niedziela, 11 marca 2012
Puszysta baba wielkanocna wg Aleex
Niecierpliwie czekałam na ten weekend, ponieważ w mojej kuchni był to czas premiery. Pojawił się u mnie nowy pomocnik kuchenny, o którym marzyłam od kilku lat. Nareszcie się doczekałam. Kiedy kurier przyniósł przesyłkę, nie było mnie w domu. Dario zadzwonił i był zszokowany gabarytem paczki. Kiedy weszłam po południu do kuchni, zaniemówiłam. Przez głowę przeleciała mi myśl: O Matko! Co ja kupiłam? Na szczęście po otwarciu kilku pudełek pokazał się on – mój nowy pomocnik – w całej okazałości. Mikser planetarny Kenwood Major Titanium. Duży. Po prostu piękny. I na szczęście normalnej wielkości :)
Dario zrobił zdjęcia starego i nowego miksera, aby porównać te dwa sprzęty. Ja nie mogłam się doczekać, aby wypróbować go podczas działania. Zaczęłam zastanawiać się nad przepisem. Wybrałam przepis na babkę drożdżową z książeczki :”143 przysmaki siostry Anastazji”. Zaciekawiło mnie w nim kilkakrotne, naprzemienne wyrastanie i wyrabianie ciasta. Zastanawiałam się, jaki będzie miało to wpływ na efekt końcowy. Ciasto jest dość gęste, ale dla Kenwooda nie było to żadnym kłopotem. A ja mogłam po prostu się przyglądać, jak ciasto drożdżowe robi się samo, bez żadnego wysiłku. To kilkakrotne wyrabianie i wyrastanie ciasta doskonale na nie wpływa – upieczone jest leciutkie jak puch. Świetne. W sam raz na nadchodzące święta. Pierwsze spotkanie z przepisem było bardzo udane. Pierwsza praca z mikserem była doskonała. Zapraszam na babę drożdżową.
Składniki:
• 50 dag mąki pszennej
• 250 ml mleka
• ¾ szklanki cukru (w oryginale 3 łyżki)
• 1 cukier wanilinowy
• 5 dag drożdży
• ½ szklanki oleju
• 3 żółtka
• szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć do miseczki. Zasypać 1 łyżką cukru i zalać odrobiną mleka. Dodać nieco mąki i rozetrzeć, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę, żółtka, letnie mleko, olej, sól, cukier i cukier wanilinowy włożyć do misy.
3. Do składników dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić. Ja użyłam miksera, ale można także wyrabiać ciasto ręcznie.
4. Wyrobione ciasto zostawić do wyrośnięcia.
5. Kiedy podwoi objętość, ponownie wyrobić.
6. Gdy ciasto wyrośnie po raz kolejny, przełożyć je do dwóch sporych foremek babkowych wysmarowanych cienko masłem, zapełniając połowę formy surowym ciastem.
7. Formy z ciastem przykryć ściereczką i zostawić aż wyrosną.
8. Babki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 minut w tradycyjnym piekarniku. W elektrycznym piekłam z dolną grzałką i termoobiegiem przez 35 minut w temperaturze 170 stopni C.
9. Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękne te baby. Muszę spróbować tego kilkukrotnego wyrastania.
OdpowiedzUsuńNo a mikser, cudo. Właśnie o takim marzę. I z tego co widzę wcale nie zajmuje tak dużo miejsca na blacie jakby mogło się wydawać.
Pozdrawiam cieplutko :)
Masz rację, nie zagraca kuchni. Jest spory, ale w granicach normy :))) Za to paczka ma gabaryty małej szafy, bo zawiera kilka pudełek: jedno w drugim :)))
UsuńA to kilkukrotne wyrastanie baaaardzo posłużyło babkom. Polecam i pozdrawiam, Aleex.
A kysz mi z tą babą! Ja od jutra zaczynam dietę Dukana, oczywiście ściśle wg Twoich instrukcji i przepisów. I masochistycznie niezmiennie zamierzam zagladać Ci w gary. Pozdrawiam z Poznania. Dorota
OdpowiedzUsuńDorotko - tym bardziej zapraszam. Ja też jestem na Dukanie, więc niedługo znajdziesz sporo nowych przepisów z tej diety. Ja jestem większą masochistką - gotuję, piekę i ... nie jem :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńPiękna baba, ładnie wyrośnięta i foremki do wypieku bab bardzo ciekawe, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWow mikser robi wrazenie.ja posiadam ELECTROLUXa ASM 450 ale jestem srednio zadowolona bo mikser glosno chodzi a mieszadeła na dnie słabo mieszaja.w efekcie musze wyciagac z misy i recznie poprawic kazde ciasto.pozdrawiam.Ewelina
OdpowiedzUsuńPiekne baby!:) No widzę ze juz o Świetach trzeba myśleć:) Gratuluję miksera! Piekny:) Ja mam KitchenAid i jestem bardzo zadowolona a odkad go mam moje zycie kuchenne jest duuuużo łatwiejsze:) Zobaczysz jak taki mikser ułatwia życie - tak jak napisałaś ON robi a Ty obserwujesz:) W tym czasie można zrobić wiele innych rzeczy:) Ja bym już żyć nie mogła bez mojego pomocnika:))) Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńMarzenko - już to poczułam. Za każdym razem, gdy on pracuje, ja robię mnóstwo innych rzeczy. I jestem zachwycona! Pozdrawiam, Aleex :))))))))))))
Usuńulala mikser robi wrażenie;) babka również, ale akurat jestem na etapie poszukiwania nowego miksera, stąd moje większe zainteresowanie akurat nim;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też długo szukałam. Ważne były podstawowe funkcje, bo nie zależało mi na przystawkach - mam w domu sporo różnych sprzętów. No i nie ukrywam, że istotnym kryterium była cena oraz możliwość zakupu na raty. Na razie jestem zachwycona. Polecam Ci obejrzenie filmików na You Tube - aby obserwować pracę mieszadeł w różnych typach mikserów. Ułatwiają podjęcie decyzji. A babki są pyszne :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńAlexx gratuluje miksera:)) ja juz 2 lata mam kitchen aid jest super bardzo ulatwia pracę w kuchni ale mam też drugistary też mi pomaga bo zdarza się ze dwa miksery uzywam do jednego ciacha tzn białka ubija itd:))pozdrawiam Dorota
OdpowiedzUsuńmmm... jaka wyrośnięta :))) piękna!
OdpowiedzUsuńWooooooooow cudo ten Twój nowy sprzęcik:))) Robi wrażenie:)) Póki co mogę tylko pozazdrościć:) Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńsuper babeczka,musi być pyyszna! czy drogi jest taki robot?
OdpowiedzUsuńRobot kosztuje niecałe 2 tys. zł, ale można kupić go na raty, jak ja zrobiłam. Oczywiście to wersja podstawowa, ja taką chciałam, ale można do niej dokupić przystawki. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńbabka też już upieczona na próbę pychooota:)Dorota
OdpowiedzUsuńja tez będę czekała z niecierpliwością na nowe przepisy z diety dukana-pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMikser pierwsza klasa!!!Ja czekam z niecierpliwością na kolejne przepisy,dzień bez Pani przepisu to dzień stracony, sprawdzam codziennie czy sa jakieś nowe,gdyż bardzo podoba mi się Pani blog, tak normalnie i prosto napisane no i te zdjęcia!Rewelacja!!!Alicja.
OdpowiedzUsuńZaraz będzie coś nowego. W notatkach mam jeszcze bardzo dużo receptur i wciąż ich przybywa, więc nowości nie zabraknie. Zapraszam i pozdrawiam, Aleex.
UsuńSuper mikser..a babka zresztą też..pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńA bakalii żadnych nie dodajesz?
OdpowiedzUsuńJa lubię bakalie tylko w keksie, a moi domownicy wcale, więc do bab nie dodaję. Ale jak najbardziej można je dodać :))) Pozdrawiam, Aleex.
Usuńsuper babka
OdpowiedzUsuńGratuluję zakupu..babkę na pewno wypróbuję,jeżeli będzie równie rewelacyjna jak piernik staropolski to super..piernikiem podbiłam serca całej rodzinki.Życzę kolorowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych.
OdpowiedzUsuń