Składniki:
• 1-2 opakowania Nori (liści alg morskich) do sushi
• 300 g surowego łososia do upieczenia
• 100 g wędzonego łososia
• biała część pora
• zielony świeży ogórek
• sałata karbowana
• ryż do sushi
• imbir marynowany różowy lub biały
• chrzan wasabi
• sos sojowy
• 200 g krewetek tygrysich
• 2 ząbki czosnku
• serek philadelphia
• masło
• cukier
• natka pietruszki (kilka gałązek)
• pasta łososiowa
• ocet ryżowy
• sól
Dodatkowo:
• mata bambusowa do zawijania
Sposób przygotowania:
1. Krewetki rozmrozić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Na tłuszczu zeszklić przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Włożyć krewetki, doprawić solą, dodać natkę pietruszki. Smażyć do lekkiego zrumienienia przez kilka minut. Odsączyć, zostawić w miseczce do ostygnięcia.
2. Porcję świeżego łososia doprawić ulubionymi przyprawami. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 20 – 25 minut. Po upieczeniu rybę ostudzić i podzielić na mniejsze kawałeczki. Odłożyć.
3. Pora oczyścić, umyć i pokroić na cieniutkie paseczki wzdłuż kawałka.
4. Ogórka obrać, pokroić wzdłuż na paseczki, odłożyć.
5. Sałatę podzielić na liście, umyć, osuszyć, odłożyć.
6. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Można do tego celu użyć specjalnego garnka do gotowania ryżu, ale świetnie poradzicie sobie i bez niego.
7. Bez specjalnego garnka ryż najlepiej ugotować tak: namoczyć ryż w zimnej wodzie przez około 15 minut, żeby spłukać nadmiar skrobi. Następnie ryż przepłukać kilka razy i odsączyć. Zalać wodą (proporcje są stałe 1 szklanka ryżu =1 szklanka wody). Przykryć pokrywką, wstawić na duży ogień i pilnować (!), aż się zagotuje. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i zostawić na 15 minut pod przykryciem. W tym czasie nie wolno podnosić pokrywki. Po tym czasie nadal nie otwierając garnka, zdjąć ryż z palnika i pozostawić pod przykryciem przez 10 minut. Ryż powinien być idealny.
8. 1 łyżkę octu ryżowego, 1 łyżeczkę cukru i szczyptę soli zagrzać i mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować! Taka ilość zalewy wystarcza na 100 g ryżu. Jeśli ryżu jest więcej, ilość zalewy trzeba proporcjonalnie zwiększyć.
9. Gotową zalewę ostudzić. Dodać do ryżu, dokładnie wymieszać i zostawić do całkowitego wystudzenia.
10. Przygotować wszystkie składniki do zrobienia sushi, aby były pod ręką.
11. Na bambusowej macie rozkładamy płaty Nori błyszczącą stroną do maty (składniki nakładamy na matową stronę).
12. Nałożyć porcję ryżu, posmarować go pasta łososiową lub serkiem philadelphia.
13. Na ryżu ułożyć ulubione składniki w dowolnej kombinacji.
14. Brzeg Nori lekko zwilżyć wodą i zwinąć rolkę z pomocą maty bambusowej.
15. Gotowe rolki pokroić na porcje bardzo ostrym nożem.
16. Sushi ułożyć na tacy i podać z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem.
Smacznego.