.

.

sobota, 26 marca 2011

Drobiowe kotleciki z pieczarkami wg Aleex





Przepis na te oryginalne kotleciki przywiozła Gwiazdeczka od swojej koleżanki z uczelni. Ponieważ dziewczynom danie smakowało, stwierdziłam, że wypróbuję je w domu. I dobrze zrobiłam. Przygotowuje się je po prostu błyskawicznie, kotleciki smażą się tylko chwilkę i są naprawdę pyszne. No i wspaniale prezentują się na talerzu w otoczeniu ulubionych dodatków. Ja podałam je z ziemniakami i z sałatą lodową polaną sosem vinegrette. Może wypróbujecie ten przepis u siebie? Tymczasem częstujcie się, a ja zmykam do szkoły, bo to mój kolejny pracujący weekend.

Składniki:

• 1 podwójna spora pierś kurczaka
• 0,5 kg pieczarek
• 1 średnia cebula
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 jajka
• przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi, czosnek granulowany, wegeta
• oliwa

Sposób przygotowania:

1. Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą do kurczaka, czosnkiem i odrobiną wegety. Wymieszać i odstawić na 1 godzinę do lodówki.



2. Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na oliwie. Przełożyć do miseczki.
3. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Przełożyć do pieczarek.



4. Do miski wbić jajka, dodać oba rodzaje mąki, troszkę wegety, dokładnie wymieszać. Ma powstać masa podobna do ciasta naleśnikowego.



5. Do masy dodajemy wystudzone pieczarki z cebulką oraz pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Wymieszać i odstawić.





6. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżką nakładać porcje ciasta. Smażyć kotleciki, jak placki ziemniaczane, z obu stron na rumiano.





7. Podawać z ulubionymi dodatkami.



Smacznego.

23 komentarze:

  1. Ranny ptaszek z Ciebie, jak ja:)
    Robię takie kotleciki co pewien czas, tylko trę pieczarki na tarce, bo syn "ponoć" grzybów nie lubi. A placuszki je, aż mu się uszy trzęsą.
    W ten i podobny sposób nauczyłam moje dzieci jeść bardzo dużo rzeczy. U nas dzisiaj bardzo słonecznie, życzę miłego weekendu. Ak

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj chyba zrobię jutro na obiad bo wyglądem danie mnie powaliło:) Pozdrowienia dla Gwiazdeczki i jej koleżanki za ten świetny jak sądzę przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobne, w sumie to można dodawać do nich różnych składników i próbować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale. Narobiłaś mi apetytu tym daniem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też takie robię i są rewelacyjne również na zimno:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Do tej pory robiłam je bez pieczarek, ale na pewno wypróbuję ten przepis, bo uwielbiam pieczarki;)))
    Dziś na śniadanko była sałatka z salami, lekko zmodyfikowana;)
    dzięki za inspiracje:)))) Buziaki:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też robię obie wersje, choć tę bez pieczarek troszkę inaczej. Ale z pieczarkami są pyszne. Polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Boszze ja miałam dziś taki smaczny i obfity obiad, ale jak patrzę na Twoje kotleciki to mi ślinka cieknie. Jaki człowiek jest łakomy...

    OdpowiedzUsuń
  9. A przy przewracaniu to się nie rozwalą te kotleciki? Z chęcią zrobię, ale mam obawy, że mi się wszystko rozleci.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wystarczy być trochę uważnym przy przewracaniu. Popatrz na zdjęcia - nic się nie rozpadło. Ciasto fajnie wszystko scala. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  11. Naprawdę super danie i bardzo proste w przygotowaniu:) Właściwie to wszystko idealnie wychodzi tak jak w przepisie:) Mój Mężczyzna był wniebowzięty:) polecam wszystkim. Karolinka

    OdpowiedzUsuń
  12. Te kotleciki są rewelacyjne!!! Przepyszne! Wspaniałe! Wreszcie udało mi się je zrobić:) bo zbierałam się od marca;) Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proste w wykonaniu, jadłam już takie, ale z pieczarkami i serem żółtym, również pyszne.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja dodalam szpinak i posypalam startym zoltym serem....pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. I jeszcze taki komentarz:

    Nowy komentarz do posta "Drobiowe kotleciki z pieczarkami wg Aleex" dodany przez Anonimowy :

    Unquestionably imagine that which you said. Your favorite
    justification appeared to be on the internet the
    easiest factor to have in mind of. I say to you, I definitely get
    irked whilst folks think about issues that they just do not realize about.
    You managed to hit the nail upon the top as well as outlined out
    the entire thing without having side effect , other folks can take a
    signal. Will likely be back to get more. Thank you
    Also see my site :: gevolgen stoppen met roken

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam !
    Muszę wyznać Pani miłość po prostu kocham Panią za te przepisy :):) hihi :) Zaczęłam nowy etap życia więc musiałam zabrać się za gotowanie :) Jak każdy podstawowe dania umiałam robić czyli całe 3 zupy i z 2 główne dania ,z ciast jabłecznik raz robiłam, aż nie odkryłam Pani strony. Jak mam więcej czasu siedzę na Pani blogu i wyszukuje przepisy. Nie było jeszcze przypadku żeby coś się nie udało :) Dziękuję Pani za to, że Pani poświęca swój czas dla takich laików jak ja :) aaaa bym zapomniała :) dzisiaj na obiad będą drobiowe kotleciki z pieczarkami :) idę na zakupy. Życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za tak miłe słowa :))) Cieszę się, że mogę pomóc. Zapraszam do korzystania. Pozdrawiam serdecznie, Aleex :)

      Usuń
  17. Kotleciki rewelacyjne, i nawet moja córcia niejadek uwielbia je :) ANA

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobione według tego przepisu ;) polecam gorąco, przepis wydrukowany i na stałe zagości u mnie w kuchni ;) pyyychotka

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy mogę upiec kotleciki dzień wcześniej , a następnego dnia tylko podgrzać w piekarniku, czy stracą walory smakowe? Lidia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lidio - ja zdecydowanie wolę potrawy przygotowywane tego samego dnia. Jeśli nie masz wyjścia, zrób je dzień wcześniej, ale jeśli możesz, przygotuj tego samego dnia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  20. Pychota! Dzis byl wspanialy obiad :) wszystko zjedzone:) kotleciki palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  21. Tyle lat minęło a ja ciągle tu zaglądam po ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń