.

.

środa, 24 marca 2021

Pascha wielkanocna wg Aleex

Czy znacie wielkanocną paschę? Jest to tradycyjna potrawa świąteczna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Pascha jest zazwyczaj bardzo słodka. Podaje się ją często w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy — na zimno i na gorąco. Paschę na zimno przyrządza się z twarogu ucieranego z dodatkami — śmietaną, masłem, żółtkiem i cukrem. Paschę na gorąco przyrządza się z użyciem utartego wstępnie twarogu lub bez niego. W tym drugim przypadku używa się kwaśnego mleka lub mleka słodkiego, do którego dodaje się kwaśnej śmietany. W trakcie gotowania mleko się warzy (ścina). Warunkiem zrobienia dobrej paschy z twarogu na zimno czy na gorąco jest użycie twarogu absolutnie świeżego, nie przegrzanego podczas przyrządzania i jak najbardziej suchego — całkowicie odciśniętego z serwatki. Dzisiaj proponuję Wam paschę, którą przygotowuję w moim domu. Pascha tak zrobiona jest naprawdę wyśmienita. Będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. A kiedy święta miną, możecie wracać do przepisu, przygotowując z niego przepyszny sernik na zimno. Obydwie wersje deseru proponuję poniżej. Polecam. 

Składniki: 

 • 2 litry mleka 3,2% 
• 500 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 
• 6 jajek 
• 1 kostka (200 g) masła 
• 1/2 szklanki cukru pudru 
• 1 opakowanie cukru wanilinowego 
• 150 g bakalii 
• sok z cytryny (ilość do smaku) 

Sposób przygotowania: 

1. Mleko wlać do dużego szerokiego garnka i zagotować na większym ogniu.
2. W misce ubić mikserem jajka, śmietanę i 1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy.
3. Gdy mleko zacznie się gotować, zmniejszyć ogień. Ubite składniki wlać do gotującego się mleka. Wszystko razem gotować na malutkim ogniu ok. 5 minut, aż oddzieli się twaróg.
4. Wyłączyć gaz. Za pomocą łyżki cedzakowej wyławiać ser z garnka i przekładać go do sitka wyłożonego gazą. Sitko zawiesić na misce, do której będzie zbierała się serwatka. Zostawić do ostygnięcia.
5. Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę, dodawać stopniowo ostudzony ser i sok z cytryny do smaku.
6. Do masy serowej dodać bakalie. Wymieszać.
7. Przełożyć do foremki wyłożonej folią spożywczą lub gazą.
8. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na stół, ozdobić paschę wg własnego pomysłu.
Smacznego 

Jeśli robimy sernik: W tortownicy ułożyć biszkopty, na nie wyłożyć ser, wierzch udekorować rozpuszczoną, ostudzoną galaretką i owocami. Przechowywać w lodówce.

2 komentarze:

  1. To jest pyszne, znam ten przepis i w ten sposób robię i paschę i sernik na herbatnikach.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, pyszne. Pierwszy raz w życiu jadłem w tym roku mimo, że mam już ponad 40 lat. Smak można porównać do serka homogenizowanego z bakaliami. Polecam.

    OdpowiedzUsuń