.

.

piątek, 5 marca 2021

Bułki poznańskie na podmłodzie wg Aleex

Uwielbiam, jak dom pachnie chlebem. Piekę go systematycznie, ale w weekend, kiedy mam więcej czasu, oprócz chleba, w mojej kuchni pojawiają się też bułki. Różne bułki. Czasami piekę rustykalne, innym razem wiejskie, a ostatnio upiekłam bułki poznańskie z bloga Oli. Trzeba im poświęcić trochę czasu, ale naprawdę warto, bo bułeczki wychodzą wzorcowe. Są pyszne – z miękkim, dobrze wyrośniętym miąższem i rumianą skórką. Żeby podać je jeszcze ciepłe na śniadanie, zaczynam przygotowania wieczorem. Szykuję podmłodę, która wyrasta przez 10-12 godzin, a rano mieszam ją z pozostałymi składnikami. Wyrobione ciasto rośnie jeszcze przez jakiś czas, a potem formuję z niego bułeczki. Ostanio, kiedy je upiekłam, Dario i Młody zgodnym chórem oznajmili, że bułki są takie jak z piekarni, a nawet lepsze. I zażyczyli sobie, żebym niedługo do nich wróciła. No to wracam. Przynajmniej raz w tygodniu. 

Skladniki (na 10 sztuk po 100 g każda): 

Podmłoda: 
• 100 g mąki pszennej bułkowej T 650 
• 100 g letniej wody 
• szczypta drożdży instant 

Ciasto właściwe: 
• cała podmłoda 
• 500 g mąki T650  
• 300 g wody 
• 3 g drożdży instant 
• 10 g soli 

Sposób przygotowania

1. Przygotować podmłodę 10-12 godzin wcześniej. Do miski odważyć odpowiednią ilość mąki i wody.
2. Dodać szczyptę drożdży instat. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej. Ja przygotowuję podmłodę wieczorem, jeśli chcę upiec bułki na śniadanie.
3. Rano wszystkie składniki na ciasto właściwe włożyć do misy miksera. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do innej misy lekko posmarowanej oliwą (wystarczy lekko zwilżyć oliwą ręcznik papierowy i przetrzeć nim misę).
4. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
5. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką.
6. Podzielić na równe części i uformować bułki.
7. Bułki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
8. Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika wierzch obsypać delikatnie mąką i zrobić na nich charakterystyczny „przedziałek”. Można go zrobić np. tępą stroną noża lub drewnianą łopatką.
9. Bułki piec w zaparowanym piekarniku około 14-15 minut w temperaturze 220ºC w opcji góra-dół.
10. Po upieczeniu bułki ostudzić na kratce.
Smacznego.

2 komentarze:

  1. Bułki lekko mi się "rozlazły" na blaszce podczas wyrastania.
    Co może być tego przyczyną ??

    Za rzadkie ciasto ???

    OdpowiedzUsuń
  2. W przepisie jest za dużo wody ! Staraj się dolewać wodę stopniowo . Ciasto musi być sprężyste !

    OdpowiedzUsuń