![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_r5Exza24gilpp2ll4A82KDVphdYaTyfGK3AdgScct_nxIXlTWh68hQsMW4wgZf7LGM5LMxtnrqxkFN2tkiKoySJz7Qqk-HBkAyzVXwJS3oiu-l3OZOBka0kno0UTlBF_dwKl306BWu7z/s400/sa%25C5%2582atka+ze+s%25C5%2582onecznikiem+z+napisem.jpg)
Odwiedziła mnie siostra. Nareszcie znalazłyśmy chwilkę czasu, by usiąść, pogadać i wypić razem kawę. Rozmawiałyśmy o ostatnich wydarzeniach, wiele się przecież dzieje w naszym życiu, no i, oczywiście, o kulinariach. Wtedy dowiedziałam się, że moja siostra ma przepis na pyszną sałatkę. Od razu się ze mną nim podzieliła. Jakiś czas zabierałam się do jej zrobienia, aż wreszcie nadszedł ten moment. W niedzielny poranek przygotowałam składniki i wkrótce na stole pojawiła się sałatka. Kiedy jej spróbowałam, wiedziałam, że zrobię ją jeszcze nie raz. Była świetna!!! Dario przyszedł do kuchni, też spróbował i zjadł sałatkę do końca. Naprawdę warto ją przygotować. Polecam.
Składniki:
• 4 duże, dojrzałe pomidory
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1 ząbek czosnku
• 5 dag żółtego sera
• garść ziaren prażonego słonecznika
• po jednej łyżce: majonezu, śmietany i jogurtu naturalnego
• sól
• pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyć, pokroić w plastry jednakowej grubości. Ułożyć na talerzu.
2. Jajka obrać, pokroić w ósemki. Ułożyć je na pomidorach.
3. Czosnek drobniutko posiekać.
4. W miseczce połączyć śmietanę, majonez i jogurt. Dodać sól i posiekany czosnek. Wymieszać.
5. Pomidory i jajka polać sosem. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
6. Na sos zetrzeć żółty ser na dużych oczkach tarki.
7. Posypać całość prażonym słonecznikiem.
8. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Smacznego.
bez czosnku idealna na śniadanie przed pracą:) wkrótce wypróbuję i przekazę nasze wrażenia
OdpowiedzUsuńOlu - wszelkie modyfikacje jak najbardziej dozwolone :))) Zamiast świeżego czosnku możesz dodać nieco granulowanego, nie jest tak intensywny. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńŚwietna przystawka :-)
OdpowiedzUsuń