.

.

czwartek, 22 kwietnia 2021

Ceviche z łososiem wg Aleex

Ewidentnie mam problem z czasem. Ucieka mi przez wszystkie szczeliny i dziury, mknie jak oszalały i nie daje się zatrzymać. Zanim się zorientuję, już uciekł dzień, tydzień i drugi. Święta są już odległą przeszłością, a ja próbuję złapać rytm (i trochę oddechu) w natłoku bieżących obowiązków. Czekam na prawdziwą wiosnę, bo kiedy świeci słońce, żyje mi się jakoś lepiej i łatwiej. Przygotowując się na jej przyjście, robię porządki po zimie – w domu i w swoim ciele. Kompleksowe badania już za mną. Wiem, co muszę “posprzątać” w swoim organizmie. Nastawiam się na zdrowie, więc od czasu do czasu będę Wam serwować nowe dania – pyszne, lekkie i odpowiednie dla ciała. Dzisiaj zapraszam Was na jedno z nich – ceviche z łososiem. Jak podaje źródło, ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, która pochodzi najprawdopodobniej z Wicekrólestwa Peru. Potrawa popularna jest w przybrzeżnych regionach Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. Tradycyjne ceviche przyrządza się, zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z cytrusów (najczęściej limonki), z dodatkiem cebuli, papryczki chili i soli, i pozostawiając do krótkiego zamarynowania. Ceviche zwykle podawane jest wraz z przystawkami takimi jak słodkie ziemniaki, sałata, kukurydza, awokado lub banan, aby podkreślić smak. Ja swoje ceviche zrobiłam troszkę inaczej. Spróbujcie mojej wersji, smakuje rewelacyjnie. 

Składniki na 2 porcje: 

• 200 g łososia pieczonego z chili 
• 1 kolba gotowanej kukurydzy 
• sok z 1 limonki (lub cytryny) 
• 1 mała czerwona cebula 
• 1 małe dojrzałe awokado 
• ostra pasta paprykowa chili 
• kilka gałązek szczypiorku 

Sposób przygotowania: 

1. Łososia podzielić na kawałki, skórę odrzucić. Kawałki ryby skropić sokiem z limonki lub cytryny. Odstawić na kilkanaście minut.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3. Awokado obrać, pokroić na plasterki i skropić sokiem z limonki, aby nie ściemniało.
4. Ugotowaną kolbę kukurydzy pokroić w plasterki. 
5. W miseczce układać kawałki łososia, awokado, plasterki kukurydzy, cebulkę.
6. Sałatkę posypać szczypiorkiem i rozłożyć na wierzchu pastę paprykową w takiej ilości, jak lubicie.
Smacznego.

czwartek, 1 kwietnia 2021

Mazurek Rafaello wg Aleex

Dziś rozpoczyna się nowy miesiąc. Kwiecień wprowadza nas w wiosnę, choć ta pogoda ma być tylko chwilowa. Święta zapowiadają się chłodne. Może to i dobrze, bo chłód zniechęca do spacerów. Łatwiej będzie zachować izolację i dystans. No i, dodam trochę samolubnie, będzie można przechowywać niektóre dania na tarasie, jeśli zabraknie miejsca w lodówce. A może się tak stać. Plany na Wielkanoc miałam zupełnie inne. Okazało się jednak, że muszę je mocno zweryfikować. Dań świątecznych przybywa, plan działania rozpisany na kartkach, abym o niczym nie zapomniała. Wielkanoc będzie piękna. Oczywiście, oprócz żurku i mięs, na stole będą także słodkie wypieki, a wśród nich mazurki. Jednym z nich będzie mazurek Rafaello, który znalazłam już lata temu na Kwestii Smaku. Jest przepyszny. Jeśli lubicie kokos, koniecznie spróbujcie. Polecam. 

Składniki: 

Kruchy spód: 
• 200 g mąki 
• 1/3 szklanki cukru pudru 
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
• 150 g zimnego masła 
 • 3 żółtka (białka zostawić) 

Beza migdałowo-kokosowa: 
• 3 białka 
• 1/2 szklanki cukru pudru 
• 75 g zmielonych płatków migdałów 
• 50 g wiórków kokosowych 
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Polewa: 
• 100 g białej czekolady 
• 3 łyżki śmietanki kremówki 30% 
• 2 łyżki Malibu 
• 50 g wiórków kokosowych 

Sposób przygotowania: 

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 22 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
2. Przygotować ciasto na kruchy spód: na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę i posiekać składniki. Dodać żółtka i zagnieść (krótko!) ciasto. Uformować z niego gładką kulę.
3. Ciasto pokroić nożem na plasterki i rozłożyć je na spodzie formy, odłożyć kawałek ciasta i uformować z niego wałeczki.
4. Plasterki ciasta na spodzie formy połączyć palcami na równy placek. Dookoła przykleić wałeczki i ugnieść widelcem. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut na lekko złoty kolor.
5. W czasie podpiekania spodu przygotować bezę migdałowo-kokosową Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo po łyżce dodawać cukier puder cały czas cierpliwie ubijając. W drugiej misce połączyć mielone migdały z wiórkami i mąką ziemniaczaną.
6. Dodać do ubitych białek i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Wyłożyć na podpieczony spód (może być gorący, prosto z piekarnika) i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut w 180 stopniach C.
7. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką, dodać Malibu i wymieszać na gładką masę.
8. Polać po upieczonym wierzchu mazurka (mazurek może być prosto z piekarnika i ciepła - niestudzona polewa czekoladowa).
9. Ułożyć przekrojone na połówki pralinki Raffaello i posypać wiórkami kokosowymi.
10. Ostudzić i schłodzić przez ok. 1 godzinę. Mazurek podawać, pokrojony na porcje.
Smacznego.