środa, 7 kwietnia 2010
Pyszna drożdżówka nocna wg Aleex
Dzisiaj proponuję Wam niesamowite ciasto. Jest po prostu magiczne. Nie wymaga pracy, a smakuje rewelacyjnie. Pamiętam, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis w zbiorach xenki, byłam bardzo nieufna. Jak to? – myślałam – ciasto drożdżowe, którego się nie wyrabia? Niemożliwe. Jednak czytałam tyle pozytywnych opinii, że postanowiłam zaryzykować. No cóż… Wyrabiało się je mikserem, więc nie wymagało pracy. Miało półpłynną konsystencję, toteż trzeba było je PRZELAĆ do foremek. Ale… podczas pieczenia zapach był obłędny, a kiedy wyjęłam je z pieca, zobaczyłam najprawdziwsze ciasto drożdżowe. Pyszne, delikatne, mięciutkie, po prostu znakomite. Wracam często do tego przepisu, bo wystarczy 10 minut, aby połączyć składniki i 45 -50 minut, aby wyjąć je z pieca. A potem od razu można je jeść. Cudownie smakuje z kubkiem aromatycznej kawy….
Składniki:
Dzień 1. (wieczorem):
• 1/2 szklanki oleju
• 1 szklanki mleka
• 1 szklanka cukru
• cukier waniliowy
• 3 całe jajka
• szczypta soli
• 5 dag drożdży
Dzień 2.(rano):
• 1/2 kg mąki
ciasto przed upieczeniem można posypać kruszonką
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić na noc(nie wolno mieszać ani ugniatać).
2. Na drugi dzień dosypać 1/2 kg mąki- wyrobić mikserem (mieszadłami hakowymi)i wlać do formy.
3. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie, włożyć je do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut do 1 godz. w 170 – 175 stopniach C.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawy przepis. Z całą pewnością z niego skorzystam:-) Mam tylko jeden problem: czy drożdże mają być suszone?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:-)
Używam świeżych drożdży. A ciasto polecam - pyszne. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńwyszło, świetne! Ciekawe czy jak doda się dodatki, też będzie ok, np skórkę cytrynową czy rodzynki?
OdpowiedzUsuńOlu, spokojnie możesz dodawać rodzynki czy skórkę owocową, a nawet posypać wierzch ciasta owocami czy posmarować serem albo marmoladą. Wyjdzie pyszna. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńA te rodzynki do składników nocnych czy z mąką?
Usuńsuper drożdżówka : wczoraj wieczorem znalazłam ten przepis i postanowiłam wypróbować pomysł trafiony zero pracy a efekt zadawalający:)
OdpowiedzUsuńSuper dzięki zrobiłam wspaniałe
UsuńFajnie, że znalazł się kolejny zwolennik tego ciasta. Ja także robiłam je dzisiaj rano. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńJa mam pytanie: czy skladniki (te "wieczorne") nalezy wymieszac czy po prostu wrzucic do miski? Przepraszam za tak glupie pytanie, ale mam dwie lewe rece jesli chodzi o wypieki :)
OdpowiedzUsuńNie ma żadnych głupich pytań :))) Wieczorem podane składniki po prostu wkładamy do miski i NIE MIESZAMY !!! Dopiero rano miksuję je i dosypuję mąkę cały czas wyrabiając mikserem. Daj znać jak wyszło. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńRobiłam:)))Superowa drożdzówka!!!mięciutka i pyszna!w dodatku raz dwa się ją robi:))) Pozdrawiam !!!!!
OdpowiedzUsuńnareszcie drożdżówka,która mi wychodzi.Przepis super.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie, że Ci się udaje :))) Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńAleex! Twoje przepisy są świetne, często z nich korzystam z czego Rodzina jest bardzo zadowolona. Mam malutką uwagę; podawaj wymiary blach, w których pieczesz swoje ciasta. Bardzo to ułatwi życie takim mało doświadczonym gospodyniom jak ja.
UsuńDzien Dobry chcialam tylko pare slow napisac do Pani ze ten przepis na drozdzowke jest wysmienity Mi cale zycie drozdzowka nie wychodzila i w koncu dalam juz sobie swiety spokuj na dlugie 30 lat i odkrylam w internecie Pani stronke. Robie te drozdzowke juz 3 raz i za kazdym razem mi wychodzi!!! Bardzo serdecznie pozdrawiam a stronka juz jest na stale w moich faworytach. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mogłam pomóc. Witam w gronie stałych czytelników W mojej kuchni. Pozdrawiam, Aleex :)))
UsuńCześć Aleex, ja wczoraj wsypałam wszystko i rozpakowałam kupione dosłownie 2 h wcześniej drożdze a tu plamki pleśni.NA GÓRNEJ CZEŚCI- DOŁ BYL OK.- CZY DOBRZE, ŻE Odkruszyłam je i z 2 paczek cos tam dodałam. ZAWSZE WYRZUCAM;( Było póżno by jechac po drożdze. Byłam wściekła- bo teraz wyrobiłam i będę piec i nie wiem czy urośnie.
OdpowiedzUsuńTeraz będę otwierać paczki w sklepie.
Szok- chciałam kupić świerzuteńkie- i co data nowo wyprodukowane 2 dni temu a tu pleśń.
BOJĘ SIĘ CZY NIE ZMARNUJE TYLKO SKŁADNIKÓW.
POZDRAWIAM
WYSZŁA MI ;) DO KAWY JEM;). PYSZNA.
OdpowiedzUsuńWprawdzie z przejściami, ale ważne że się udało :) Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńja mam pytanie czy te skladniki nocne nalezy przechowywqac w cieplym miejscu czy tez w lodowce?
OdpowiedzUsuńPrzechowujemy je w ciepłym miejscu. Ja stawiam miskę na blacie kuchennym i przykrywam ściereczką. Pozdrawiam, Aleex :)))
Usuńdziekuje za cenna informacje pozdrawiam swiatecznie:)
Usuńa czy ona musi stac na noc by wyrosnąc czy mozna odrazu dosypa mąki odczekać i upiec?
OdpowiedzUsuńMożesz zmieszać część składników rano i upiec wieczorem. Nie możesz od razu zmieszać z mąką, bo nie wyjdzie. Aleex :)
UsuńRobiłem pierwszy raz drożdzówkei super wyszła, dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńCzy po ostrudzeniu tej drożdzówki- można ją zamrozić. np. MAM 2 i nie zjem- i kurcze zamroziłabym.
OdpowiedzUsuńAlex- można?
Można :)))))) Spokojnie wkładaj do zamrażarki. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńrano dodać mąkę i od razu można wygniatać?
OdpowiedzUsuńTak, wsypujesz mąkę i od razu wyrabiasz ciasto. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie? nie mogę cukru i z racji zdrowego odżywiania się nie stosuję go.
Jakim słodem można zastąpić tą przepyszną drożdzówkę zamiast cukru aby wyszła? stevią ksylitilem syropem z agavy czy syrop klonowy? A czy można podzielić tą drożdzówkę pół na pół z mąką orkiszową pełnoziarnistą? a ta ilosć wystarcza na jedną blaszkę? jakie wymiary Pani ma swych blaszek?
Witam. Podana ilość składników wystarcza na dwie blaszki o wymiarach 26,5x8 cm. Nie próbowałam mieszać mąki ani zastąpić innym produktem cukru, więc w tej kwestii nie pomogę, ale... do odważnych świat należy. Jeśli się zdecydujesz na eksperymenty, daj znać, jaki osiągnęłaś efekt. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńKolejny rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńPiekłam na dużej blaszce, na wierzchu ułożyłam połówki śliwek, po upieczeniu posypałam cukrem pudrem- cudowny smak :)
Ciasto puszyste, ładnie wyrosło i ten zapach... czuć go było w całym mieszkaniu :)
Zameldowałam się już na stałe w Twojej kuchni :)
Renata :)
A więc witaj wśród stałych bywalców :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam, czy drożdże rozkruszyć czy włożyć do miski w kawałku? jajka roztrzepać czy wbić całe?
OdpowiedzUsuńJajka wbijamy całe, drożdże rozkruszamy. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam. Piec w termoobiegu ?
OdpowiedzUsuńWitam.A ja bardzo,ale to bardzo prosze pania o wymyslenie takiej nocnej drozdzowki ,ale na slono.Znalazlam przepis na ciasto drozdzowe cebulowe i bardzo chcialabym upiec.Ale musi to byc takie wlasnie co samo wyrasta,bo pieke rozne ciasta,ale drozdzowe mi za nic nie wychodzi.Prosze pomyslec czy daloby sie zrobic taki wynalazek-dla tych zdolnych inaczej.Pozdrawiam.Kinga
OdpowiedzUsuńPodobnie przygotowuje się chleb domowy. Można skorzystać z przepisu :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam czy można wyrobić ciasto rękoma jak sie nie ma haka ?czy dałoby radę zwykłym mikserem ?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie da się wyrobić ciasta rękami, jest zbyt rzadkie. Możesz spróbować wyrobić skrzydełkami. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam czy ta porcja starczy na duża blachę,czy trzeba podwoić.
OdpowiedzUsuńPodana porcja wystarcza na dwie średnie keksówki lub na średnią blachę. Jeśli chcesz piec na dużej, podwój ilość składników. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedż pozdrawiam
UsuńMam pytanie czy można drożdżówkę nadziewać np budyniem z czekoladą ??w całości wtedy piec czy raczej robić jakieś ślimaczki??
OdpowiedzUsuńNie można. Ciasto jest raczej lejące, przypomina konsystencją ciasto biszkoptowe (tak ma być). Do nadziewania użyj ciasta drożdżowego z innego przepisu. Na blogu jest ich wiele :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepis rewelacja, zwłaszcza wersja z kruszonką :))
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna.
OdpowiedzUsuńZ pewną dozą niedowierzania podeszłam do tego przepisu, ale tak chciało mi się drożdżowego ciacha (a tradycyjne zniechęca mnie długim procesem przygotowania), że wreszcie się odważyłam i upiekłam. I żałuję, że tak późno, bo to ciacho jest szybkie, pyszne i bezproblemowe. Do tego kruszonką z Pani przepisu. No niebo w gębie. Dziękuję za przepis 🍀
OdpowiedzUsuńCzekam na efekt,babka w piekarniku,przepis super prosty,pachnie wyśmienicie.Bede czekać na inne przepisy.pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak to po prostu je wsypać do miski z resztą składników? Pzdr
OdpowiedzUsuńZazwyczaj świeże drożdże można zastąpić suchymi, ale w tym przepisie nie próbowałam tego. Możesz zrobić to jako pierwszy. Jeśli się zdecydujesz, wsyp je do miski razem z innymi składnikami w odpowiedniej kolejności. Daj znać, jak wyszło. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńSuper przepis ciasto przesmaczne. Mam tylko pytanie czy piecze Pani na termoobieg?
OdpowiedzUsuńPolecam pieczenie bez termoobiegu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCiasto przepyszne teraz tylko takie będę piekła, bo przedtem z drożdżówką miałam problem. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDzień dobry, mam pytanie - czy można olej zastąpić stopionym masłem?
OdpowiedzUsuńDzień dobry, mam pytanie - czy można zastąpić olej stopionym masłem?
OdpowiedzUsuńCzy kolejność wsypywania ważna.?
OdpowiedzUsuńTak, kolejność jest istotna, ja jej pilnuję. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam 😊 super przepis 😊 Moi domownicy aż proszą o drożdżóweczkę a ja chętnie im piekę 😊 pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDrożdzówka jest genialna!!! Uwielbiam takie proste przepisy, następnym razem spróbuję z owocami i kruszonką ;)
OdpowiedzUsuńJola K. Dzisiaj upiekę drożdżówkę z twojego przepisu jak wyjdzie odezwie się.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJola K. Dzisiaj piekę jutro z 3 raz tym razem z rabarbarem i z kruszonką za każdym razem mi wychodzi. Super .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRobiłam przepis cudowny dziekuje
OdpowiedzUsuńWitam.
OdpowiedzUsuńMam pytanie? Nie używam cukru tylko ksylitol lub erytyrol? Czy mogę to zamienić zamiast cukru?
Witam ,
OdpowiedzUsuńdzisiaj upieklam drozdzowe ciasto ,
REWELACJA , polecam - smaczne, mieciutke , nie mozna nic zle zrobic , dziekuje 😄🙋
Super ta drozdzowka,piekłam i jest pyszna. Dzięki za fantastycznych przepis.
OdpowiedzUsuńDrozdzoweczka jest wysmienita.Pieklam ja już kilka razy a teraz przygotowałam już składniki na jutro.😊Serdecznie dziękuję za przepis❣️Polecam ja wszystkim.😘😘Pozdrawiam cieplutko .
OdpowiedzUsuń