Składniki:
• 2 litry mleka 3,2%
• 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
• 6 jajek
• 1 kostka (200 g) masła
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 150 g bakalii
• sok z cytryny (ilość do smaku)
Sposób przygotowania:
1. Mleko wlać do dużego szerokiego garnka i zagotować na większym ogniu.
2. W misce ubić mikserem jajka, śmietanę i 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy.
3. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć ogień. Ubite składniki wlać do gotującego się mleka. Wszystko razem gotować na malutkim ogniu ok. 5 minut, aż oddzieli się twaróg.
4. Wyłączyć gaz. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiać ser z garnka i przekładać go do sitka wyłożonego gazą. Sitko zawiesić na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Zostawić do ostygnięcia.
5. Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzony ser i sok z cytryny do smaku.
6. Do masy serowej dodać bakalie. Wymieszać.
7. Przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą lub gazą.
8. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na stół, ozdobić paschę wg własnego pomysłu.
Smacznego
Jeśli robimy sernik:
W tortownicy ułożyć biszkopty, na nie wyłożyć ser, wierzch udekorować rozpuszczoną, ostudzoną galaretką i owocami. Przechowywać w lodówce.
To jest pyszne, znam ten przepis i w ten sposób robię i paschę i sernik na herbatnikach.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Potwierdzam, pyszne. Pierwszy raz w życiu jadłem w tym roku mimo, że mam już ponad 40 lat. Smak można porównać do serka homogenizowanego z bakaliami. Polecam.
OdpowiedzUsuń