żeby nie spróbować :) Powiem tak: poezja smaku :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  105. a czy może ma Pani jakiś patent aby szynka/karczek czy jakiekolwiek inne mięsko było pikantne w środku. Kombinuje różnie, ale zawsze wychodzi mi ostra skórka a wnętrze łagodne , ku niejako rozczarowaniu mojej "drugiej połowy "

    OdpowiedzUsuń
  106. Witam!
    Dostałam ostatnio od teściów szynkę peklowaną w soli wsadziłam ją do zamrażarki czy mogę ją też tak upiec? Najpierw rozmrozić natrzeć przyprawami i upiec? Czy tylko nadaje się do ugotowania jej? Pozdrawiam, Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można najpierw rozmrozić, natrzeć przyprawami i upiec :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  107. Witam
    Czy sól zmiękczająca mięso jest chociaż trochę podobna do soli peklowej? W mojej małej dziurze takiej soli nie ma i użyłam tej zmiękczającej. Tylko czy dobrze zrobiłam? :(

    OdpowiedzUsuń
  108. robiłam z tego przepisu kotlet wyszedł genialny soczysty i smaczny :) dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  109. wszystko OK tylko po co ta vegeta (czyli polepszacz smaku rakotwórczym benziaminem sodu ;-( ) , delikat Knorr !!!!!!! Jak domowe jedzenie to nie lepiej dołożyć się i skomponowac własny bukiet przypraw naturalnych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że lepiej - jeśli tylko ktoś ma ochotę, to na pewno skorzysta z Twojej podpowiedzi :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  110. Jak najlepiej odgrzać to wspaniałe mięso aby nie było za suche. Dziękuje za przepis i odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że kilka minut w piekarniku nie wysuszy szynki :) Świetna jest też na zimno :))) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  111. Ja mam pytanie ile tego:
    • wegeta
    • papryka słodka w proszku
    • Delikat Knorr’a do mięs
    • majeranek
    dodać na taka szynkę 1,5 kg aby nie było za słono??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypraw taką ilością, aby mięso było dokładnie natarte przyprawami. Trudno ich ilość określić konkretnie, bo każdy ma inny smak. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  112. Witam. Wczoraj kupiłam ładny kawałek szyneczki i już go zapeklowałam. Mam jednak pytanko czy trzymając w marynacie do wtorku nie wyjdzie mi szyneczka za słona. Pozdrawiam i życzę spokojnych i rodzinnych świąt. Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato - spokojnie możesz trzymać mięso w zalewie do wtorku. Codziennie jednak obracaj szynkę. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  113. Witam!

    Marynuje 3 kawalki mięsa , szynka, boczek, karkowka.Moje pytanie brzmi, czy mogę to mieso
    piec razem , w następujący sposob; szynka w rękawie, boczek w siatce, karkowka w folii?
    Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz, szczególnie jeśli kawałki mięsa mają zbliżoną wagę :) Moja szybka też się pekluje :) Pozdrawiam i życzę smacznego, Aleex :)

      Usuń
    2. Szynka :))))))))))))))))))))

      Usuń
  114. Ogromne dzięki .

    Wesołych Świąt .

    Jeszcze raz dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  115. Droga ALEX!!!
    Dzięki za wiele wspaniałych przepisów, którymi posiłkuję się przy gotowaniu. Niektóre "biorę" dosłownie, niektóre są moją inspiracją do zrobienia jakiejś fajnej potrawy. Szynkę pieczoną robiłem wg Twojego przepisu kilka razy (jest przepyszna). Jednak dopiero dzisiaj przeczytałem Twój przepis bardzo dokładnie. I co wyczytałem? Mięso umyć i osuszyć. Zrobić marynatę i wstawić na 3-5 dni do lodówki. A co z mięsem? Mało tego, garnek z marynatą można obwiązać i uformować, żeby ładniej wyglądał! Przepraszam za te uwagi, i tak podziwiam Cię za to co do tej pory zrobiłaś. Życzę Tobie i Twojej rodzinie Zdrowych, Spokojnych i Rodzinnych świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego 2015 Roku.
    Serdecznie pozdrawiam
    Piotr

    OdpowiedzUsuń
  116. Witam,
    Z góry dziękuję za przepis. Robię pierwszy raz w życiu. Trzymajcie kciuki. Wstawiłam właśnie do lodówki i muszę poczekać kilka dni na pieczenie.
    Ale mam pytanko - czy można upiec w prodiżu? Jeśli tak to pewnie już bez tego rękawa tylko samą szynkę? Ale jakoś przygotować? też podlewać bulionem? Bardzo proszę o podpowiedzi :-)
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - możesz upiec szynkę w prodiżu, oczywiście wtedy bez rękawa foliowego :) Przed pieczeniem podlej bulionem i przypraw :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  117. Kochana Alex na Boże Narodzenie upieklam szynkę wg Twojego przepisu cała rodzinka była zachwycona. Wiec teraz nie lada wyzwanie przede mną dostałam zlecenie od mamy na upieczenie dwóch kawałków karczku każdy po 2,7kg. Bardzo Cię proszę o pomoc. Jakie proporcje zalewy do peklowania każdego z kawałków? I jakie proporcje wody i przypraw do pieczenia również osobno. Jeszcze przybliżony czas pieczenia. Jestem twoją fanka i zawsze w 100% odwzorowywalam Twoje przepisy. Błagam o pomoc bo w Twoich rękach los podniebienia mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim wybierz garnek, w którym zmieści się tak duży kawałek mięsa. Zalej mięso wodą (zwykłą, zimną), wyjmij mięso i zmierz, ile jest wody. Jeśli będzie jej 2 razy więcej niż w przepisie, podwój proporcje składników do zalewy, jeśli 3 razy - to potrój.
      Czas pieczenia tak dużego kawałka to przynajmniej 2 - 2,5 godziny. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  118. Dziękuję kochana właśnie biorę się do roboty

    OdpowiedzUsuń
  119. Czy woda do tej zalewy ma być zimna, nie gotowana???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy zimna woda. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  120. Witam Alex i znowu korzystam z przepisu na doskonałą szynke,ach poezja smaku rewelacja..
    pozdrawiam serdecznie
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
  121. Dzień dobry. Mam 3 szynki, każda po 1 kg. Już we wodzie. Oczywiście każdą w osobnym rękawie ale 3 naraz do pieca i tu pytanie jak długo je piec? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, jeśli czas pieczenia skrócisz o 10, maksymalnie 15 minut. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  122. Witaj Alex!
    Bardzo dziękuję za ten przepis i za ten pomysł na szynkę. Zrobiłam ją na świąteczny obiad- wyszła pyszna!
    Często korzystam z różnych Twoich przepisów, dziękuję za nie, bo zawsze wszystko mi się udaje i jest smaczne!
    Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
  123. Czy mogę upiec w rękawie foliowym w prodiżu?

    OdpowiedzUsuń
  124. Robilam jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  125. Piszesz, że szynka bez żadnych konserwantów... A dlaczego używasz takiego okropienstwa jak kostka rosołowa a następnie nacierasz szynkę wegetą- pełną wzmacniaczy smaku? :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaaas - używam, bo lubię takie właśnie przyprawy. I nie widzę powodu, dlaczego miałabym Ci to tłumaczyć. Jeśli nie chcesz, znajdź inny przepis. Przecież ja cię nie zmuszam, żebyś robiła tak jak ja. To moja propozycja, a nie przymus. Aleex :)

      Usuń
  126. Wygląda przepysznie, zastanawiam się, czyby nie można tego przepisu zastosować z kurczakiem?

    OdpowiedzUsuń
  127. Ja też jestem w trakcie szyneczka leży w marynacie. Jest tylko jedno doprecyzowanie-ta szyneczka nie jest bez konserwantów ponieważ sól peklowa jest właśnie konserwantem(zawiera azotyny). Nie żebym się czepiał ale tak gwoli wyjaśnienia. Tak naprawdę prawie każda wędlina jest z konserowana w ten sposób.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę wspaniałych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  128. Droga Alex - właśnie wyjèłam z pieca szyneczkę wg Twojego przepisu. Mam nadzieję, że wyjdzie równie pyszna i soczysta jak u Większości osób korzystających z Tego przepisu��Mam zamiar zużyć ją na zimno do chlebka na zakwasie, który wypieka mój mąż�� Dziś kupiłam 1,8 kg łopatki( na następny weekend) i mam dylemat��Doradź mi proszę czy będzie smaczniejsza i bardziej soczysta przygotowana wg przepisu na szynkę,czyli peklowana, czy może wg Twojego przepisu na najdelikatniekszy schab!?Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.Aśka��

    OdpowiedzUsuń
  129. Droga Aleex Doradź mi proszę czy łopatki lepiej będzie przygotowac wg Twojego przepisu na szynkę, czy na najdelikatniekszy schab? Wczoraj wieczorem upiekłam szynkę do kanapek,jednak wyszla trochę twardawa. Dlatego mam dylemat co zrobić na następny tydzień z łopatką,której kupiłam wczoraj 1,8kg?Czy po moczeniu mięsa w solance można je również ugotować w woreczku jak schab?Pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedz��Asia. - takie pytanie dostałam, a ponieważ nie widzę, gdzie się opublikowało normalnie, cytuję i odpowiadam :) Asiu - ja bym upiekła jak szynkę, ale dlatego, że my ją uwielbiamy i zawsze wygrywa z inną wędliną. Pozdrawiam, Aleex :)

    OdpowiedzUsuń
  130. Już dwa razy piekłam tę szyneczkę i wychodzi rewelacyjna! Moje wybredne dzieci ze smakiem jedzą i jeszcze komplementują :) Mięciutka i aromatyczna! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  131. Witam. Robiłam tą szynkę z WŻ i po upieczeniu była krucha dobra na ciepło a jak wystygła była dalej krucha ale sucha i przy krojeniu się kruszyła.
    Dopatrzyłam, że w Twoim przepisie do worka się wlewa wodę. Tam tego nie było... Hmmm może dlatego mi taka wyszła.
    Jeszcze pytanko czy to jest smak wędliny do chleca czy bardziej mięsa do obiadu?
    Dzięki))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szynka jest dobra i jako mięso do obiadu, i jako wędlina. Nie jest sucha, ale ma tę charakterystyczną kruchość w wyniku peklowania. Woda/bulion zapobiegają wysychaniu. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  132. Witam, będę robić szynkę pierwszy raz i mam pytanie odnośnie pieczenia. Szynkę piecze się z termoobiegiem czy góra-dół? Pozdrawiam Evela.

    OdpowiedzUsuń