sobota, 6 grudnia 2014
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex
Zgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku sięgnęłam do nowych propozycji, które, być może, Was zainteresują.
Okres przedświąteczny ma w sobie coś magicznego. Ulegam atmosferze budowanej przez świetlne iluminacje, uwielbiam wszechobecne kolędy i pastorałki, świąteczne dekoracje, choinki i bombki, nawet jeśli mają one w sobie element kiczu. W moim domu także rozbrzmiewają dźwięki kolęd. To sygnał dla wszystkich domowników, że zaczyna się niezwykły czas świąteczny, pełen pyszności i kuszących zapachów, przesycony cudownymi aromatami. Ten klimat chcę przenieść do mojej blogowej kuchni.
A więc zaczynamy świąteczną, kulinarną przygodę.
Na początek proponuję Wam śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym inspirowany przepisem z Kwestii smaku. Sernik jest pyszny, delikatny, kremowy i bardzo ciekawy w smaku. Ja podałam go z brzoskwinią, ale można serwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam.
Składniki:
Spód:
• 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą
• 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego
• 2 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:
• 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego
• 250 g serka mascarpone
• 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40g)
• 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (266 g)
• 5 jajek
• 1/2 szklanki cukru i 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
• cukier wanilinowy
Wierzch:
• 200 g gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%
• 3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Przygotować składniki: wyjąć je wcześniej z lodówki, aby trochę się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
2. Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć (np. w kubku blendera lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z kremem orzechowo - czekoladowym i roztopionym masłem.
3. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i część boków tortownicy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
4. Przygotować masę serową: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzałki górna i dolna bez termoobiegu). do misy miksera włożyć twaróg razem z serem mascarpone oraz z proszkiem budyniowym. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka.
5. Stopniowo wlewać mleko skondensowane, cały czas miksując na małych obrotach miksera. Tymi czynnościami baaardzo zainteresowany był także Hugo, któremu udzieliła się świąteczna atmosfera. Tylko czapki Mikołaja założyć sobie nie dał.
6. Do masy serowej wbijać kolejno jajka, miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Masę serową zmiksować ze śmietanką wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym.
7. Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię.
8. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Po tym czasie od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze przez 90 minut.
9. Przygotować wierzch: w misce wymieszać śmietanę z cukrem pudrem. Po 90 minutach pieczenia sernik wysunąć z piekarnika, rozprowadzić na powierzchni powstałą masę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut.
10. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przez 5 minut w zamkniętym piekarniku, potem stopniowo otwierać drzwiczki i w ten sposób stopniowo studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
11. Podawać z owocami, musem śliwkowym, makowym lub czekoladą.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam sernik :), a takiego jeszcze nigdy nie jadłem :) pomysł fantastyczny i wspaniały wygląd :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszny i naprawdę łatwo się go robi :) Pozdrawiam, Aleex :)
Usuńpysznie wygląda:) na pewno bardzo puszysty:)
OdpowiedzUsuńnie bardzo pojmuję.Jak można do masy serowej dodać masę serową?
OdpowiedzUsuńJuż jest jaśniej. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitaj Aleex czy tortownica jest mała czy duża?
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, przeoczyłam :) Tortownica o średnicy 24 cm. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDla mnie sernik na BN to herezja. Urokiem świąt są potrawy tradycyjne, a te dyktowane były przez pory roku i cykle w przyrodzie. Nabiał to czas wiosny. BN to susze, kiszonki i to co sie udało upolować czy wyciągnąć z przerębli. Ale i tak wielkie dzięki Aleex za dzielenie się swoja inwencją :-) Ewa Anna
OdpowiedzUsuńNie zgodzę się z Tobą. W moim domu nie było takiego wyraźnego rozdzielania świąt. Sernik na Boże Narodzenie też musiał być, obok makowca. Nie było z kolei tradycji pieczenia pierniczków. Mam świadomość, że coraz więcej domów nie jest ortodoksyjnych, stąd ta propozycja :) Może skorzystasz na wiosnę ? Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAle kota masz cudownego, dodatkowa słodycz w domu
OdpowiedzUsuńPewnie, Hugo to wielki słodziak i moje oczko w głowie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńTwoje przepisy zawsze dodają mi odwagi w kuchni bo zawsze się wszystko udaje. Właśnie wydrukowałam przepis na sernik i w Święta na pewno będzie na moim stole. Ucałuj kota ode mnie i Wesołych Świąt. Anita
OdpowiedzUsuńAnito - odwagi! Gotowanie i pieczenie jest łatwe. W razie wątpliwości pytaj, służę pomocą :))) Kot wycałowany, powoli zaczyna się przyzwyczajać do tych czułości ;) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńCzy na spód mogę dać ciasto kruche? A jeśli nie to skąd taki krem czekoladowo orzechowy wziąć?dziękuję za odp
OdpowiedzUsuńTak, możesz użyć kruchego spodu. Krem czekoladowo-orzechowy to np. Nutella. Możesz go zastąpić innym, tańszym, np. z marketu. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńKochana Pani Aleex. Nie mam opcji C w piekarniku, tylko termoobieg. Czy sernik mimo to mi wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTak, wyjdzie na pewno. Pozdrawiam, Aleex :)
Usuń"Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz."
OdpowiedzUsuńCzyli papier do pieczenia ma być tylko na dnie tortownicy? nie musi być także na ściankach?
Dokładnie tak. Papier jest wyłącznie na dnie. Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńZrobiłam, wyszedł rewelacyjny, rodzinka się zajada :)
Usuńciasto wilgotne, spód pyszny :)
dziękuję za przepis, na pewno zrobię nie raz :)
Świetnie, że smakowało :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńAleex, od pewnego czasu obserwuje Twojego bloga, czytam przepisy i uważam, że jest świetny. Domowe jedzenie, z nutką nowoczesności. To jeszcze nie koniec pochwał. Na święta upiekłam snieżny sernik i jest wspaniały, lekki, puszysty, niezbyt słodki. Mąż się zajadał, a musisz wiedzieć, że jest.... wybredny. Dziękujemy :) Czy będą propozycje na Sylwestra, np. jakieś sałatki? :) Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że sernik Wam smakował. Na pewno przed Sylwestrem wrócę do mojej kuchni, zresztą wtedy co roku ogłaszam konkurs urodzinowy. Mam nadzieję, że znów będzie pysznie :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńPrzepyszny ten serniczek. Robiłam go na święta w tamtym roku i teraz też zamierzam zrobić. Mam nadzieję że wyjdzie równie pyszny. Dzięki Aleex za wszystkie przepisy :-))))
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam, Aleex :)
UsuńWitam właśnie zabieram sie za Pani przepis na pysznego sernika,razem z córcią i tez kotkiem brytyjskim -Kelsi rzadzimy w kuchni.Przepis super,zobaczymy jak nam wyjdzie,mimo że nas w kuchni dużo.
OdpowiedzUsuńJa wciąż piekę dla całej rodziny, a Hugo i Maniek ciągle są ze mną i plączą się pod nogami :) Pozdrawiam, Aleex :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj znowu robię sernik,jest już na stałe u nas w rodzinie i jest na pierwszym miejscu honorowym.
OdpowiedzUsuńJest bajecznie pyszny!!!
czy na kg sera mogę dać całe mleko skondensowane reszta bez zmian ew .beż kremówki?Jak śadzisz
OdpowiedzUsuńjeszcze mnie interesuje polewa na ten sernik z białej czekolady i jogurtu.jakie proporcje ,myślałam przyozdobić żurawiną takie swiąteczne klimaty czy żurawinę namoczyć trochę
OdpowiedzUsuńCzy ten spód ciasteczkowy musi być taki strasznie twardy?
OdpowiedzUsuńCzy jak nie dodam mascarpone tylko więcej sera to ciasto nie wyjdzie?
OdpowiedzUsuńRaczej wyjdzie, ale może być mniej kremowe w konsystencji. Ten sernik to coś w rodzaju sernika nowojorskiego. Ma być bardziej kremowy i zbity aniżeli puszysty. Ja dodatkowo wrzucam na dół piekarnika keksówkę wypełnioną do połowy wrzątkiem i piekę tak sernik, żeby był równiutki, wilogtny i nie pękał :)
Usuń