piątek, 9 marca 2012
Karkówka w kapuście wg Aleex
Od czasu do czasu moi chłopcy mają nieodpartą ochotę na porządny kawał mięsa. Moja w tym głowa, aby za każdym razem smakowało ono inaczej. Ostatnio przyrządziłam karkówkę według nowego przepisu. Jego podstawową wersję dostałam od koleżanki z pracy (Jolu – dziękuję), ale ostatecznie zrobiłam to danie, jak zawsze, po swojemu. Przyznaję, że smak pozytywnie mnie zaskoczył. Niby nic, mięso obłożone kapustą kiszoną, ale efekt końcowy jest naprawdę pyszny. Koniecznie spróbujcie. U mnie na pewno będzie powtórka.
Składniki:
• 1 kg karkówki
• 1 duża cebula
• 1 kg kapusty kiszonej
• smak z mięsa lub bulion pieczeniowy
• 2-3 łyżki oleju
• przyprawy: sól, pieprz, delikat Knorr’a do mięs, czosnek.
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę naciąć tak, aby mięso było rozdzielone na plastry, ale nie przecięte do końca.
2. Karkówkę oprószyć przyprawami.
3. Cebulę pokroić w plastry.
4. Między plastry mięsa włożyć plasterki cebuli. Mięso przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować 1 łyżkę oleju.
6. Przygotować kapustę: odcisnąć, jeśli jest za kwaśna, wypłukać. Można ją lekko przesiekać, aby nitki nie były za długie.
7. Wyłożyć na dno naczynia część kapusty kiszonej.
8. Wyjąć mięso. Między nacięcia, w których już są plasterki cebuli, włożyć część kapusty kiszonej.
9. Karkówkę położyć na kapuście ułożonej na dnie naczynia. Obłożyć mięso dokoła resztą kapusty, aby karkówka była nią przykryta ze wszystkich stron.
10 Polać kapustę po wierzchu resztą oleju i połową szklanki smaku z mięsa lub bulionu pieczeniowego. Ja rozkruszyłam drobinki kostki pieczeniowej. Tylko to miałam pod ręką.
11. Naczynie przykryć. Piec przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
12. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale pysznie! Ja dzisiaj też robiłam karkówkę w kapuście, ale świeżej, jutro przepis;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką karkóweczkę :))) wygląda znakomicie
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis;) wygląda niesamowicie smakowicie;)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, naprawdę polecam. Tym bardziej, że karkówka na drugi dzień smakuje równie dobrze, więc nie trzeba się bać dużej porcji mięsa. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAaaaaa tak jeszcze nie widziałem. A to ci niespodzianka. Kurcze żeby tylko czas znaleźć na takie gotowanko ;).Jak dla mnie bomba. Zarombiasty przepis.
OdpowiedzUsuńNo to koniecznie polecam do wypróbowania! Warto. Naprawdę. Pozdrawiam i polecam, Aleex :)))
Usuńprzyprawiona czeka w lodówce ... jutro bede zapiekał :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym nacinaniem, właśnie się u mnie zapieka - mam nadzieję, że wyjdzie pysznie. Przez noc się przegryzie i jutrzejszy obiadek mam z głowy :) Dorzuciłam jeszcze do tego małą modyfikację, korzystając z innego przepisu na karkówkę z moich zbiorów. Dodałam na wierzch obrane i pokrojone w ósemki jabłka oraz posypałam rodzynkami. Jabłuszka się lekko rozgotują, rodzynki namiękną i puszczą słodki sok. Mmm... POEZJA, polecam !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco wszystkich wielbicieli kuchennych eksperymentów :)
Aleex, zaglądam często do Twojego bloga. W sobotę skusiłam się na zrobienie tej pysznej karkóweczki. Niebo w gębie. A najbardziej smakowała mi kapustka......... mniam.
OdpowiedzUsuńTo już drugi raz jak piekę tę karkówkę, bo domownicy męczą - zrób karkówkę z kapustą, zrób karkówkę z .... :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że Wam smakuje :))) My też ją lubimy. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńWłaśnie jem to pyszne danie. Mało pracy a pyszny efekt. Rewelacja, nie spodziewałam się takiego smaku, a po paru dniach z tego wychodzi ala bigosik. Palce lizać. Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńChief Cook
UsuńProponuje do tej karkowki zastsosowac przepis na kapuste kiszona z pieczarkami /Kurczak pieczony w kapuscie kiszonej/
Pozdrawiam
Tak się składa, że nie posiadam pokrywki do naczynia żaroodpornego, więc muszę użyć folii alum. W związku z tym mam pyt - z której str. ma być "błyszcząca" część? z góry dziękuję za odp!
OdpowiedzUsuńMatową strone do góry
UsuńWitam serdecznie a co z czosnkiem? razem z cebulą?dziękuję za świetne przepisy.gabi
OdpowiedzUsuńJeśli używasz świeżego czosnku to razem z cebulą. Jeśli granulowanego - to z przyprawami. Pozdrawiam świątecznie, Aleex :)
UsuńKARCZUŚ JUŻ W PIEKARNIKU...WYGLĄDA REWELACYJNIE I MYŚLĘ ŻE TAK TEŻ SMAKUJE. POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńKarkóweczka wygląda apetycznie. Jak tylko wrócę do domu to będę smażyć
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj pieklem,naprawde extra polecam tylko wedlug mnie lepiej ustawic piekarnik na 180st i piec 2.20min
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Temperaturę i czas pieczenia zawsze najlepiej dostosować do swojego piekarnika. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWłaśnie czytam komentarze i będę piekła. Uważam,że będzie pyszne.
OdpowiedzUsuńKarkówkę robiłam już kilka krotnie jest przepyszna !!!! i jutro też ją dla mężusia robię :D Uwielbia ją i ta kapusta pych :)
OdpowiedzUsuńWitam! Czy karkówkę można w tym przepisie zastąpić schabem i jaki będzie czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić schabem. Czas pieczenia zależy od wielkości schabu - powinno wystarczyć ok 1,5 godz. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńwłaśnie wyciągnęłam karkówkę z piekarnika. Przepyszna. W kuchni jestem raczej początkująca. Pani opisy sposobów przygotowania są tak rewelacyjne, że nie ma możliwości żeby coś się nie udało. Korzystałam już z przepisu na schab, szynkę, tort śmietanowy i dzisiaj karkówka- wszystko było pyszne. Z pewnością nie raz skorzystam z Pani doświadczenia.
pozdrawiam
Dziękuję :) Proszę, korzystaj, ile chcesz. W razie potrzeby, pytaj :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam można użyć świeżej kapusty ? Jeśli tak to surowa kłaść do żaroodpornego naczynia proszę o rady
OdpowiedzUsuńW tym daniu kapusta ma być kiszona. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńKarkówka wyszła przepyszna.Bardzo się cieszę,że trafiłam na ten blog. Mam pytanie czy można tak zrobić żeberka, jeśli tak to ile powinny się one piec? Też 2 godziny w 200C ?
OdpowiedzUsuńEwa
Ewo - żeberka możesz też tak przyrządzić. Jeśli będą pokrojone na mniejsze porcje, to po 1,5 godz sprawdź, czy są dobre. Ja jednak zarezerwowałabym sobie 2 godziny na pieczenie. Temperatura bez zmian. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWłaśnie robimy z żoną Karkóweczkę po przeczytaniu twojego opisu .Napisze jak się udała .Pozdrawiam r.
OdpowiedzUsuńAleex, a co to ten 'sok z miesa'? Czy dobrze kombinuję, że to jest płyn, który wyciekł z mięsa w trakcie marynowania?
OdpowiedzUsuńNie "sok" tylko smak mięsny :))) To wszystko jest wyjaśnione w Poradach Aleex (pasek górny pod głównym zdjęciem). Smak mięsny - w skrócie - to płyn, który pozostaje po pieczeniu mięsa. Ja zawsze taki płyn zlewam i zamrażam. Jest idealny do sosów i w innych sytuacjach. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Czy ową karkowke mozna zrobić dzien wczesniej a pozniej ja tylko odgrzac w piekarniku? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, można. Będzie dobrze smakować także na drugi dzień. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńdziekuję:) zatem zagości u mnie na ważnej uroczystości rodzinnej:)
UsuńA może zrobisz jeszcze inaczej, skoro to ważna uroczystość? Przygotuj kapustę, mięso, poprzekładaj mięso kapustą, przypraw, czyli zrób wszystko oprócz pieczenia. A w dniu uroczystości wstaw do piekarnika i upiecz. Potrawa robi się sama, nie wymaga uwagi, nie zajmuje czasu. A ja zawsze wolę, jak na stole (szczególnie podczas uroczystości) danie jest świeże. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam serdecznie czy musi byc karkowka nacieta czy moga byc plastry bo mam.naszykowane plastry i niewiem czy mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńMogą być plastry :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepyszna karkóweczka a kapusta palce luzać...furrorę zrobiła u mnie;) serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam mięsko z przepisu,i powiem jedno Mistrzostwo :-)
OdpowiedzUsuńWitam właśnie karkóweczka się piecze dziekuje za suuuuper przepis oraz za suuuuper pokazanie przygotowania tego jest pani
OdpowiedzUsuńświetna i suuuuuper ze są tacy ludzie jak pani jeszcze raz dziękuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!mam nadzieję że wyjdzie mi również smaczna jak pani pozdrawiam!!!!1
Witam właśnie karkóweczka w piekarniku dziękuje Pani za suuuuper przepis mam nadzieję że wyjdzie mi również smaczna jak pani !!! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzrobię ja w sobote,ciekawe czy gościom zasmakuje
OdpowiedzUsuńczy można piec w rękawie?
OdpowiedzUsuńTak, można :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńA czym można polać karkówkę jeżeli nie mam ani smaku z mięsa ani bulionu pieczeniowego?
OdpowiedzUsuńMożesz rozpuścić kostkę mięsną we wrzątku, możesz też użyć rosołu, bulionu drobiowego, w ostateczności warzywnego. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńREWELACJA - polecam z czystym sumieniem. Karkówka zrobiła się krucha a kapusta zbigosiła - same pyszności. Na pewno będzie u mnie gościła nie jeden raz.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńfajny przepis ja jeszcze wzbogacam to sosem porowym zamiast bulionu petarda
OdpowiedzUsuńsuper przepis tylko zamiast bulionu stosuję sos porowy petarda
OdpowiedzUsuńDanie przepyszne, ja dodaję jeszcze ananasa z puszki razem z tym sokiem, trochę staje się innym daniem, ale zasadnicza treść ta sama
OdpowiedzUsuńAle zrobiliście mi smaka jutro będzie karkóweczka :)
OdpowiedzUsuńA ile tego smaku mięsnego wlać?
OdpowiedzUsuńChcę zrobic to danie z 2 kg karczku,czy resztę składników muszę podwoic,a co z czasem pieczenia?
OdpowiedzUsuńPycha polecam 👍
OdpowiedzUsuńNo to jedziemy z przepisem �� wszystko gotowe, piekarnik już się nagrzewa �� zobaczymy ��
OdpowiedzUsuńU mnie dziś w piekarniku jest pyszna robiłam już wielokrotnie polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika robię już któryś raz z kolei jest super
OdpowiedzUsuń