niedziela, 1 maja 2011
Piersi kurczaka zapiekane pod cebulową pierzynką wg Aleex
Tak naprawdę miałam zrobić na obiad coś zupełnie innego. Kilka dni temu znalazłam fajny przepis i zdecydowałam, że go wypróbuję. Ale oczywiście musiałam dodać coś od siebie. Tego „coś” było tyle, że na obiad zaserwowałam nowe danie, zupełnie inne od planowanego pierwowzoru. Za to jakie pyszne! Moi chłopcy od razu stwierdzili, że chcą je jeść znowu, więc dzisiaj będzie powtórka. To jedno z tych dań, które robią się same, a my możemy spokojnie odpocząć lub po prostu zająć się czymś innym. A dziś, kiedy większość z nas ogląda transmisję mszy beatyfikacyjnej Jana Pawła II z Watykanu to naprawdę przydatne. Polecam.
Składniki:
• 2 podwójne piersi kurczaka
• 2 zupy cebulowe Knorr’a (w torebce)
• 200 – 250 ml słodkiej śmietanki 30%
• 50 dag pieczarek
• sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Piersi kurczaka umyć, przyprawić i podzielić na części: każdą podwójną pierś przekroić na pół. Każdą połówkę przeciąć wzdłuż na pół. W sumie mamy otrzymać 4 kotlety.
2. Kawałki piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
3. Śmietankę przelać do miseczki, dodać 2 zupy cebulowe, dokładnie rozmieszać.
4. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, można je podsmażyć na łyżce oleju, ale ja tego nie robiłam.
5. Piersi kurczaka zalać śmietanką z zupą cebulową. Lekko rozprowadzić widelcem, podważając kotlety tak, by śmietanka dotarła do wszystkich warstw.
6. Wierzch potrawy posypać pieczarkami. Oprószyć grzyby solą (ostrożnie, bo zupa jest dość słona!) i pieprzem.
7. Naczynie przykryć. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
8. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
napewno smaczna ta pierzynka!
OdpowiedzUsuńSzano - jasne, że pyszna. Ma taki ciekawy - cebulowo - pieczarkowy smak. Polecam i pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i napewno tak smakuje...
OdpowiedzUsuńJa znam wersję z zupą cebulową i borowikową (dwie zupy miesza się ze śmietaną jak u Ciebie. Smaczne !
OdpowiedzUsuńNam też smakują. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńDroga Aleex! Dziękuję za super przepisy. Na Twój blog zaglądam codziennie. To danie jest przepyszne!!! Czekam na kolejne i kolejne.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam jak najczęściej. Pozdrawiam serdecznie, Aleex.
OdpowiedzUsuńa z czym podawać? proszę o konkretne przepisy łatwe najlepiej bo planuje wyręczyć mamę a nigdy gotowałam
OdpowiedzUsuńWystarczą ziemniaki: zwykłe lub opiekane. Pozdrawiam, Aleex.
Usuńdzięki;)
UsuńSuper przepis. Wczoraj robiłam, piersi wyszły wyśmienite. Zrobiłam malutką modyfikację a mianowicie pieczarki podsmażyłam króciutko na masełku i dodałam do dania. polecam ten przepis i dziękuję Aleex. Pozdrawiam
Usuńprzepis wyśmienity, zamiast pierśi piekłam karkówkę wyszła rewelacyjna, rodzina była zachwycona ,uznali przepis jako z wyższej mistrzowskiej półki,dziękuję za inspiracje ,pozdrawiam Angelika
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało :))))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńFantastyczne danie:) od kilku dni przeglądam Pani bloga i ten przepis od razu wpadł mi w oko:) intuicja mnie nie zawiodła, wyszło pysznie:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne danie!!!! Bardzo smaczne!!! Polecam! Dziękuję Aleex:))
OdpowiedzUsuńja daję jedną zupę cebulową a drugą gulaszowa pod koniec starty ser pycha
OdpowiedzUsuńOd kilku już lat gotuję dla swojej rodziny, dlatego też postanowiłam poszukać nowych inspiracji i trafiłam na ten blog. Pani potrawy są strzałem w mój gust kulinarny. Te piersi z kurczaka są cudowne, oczywiście mam w planach następne dania:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że dania z mojej kuchni sprawdzają się też u Ciebie. Zapraszam zawsze :))) Pozdrawiam, Aleex.
UsuńOd kilku już lat gotuje dla swojej rodzinki i postanowiłam poszukać nowych inspiracji. Zupełnym przypadkiem trafiłam na ten blog i muszę przyznać, że Pani przepisy strzeliły w mój gust kulinarny. Piersi wyszły cudowne, a i następne danie mam w planach:)))))
OdpowiedzUsuńTo danie jest po prostu pyszne.Coś wspaniałego.Wszystkim domownikom smakowało.Na pewno zrobię jeszcze nie raz:)
OdpowiedzUsuńMiło mi, że Wam smakuje :)))
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńpowiem krótko - mniamuśneeee... mój pięcioletni totalny niejadek wcinał tylko mu się uszy trzęsły i podczas gdy w czasie posiłku trudno mu usiedziec w miejscu to przy tym daniu mówił: mamusiu, mój żołądek nie pozwala mi odejść od talerza...
danie podałam z ryżem i surówką z pekinki i jog. naturalnego o nucie czosnkowej PYYYYCHA
Świetnie, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDoskonałe danie... cała rodzina zachwycona. od dzisiaj jestem Pani fanką!
OdpowiedzUsuńDziękuje za przepis!!!!
Witaj w mojej kuchni :) Cieszę się, że Wam smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńprzyprawiała Pani przyprawą do kurczaka piersi?
OdpowiedzUsuńWierny Absolwent Zielonego:)
Tak, przyprawa jest w składnikach i na mięsie drobiowym :) Pozdrawiam ;)))
UsuńWitam.Właśnie zjadłyśmy pierś z kurczaka na obiadek.Niebo w gębie .pozdrawiamy:*
UsuńCieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDLaczego nie ejst napisane co zrobić z przyprawą do kurczaka? Przyprawiać tylko kurczaka czy dodać gdzieś jeszcze?
OdpowiedzUsuńWitam. Właśnie piersi z kurczaka są w piekarniku. Podam je z pieczonymi kartofelkami. Mam nadzieję że mojej rodzinie zasmakuje :-D
OdpowiedzUsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić pieczarki? Mimo, że ja je bardzo lubię reszta rodzinki niekoniecznie:(
OdpowiedzUsuńMoże użyj innych grzybów? Wprawdzie danie się zmieni, ale nadal powinno być pyszne :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo pysznie to wyszło! Dodałem jeszcze do tego gruszke i powiem pycha😁
OdpowiedzUsuńCzy potrawę można zrobic ze schabu ?
OdpowiedzUsuń