.

.

wtorek, 31 maja 2011

Kawa po studencku wg Aleex





Wróciłam z pracy, byłam sama w domu, ponieważ chłopcy jeszcze mają swoje zajęcia. Spojrzałam na kalendarz – dziś ostatni dzień maja. Jakoś w tym roku „uciekł mi” ten przepiękny miesiąc. Majowe egzaminy, weekendowe sprawdzanie prac, dużo obowiązków, to wszystko spowodowało, że nie miałam czasu na spacery, leniuchowanie na łonie przyrody, zachwycanie się rosnącą trawą i rozkwitającymi kwiatami. Nawet się nie obejrzałam, a już przekwitł bez. Szkoda mi tych straconych chwil. Uleciały bezpowrotnie i nie dały się zatrzymać.
Na pocieszenie przygotowałam sobie pyszną kawę po studencku. Pomysł zaczerpnęłam z książki „Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków”. Nie wiem, czy w oryginale miała wyjść taka, jaką zrobiłam ja. Nie wiem i niewiele mnie to obchodzi, bo to, co znajduje się w mojej szklance jest pyszne. Aż dziw bierze, że wystarczy tak niewiele, aby uzyskać wspaniałą, aromatyczną kawę z alkoholową nutą. Polecam.


Składniki:

• 3 tabletki słodziku
• 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 1 szklanka mleka (ja użyłam 0,0%)
• kilka kropli aromatu rumowego lub arakowego

Sposób przygotowania:


1. Przygotować shaker lub słoik. Do środka włożyć tabletki słodziku, wlać ok. 1 łyżki wrzątku, wsypać kawę. Zakręcić słoik i bardzo energicznie mieszać przez chwilę do uzyskania gęstej piany.





2. Mleko zagotować.



3. Gorące mleko wlać ostrożnie do słoika z kawą. Dodać kilka kropli aromatu (opcjonalnie). Zakręcić bardzo dokładnie. Znów energicznie mieszać do uzyskania piany.



4. Kawę przelać do wysokiej szklanki. Udekorować pianą.



Smacznego.

poniedziałek, 30 maja 2011

Gulasz drobiowo – wołowy w sosie koperkowym wg Aleex





Coraz więcej osób przekonuje się do francuskiej diety Dukana. W książkach tego lekarza jej zasady są dokładnie opisane. Znajdziecie je również tutaj, na moim blogu. Lubię tę dietę, naprawdę przynosi efekty. Aby stosować ją bezpiecznie, należy dobrze poznać jej zasady. Ostatnio trafiłam na kolejną książkę dotyczącą tej diety. Zawiera ona informacje i przepisy dostosowane do polskich realiów i produktów. Z niej dowiedziałam się na przykład, że nawet w I fazie możemy jeść jako dodatek ogórki kiszone. Dukan o nich nie pisze, ponieważ we Francji nie są one znane. Dotarło do mnie także, że koperek i szczypiorek są traktowane jak zioła, więc spokojnie możemy je stosować także od samego początku diety. Dlatego dziś polecam Wam pyszne danie zrobione na bazie tego sosu koperkowego. Gulasz jest mojego pomysłu, ale smakuje świetnie. Nawet Dario, który spróbował, powiedział, abym częściej je robiła, bo on też chwilami może być na diecie.

Składniki:


• gotowana wołowina
• gotowane kawałki indyka lub kurczaka
• 2 szklanki bulionu
• 1 łyżka skrobi kukurydzianej
• 2 łyżki siekanego koperku
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• pieprz

Sposób przygotowania:


1. Gotowane mięso oddzielić od kości, pozbawić skóry i pokroić na małe kawałki. Przełożyć do garnka.



2. Kawałki mięsa zalać bulionem (może być z kostki).



3. Kiedy się zagotuje, dodać koperek. Doprawić pieprzem.



4. Skrobię rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej wody. Dodać do gotującego się gulaszu.



5. Kiedy potrawa zgęstnieje, wyłączyć gaz.
6. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać 2 łyżki gorącego sosu, energicznie rozmieszać, a następnie powoli dodać do gulaszu. Nie gotować.







Smacznego.

Gulasz świetnie smakuje z dukanowskim pieczywem lub bez dodatków. Polecam.


Faza I i II

niedziela, 29 maja 2011

Kurczak zapiekany z serem wg Aleex





Dziś zapraszam Was na kurczaka według mojego pomysłu. Mięso kurczaka nie jest zbyt wymagające. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i właściwie piec, aby otrzymać pyszne danie na obiad. Moje dzieci bardzo je lubią, ale każde woli kurczaka przygotowanego inaczej. Kiedy widzą na talerzach takiego „zwyczajnego”, upieczonego bez dodatków – marudzą. Specjalnie dla nich wymyśliłam własne modyfikacje, które zachwyciły moich łasuchów. Na majową niedzielę proponuję Wam ulubioną wersję córki – kurczaka zapiekanego z serem. Jest naprawdę pyszny: soczysty i aromatyczny. Polubicie go Wy i Wasi najbliżsi.

Składniki:


• udka kurczaka - dowolna ilość,
• przyprawy: papryka, czosnek granulowany, wegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka,
• oliwa,
• 1/2 - 1 szkl wody
• ser żółty - około 25 dag

Sposób przygotowania:

1. Udka kurczaka podzielić na pół, obficie posypać przyprawami i zostawić na kilka godzin lub nawet na całą noc w lodówce.



2. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.



3. Na patelni rozgrzać oliwę. Króciutko podsmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor ze wszystkich stron.



4. W brytfannie lub naczyniu żaroodpornym (ewentualnie w blaszce) ułożyć podsmażone kawałki kurczaka, posypać je startym serem, wlać trochę oliwy i wodę.



5. Naczynie przykryć, jeśli nie ma pokrywki lub używamy blaszki, przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godz. w temp. 190 - 200 stopni C.



Kurczak jest pyszny - delikatny i soczysty - polecam i życzę smacznego.

sobota, 28 maja 2011

Snikers inny niż wszystkie wg Aleex





Usłyszałam ostatnio świetny dowcip. Posłuchajcie:

Autobusem miejskim, linią ekspresową, jedzie facet. Tłok jest niesamowity, więc się rozgląda, bo chce kogoś poprosić o skasowanie biletu. Podróżny widzi obok siebie mężczyznę, ale nie wie, jak się do niego zwrócić: na „ty” czy per „pan”. Patrzy na niego i myśli:
- Nie wysiadł na wcześniejszym przystanku, więc jedzie do mojej dzielnicy.
- Jedzie z kwiatami, pięknymi kwiatami, więc jedzie do pięknej kobiety.
- W mojej dzielnicy są dwie piękne kobiety: moja kochanka i moja żona.
- Do mojej kochanki nie może jechać, bo ja do niej jadę, więc jedzie do mojej żony.
- Moja żona ma dwóch kochanków: Waldemara i Piotra.
- Waldemar jest teraz w delegacji, a Piotr…
Po tych rozważaniach podróżny mówi do mężczyzny z kwiatami:
- Przepraszam, panie Piotrze, czy może mi pan skasować bilet…

Mam nadzieję, że poprawiłam Wam humor. Dziś sobota, zaczyna się weekend. Pora na kulinarne szaleństwa. Proponuję wyśmienite ciasto. Przepis znalazłam kilka lat temu na WŻ. Musiałam wprowadzić do receptury kilka swoich zmian, ale efekt końcowy jest znakomity. Mięciutki biszkopt kakaowy przekładany masą budyniową o dwóch smakach: jedna ma posmak waniliowy, zaś druga jest z lekką kawową nutą. Pomiędzy nimi cieniutkie ciasto orzechowe z bezą i miodem. Przepyszna całość na pewno zachwyci Was i Waszych gości. Polecam.


Składniki:

Biszkopt kakaowy:

• 8 jajek
• 1 szklanka cukru (w tym 1 cukier waniliowy)
• 7 łyżek mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao

Ciasto orzechowe:

• 25 dag orzechów włoskich
• 5 białek
• 3/4 szklanki cukru
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

• 2 ¼ szklanki mleka
• 5 żółtek
• 3/4 szklanki cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1/2 budyniu waniliowego
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżka mąki pszennej
• 3 łyżki kawy rozpuszczalnej (naparu)
• 1 łyżka spirytusu
• 2 kostki masła (po 200g każda)

• polewa czekoladowa
• gotowa masa krówkowa



(jeśli jej nie ma w sklepach, można ją przygotować następująco:
1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego włożyć do garnka i zalać zimną wodą, aby puszka była całkowicie zakryta. Włączyć gaz, (płomień nie może być zbyt intensywny) doprowadzić wodę do wrzenia, następnie gotować na malutkim ogniu 3 godziny. Puszka musi być cały
czas przykryta wodą, jeśli się wygotuje – uzupełniać. Należy o tym pamiętać,
w przeciwnym razie puszka może „wybuchnąć” i wówczas mamy zagwarantowane
odnawianie kuchni ;)

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wymieszać mikserem.



3. Następnie przesiać na białka z cukrem i żółtkami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.



4. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.





5. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.



6. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy.
7. Po wystudzeniu, przekroić go na dwa blaty.



8. Przygotować ciasto orzechowe: białka z cukrem ubić na sztywną pianę.
9. Dodać miód, przesiać oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, wsypać pokruszone orzechy. 10. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, takiej jak ta, w której upieczony był biszkopt.



11. Piec 35 minut w temperaturze 160 – 180 stopni C.



12. Wystudzić.

13. Przygotować masę: 1,5 szklanki mleka zagotować.
14. W pozostałej części mleka rozmieszać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, budyń, cukier i cukier waniliowy.



15. Na gotujące się mleko wlać mieszaninę, intensywnie mieszać podczas gotowania. Powstanie dość gęsty waniliowy budyń, który należy ostudzić.



16. Masło utrzeć do białości, dodawać partiami ugotowany i ostudzony budyń.
17. Do masy dodać spirytus (można z niego zrezygnować), a następnie podzielić ją na dwie części.
18. Do jednej części masy dodać napar z kawy i dokładnie zmiksować.

Złożenie ciasta:

1. Blat ciemnego biszkoptu
2. Masa waniliowa
3. Masa krówkowa (najłatwiej kroić karmel nożem w plastry i rozkładać na jasnej masie)



4. Ciasto orzechowe
5. Masa kawowa
6. Blat ciemnego biszkoptu
7. Polewa



Ciasto jest bardzo wysokie i okazałe. Doskonale się sprawdza na wszystkich uroczystościach.



Polecam.

piątek, 27 maja 2011

Jajka na warzywnym Carpaccio wg Aleex





Mam poważny dylemat. Muszę podjąć bardzo istotną decyzję. Zastanawiam się. Rozważam za i przeciw. Jeszcze nie wiem, co zrobić. Jasne jest jedno: nikt mnie nie wyręczy i nie pomoże. To musi być MOJA decyzja. I jest naprawdę trudna.
Mam taką naturę, że najlepiej myśli mi się w kuchni. Kroję składniki, mieszam, łączę produkty, czasami przygotowuję zupełnie inne danie, niż miałam w planach. Dziś też kręcę się po moim królestwie. Młody leży chory w pokoju, więc od czasu do czasu podrzucam mu herbatę i coś na ząb. Dla siebie przygotowałam przekąskę – jajka na warzywnym Carpaccio. Za chwilkę je zjem. I wrócę do myślenia…


Składniki:

• 2 jajka ugotowane na twardo
• ogórek ze skórką
• dorodna rzodkiewka
• kawałeczek papryki
• majonez (normalny lub dukanowski)
• szczypiorek
• sól

Sposób przygotowania:


1. Przygotować biały talerz. Ogórka ze skórką (dokładnie umytego!!!) pokroić na cieniutkie plasterki. Wystarczy ich tyle, by ładnie ułożyć na środku.



2. Plasterki umytej rzodkiewki położyć na ogórku.



3. Paprykę ułożyć promieniście na obrzeżach talerza.



4. Jajka przekroić na połówki. Ułożyć na warzywach.



5. Każdą połówkę ozdobić majonezem wyciśniętym przez szprycę do ciast. Posypać szczypiorkiem. Posolić.



Smacznego.

czwartek, 26 maja 2011

Ciasto herbatnikowe wg Aleex





Dziś jest wyjątkowy dzień. Podwójne święto: Dzień Matki i urodziny mojej mamy. Z tej okazji Jej i wszystkim matkom dedykuję wiersz Karola Wojtyły:

Choć posiwiały ciemne jej sploty,
Chociaż zmarszczkami twarz jej pokryta,
Chociaż wdzięk lekki straciły kroki,
Lecz w oczach tenże uśmiech zakwita,

Ta sama miłość w sercu jej płonie,
Co wiek swój, słabość, zapomnieć każe,
Tylko do dzieci wyciąga dłonie,
I wszystko oddać gotowa w darze.

I choć na nogach ledwo się słania,
Mnie spocząć każe, "... boś ty zmęczona,
Ty tyle dzisiaj miałaś biegania..."
I tuli dziecko swoje w ramionach.

I zawsze czujna, ciągle gotowa
Pomagać dzieciom swym do ostatka,
Miłość swą w czyny zdobi, nie w słowa -
- To ma jedyna, najdroższa matka!

A do wiersza dołączam przepis* na pyszne ciasto. Zapraszam.

Składniki:

Spód:
• 15 dag masła
• ½ szklanki cukru
• cukier waniliowy
• rozkłócone jajko
• 2 łyżki kakao
• 20 dag pokruszonych herbatników
• 10 dag wiórków kokosowych
• 5 dag posiekanych orzechów włoskich
• garść rodzynek (opcjonalnie)

Masa:
• 2 łyżki żelatyny
• 7 dag masła
• 2 łyżki mleka
• ½ torebki budyniu waniliowego
• 20 dag cukru pudru
• sok z ½ cytryny
• 50 dag serka homogenizowanego naturalnego

Dodatkowo:
• 2 łyżki mleka
• 3 kostki czekolady deserowej

Sposób przygotowania:

1. Spód ciasta przygotować według tego przepisu.



2. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody. Lekko przestudzić.



3. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, budyń, cukier puder, sok z cytryny. Zagotować, cały czas mieszając.



4. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkiem homogenizowanym i ciepłą żelatyną. Szybko wymieszać i wyłożyć na herbatnikowy spód. Schłodzić w lodówce.







5. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto.







Smacznego.

*Przepis pochodzi z książki „Ciasta bez pieczenia”