A ten weekend był bardzo interesujący. W sobotę odwiedziła mnie znajoma, która dla mnie i Gwiadeczki zorganizowała prezentację najnowszego modelu Thermomixa – TM6. Thermomix 5 mam w swojej kuchni już kilka lat i świetnie się sprawdza. Nie miałam zamiaru go wymieniać, ale możliwości TM6 są na tyle ciekawe, ze wkrótce w kuchni będę miała nową wersję sprzętu.
Spotkanie z Esterą odświeżyło moją wiedzę na temat TM i było insiracją do kulinarnych poszukiwań. Dziś od rana gotowałam z moim TM – zrobiłam napój cytrusowy, masło i wymyśliłam przepis na drożdżowe bułeczki z letnimi owocami i kruszonką. Ponieważ miałam tylko drożdże suszone, obawiałam się o ciasto. Okazało się, że niepotrzebnie. Wszystko udało się znakomicie, a bułeczki wyszły z piekarnika rumiane, puszyste, pachnące i pyszne. Można je zrobić, jak ja, w thermomixie albo metodą tradycyjną. Obydwie wersje przygotowań są dobre. Zapomniałam dodać, że bułeczki przygotowuje się niezwykle łatwo. Koniecznie wypróbujcie. No I co? Częstujcie się, proszę.
Składniki:
Na kruszonkę:
• 70g mąki pszennej
• 50 g masła w kawałkach
• 45 g cukru
• cukier wanilinowy
Na ciasto:
• 450 g mąki pszennej
• 2 jajka wielkość M (lub 1 duże jajko i 1 żółtko)
• 75 g masła
• cukier waniliowy
• 60 g cukru
• ¾ szklanki mleka
• szczypta soli
• 10 g suszonych drożdży
Dodatkowo:
• ulubione owoce – u mnie borówki i truskawki
• 1 cukier wanilinowy
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 jajko – do posmarowania
Sposób przygotowania:
1. Składniki na kruszonkę włożyć do naczynia miksującego. Wymieszać przez 10s/6 poziom obrotów.
2. Przełożyć kruszonkę do miseczki i wstawić do lodówki.
3. Masło włożyć do miseczki i rozpuścić. Odstawić.
4. Do misy naczynia dodać składniki na ciasto: mąkę, suche drożdże, cukier, cukier wanilinowy, jajka, lekko podgrzane mleko.
5. Wyrobić ciasto 2 minuty/interwał.
6. Dodać rozpuszczone masło. Ponownie wyrobić 2 minuty/interwał.
7. Ciasto przełożyć do miseczki i przykryć folią. Odstawić na 1-1.30 godz. do wyrośnięcia.
8. Truskawki pokroić na kawałeczki, dodać borówki, cukier wanilinowy i łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Wymieszać, odłożyć.
9. Z ciasta formować placuszki, nakładać owoce, zlepiać bułeczki i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każda porcja ciasta ma około 85 g. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.
10. Jajko rozmieszać w miseczce. Jajkiem smarować bułeczki, posypać je kruszonką.
11. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C z opcją termoobiegu.
12. Studzić na kratce.
Smacznego.