Przygotowania do Wielkanocy, zaczynam od wymyślania świątecznego menu. Zwracam uwagę na to, by nie było zbyt pracochłonne, bo ten wyjątkowy czas chcę spędzić z bliskimi, a nie w kuchni. Obmyślam dania na tę okazję, staram się, by, oprócz tych znanych, każdego roku pojawiło się na stole coś nowego. Te nowości są obecne nie tylko wśród dań wytrawnych, ale także wśród ciast. Mogę nawet zaryzykować stwierdzenie, że ciasta rzadko się powtarzają. Na ogół piekę coś nowego i zaskakuję tymi pysznościami moich bliskich. Jedną z takich nowości jest wielkanocny przekładaniec. Nie piecze się go, więc trudno cokolwiek popsuć, a smak ciasta jest naprawdę wyjątkowy. No i dość szybko się je przygotowuje, a to istotne, jeśli w kuchni jesteśmy zdani wyłącznie na własne siły. Ważne, by dobrze rozplanować pracę i trzymać się kolejności ustalonej w przepisie. Wtedy wszystko pójdzie jak z płatka. A więc zapraszam na nowe ciacho. Przyjrzyjcie się mu. Może zrobicie na święta? Ja gorąco polecam.
Składniki:
• 125 sztuk herbatników "petit beurre", mogą być w dwóch kolorach
• 1 puszka (510 g) masy kajmakowej lub krówkowej
• 80 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych
• słoiczek powideł śliwkowych
Masa budyniowa:
• 1 litr mleka
• 2 żółtka
• 3 pełne łyżki mąki pszennej
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
• 2/3 szklanki drobnego cukru
• 300 g masła
Wierzch ciasta:
• 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
• 1 śmietan-fix
• 1 pełna łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Ugotować budyń. Odlać 1 szklankę mleka do miseczki, dokładnie wymieszać je trzepaczką rózgową z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, dodać cukier.
2. Pozostałe mleko zagotować. Kiedy zacznie wyraźnie wrzeć, wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotować, nie przerywając mieszania, rozcierając ewentualne grudki.
3. Po zagotowaniu budyń przelać od razu do czystej miski i całkowicie ostudzić (na wierzchu można położyć folię spożywczą, aby nie zrobił się twardy kożuch).
4. Miękkie masło ucierać przez kilka minut, aż się zwiększy objętość i zmieni się w jasnokremową puszystą masę.
5. Cały czas ucierając, dodawać do masła budyń. Masę budyniową podzielić na dwie części. Jedną część odłożyć, drugą część zmiksować z masą kajmakową z puszki (można ją wcześniej lekko ogrzać, wstawiając otworzoną puszkę z kajmakiem do gorącej wody).
6. Orzeszki posiekać, dodać do masy budyniowej z kajmakiem. Wymieszać i podzielić masę na dwie części.
7. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z dodatkiem śmietan-fixu na gęstą, puszystą masę. Wstawić na chwilę do lodówki.
8. Większą prostokątną formę (ok. 25 cm x 36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
9. Na nie wyłożyć połowę masy kajmakowej z orzeszkami.
10. Na masie kajmakowej ułożyć drugą warstwę herbatników.
11. Posmarować je powidłami śliwkowymi, a na nie wyłożyć połowę białej masy budyniowej.
12. Masę budyniową pokryć trzecią warstwą herbatników i posmarować je pozostałą masą kajmakową z orzeszkami.
13. Masę przykryć czwartą warstwą herbatników. Na nie wyłożyć pozostałą białą masę budyniową.
14. Masę budyniową przykryć ostatnią, piątą warstwą herbatników, a na nie wyłożyć ubitą wcześniej śmietanę.
15. Wierzch można posypać wiórkami czekoladowymi, jeśli lubimy.
16. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Smacznego.