Składniki:
• 200 g miękkiego masła
• 80 g cukru trzcinowego nierafinowanego
• 1 opakowanie cynamonu mielonego (15 g)
• 250 g mleka
• 40 g cukru
• 25 g świeżych drożdży
• 420 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
• 1 szczypta soli
• 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania:
1. Do rondelka włożyć 120 g masła pokrojonego na kawałki, cukier trzcinowy i cynamon, podgrzewać do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Ja przekładam do miseczki.
2. Do garnuszka wlać mleko, dodać pozostałe 80 g masła, cukier i drożdże. Podgrzewać składniki przez 4 min na maleńkiej mocy, do rozpuszczenia się cukru i masła. Masa ma być lekko ciepła. Nie wolno dopuścić, aby zagrzała się zbyt mocno, bo drożdże stracą swoje właściwości.
3. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać lekko ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i masłem. Wyrobić ciasto mikserem przez około 2 minuty.
4. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (60 x 25 cm). Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie cynamonowe, pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków nieposmarowany margines (3-4 cm).
6. Pędzelkiem posmarować margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć roladę zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie.
7. Roladę pokroić na 15 kawałków (szerokość ok. 4 cm).
8. Zawijaski ułożyć na przygotowanych wcześniej blachach przeciętą stroną do góry, zachowując min. 5 cm odstępy. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 190°C.
9. Wyrośnięte cynamonki posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z wierzchu i po bokach.
10. Piec 12-15 min (190°C), jedna blacha po drugiej. Studzić na kratce.
11. Cynamonki można ozdobić lukrem lub posypką. Podawać jako deser.
Smacznego.
Takie bułeczki często zajada szwedzka i duńska policja w skandynawskich kryminałach:) Wykrywalność 100%
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudownie!
OdpowiedzUsuńDzień dobry.Czy będą nowe przepisy ,zaglądam tu często z nadzieją ze ,będzie nowy przepis.Pozdrawiam Ania
OdpowiedzUsuńUwielbiam cynamonki, a wieki ich nie jadłam!
OdpowiedzUsuń