Skladniki (na 10 sztuk po 100 g każda):
Podmłoda:
• 100 g mąki pszennej bułkowej T 650
• 100 g letniej wody
• szczypta drożdży instant
Ciasto właściwe:
• cała podmłoda
• 500 g mąki T650
• 300 g wody
• 3 g drożdży instant
• 10 g soli
Sposób przygotowania:
1. Przygotować podmłodę 10-12 godzin wcześniej. Do miski odważyć odpowiednią ilość mąki i wody.
2. Dodać szczyptę drożdży instat. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Ja przygotowuję podmłodę wieczorem, jeśli chcę upiec bułki na śniadanie. 3. Rano wszystkie składniki na ciasto właściwe włożyć do misy miksera. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do innej misy lekko posmarowanej oliwą (wystarczy lekko zwilżyć oliwą ręcznik papierowy i przetrzeć nim misę). 4. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. 5. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. 6. Podzielić na równe części i uformować bułki. 7. Bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. 8. Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika wierzch obsypać delikatnie mąką i zrobić na nich charakterystyczny „przedziałek”. Można go zrobić np. tępą stroną noża lub drewnianą łopatką. 9. Bułki piec w zaparowanym piekarniku około 14-15 minut w temperaturze 220ºC w opcji góra-dół. 10. Po upieczeniu bułki ostudzić na kratce. Smacznego.
2. Dodać szczyptę drożdży instat. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Ja przygotowuję podmłodę wieczorem, jeśli chcę upiec bułki na śniadanie. 3. Rano wszystkie składniki na ciasto właściwe włożyć do misy miksera. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do innej misy lekko posmarowanej oliwą (wystarczy lekko zwilżyć oliwą ręcznik papierowy i przetrzeć nim misę). 4. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny. 5. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. 6. Podzielić na równe części i uformować bułki. 7. Bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut. 8. Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika wierzch obsypać delikatnie mąką i zrobić na nich charakterystyczny „przedziałek”. Można go zrobić np. tępą stroną noża lub drewnianą łopatką. 9. Bułki piec w zaparowanym piekarniku około 14-15 minut w temperaturze 220ºC w opcji góra-dół. 10. Po upieczeniu bułki ostudzić na kratce. Smacznego.
Bułki lekko mi się "rozlazły" na blaszce podczas wyrastania.
OdpowiedzUsuńCo może być tego przyczyną ??
Za rzadkie ciasto ???
W przepisie jest za dużo wody ! Staraj się dolewać wodę stopniowo . Ciasto musi być sprężyste !
OdpowiedzUsuń