Składniki:
• 2 ziemniaki
• 2 marchewki
• 1 cebula
• 2 łyżki oleju
• liść laurowy
• 1 litr bulionu warzywnego
• 300 g borowików suszonych
• 250-500 ml wywar grzybowy (z namaczania)
• 250 ml śmietana 36%
• 1 pęczek pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Suszone borowiki namoczyć w 500 ml gorącej wody, odstawić na noc lub na 3-4 godziny.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Zalać wodą i odstawić.
3. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5. W dużym rondlu rozgrzać łyżkę oleju, zrumienić na nim cebulę.
6. Dodać ziemniaki, marchew i listek laurowy, zalać bulionem i gotować przez 15 minut.
7. Zupę doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.
8. Do zupy dodać grzyby z wodą, a następnie ugotować do miękkości.
9. Po ugotowaniu część grzybów ostudzić i pokroić w paseczki. Odłożyć.
10. Całość zagotować, ponownie doprawić do smaku solą i pieprzem, a po zestawieniu z ognia dodać świeżo siekany koperek lub pietruszkę.
11. Zupę zmiksować.
12. Do zupy dodać śmietanę.
13. Włożyć paseczki grzybów do zupy. Można je rozłożyć bezpośrednio do talerzy.
Smacznego.
Te grzybki dodać razem z tą wodą, w której się moczyły tak?
OdpowiedzUsuń