.

.

sobota, 11 sierpnia 2012

Ogórki kanapkowe z curry wg Aleex



Sierpień to czas robienia przetworów. Ja, oprócz malin, które wcześniej Wam proponowałam, przygotowałam także słoiczki z ogórkami. Dzisiaj zapraszam Was na ogórki kanapkowe z curry, które znalazłam tutaj. Są pyszne, jeśli tylko lubicie curry. Ogórki mają świetny, żółciutki kolor, plastry są chrupiące, doskonałe jako dodatek na kanapki. Polecam.

Składniki:

• ok. 3 kg ogórków jednakowej wielkości
• gorczyca
• ziele angielskie
• pieprz czarny ziarnisty
• ostre papryczki

Zalewa:
• 5 szklanek wody
• 1,5 szklanki cukru
• 1 szklanka octu 10%
• 2 łyżki soli
• 3 łyżeczki curry
• 1 łyżeczka kurkumy

Sposób przygotowania:

1. Ogórki obrać i dokładnie umyć.
2. Pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Ja staram się kroić plasterki w ten sposób, aby zachowały kształt warzywa. Będzie to ułatwieniem podczas wkładania do słoików.


3. Czyste słoiki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni C przez kilkanaście minut.
4. Do każdego słoika wrzucić 1 łyżeczkę gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu.


5. Pokrojone ogórki poukładać ciasno w słoikach. Z podanej porcji otrzymamy 5 słoiczków półlitrowych.



6. Składniki zalewy zagotować.


7. Gorącym płynem zalewać ogórki. Dokładnie zakręcić.


8. Wstawić do garnka, na dnie którego jest położona ściereczka.


9. Zalać gorącą wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować 5 minut od chwili zagotowania się wody. Wyjąć i zostawić do ostudzenia.



Smacznego.

31 komentarzy:

  1. Jestem tradycjonalistą i u mnie tylko kiszaki i konserwowe. Natomiast teściuniu zrobił z curry. Twoje przetwory tak mnie zaintrygowały, że na jutro planuje mały napad na jego spiżarnię celem skonsumowania owych specyjałów. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy podczas pasteryzowania słoiki muszą być całe zanurzone w wodzie? Czy tylko włożone do wody do określonej wysokości? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, jak zalejemy je wodą do 3/4 wysokości. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. witam...
    a co z papryczkami? ile ich dodać i gdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po kawałeczku lub plasterku (albo więcej - jeśli ogórki mają być pikantne). Do słoika razem z gorczycą i pieprzem. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. A kiedy można już jeść? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po 3 dniach są dobre do jedzenia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. swietny pomysl,potem tylko wyjac i polozyc na kanapce...chyba zabraknie mo ogorkow do wyprobowania wszystkich pomyslow na nie:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ogoreczki,cos innego.Dziekuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. ile trzeba dać ostrych papryczek i gdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy 2-3 drobinki pokruszonej jalapeno lub peperoncini dodać do zalewy. Obie ma w swojej ofercie firma Kotanyi. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. jestem pelna podziwu,robiłam podobne z curry,ale w calości,jeśli jeszcze będą ogórki na targu,to skuszę się na zrobienie twojego przepisu,a teraz zabieram się za Twój placek ze śliwkami,wygląda wspaniale i na pewno tak samo smakuje,pozdrawiam i obiecuję,że będę częstym gościem na Twojej stronie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do korzystania :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  9. Ale fajne, przeszukałam juz tyle stron ...ale Twoje pokrojone wzdłuz cudo, jutro zabieram sie do roboty ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Swietny przepis dzisiaj własnie zrobiłm 6 słoikow ogórki kanapkowe.Mam pytanie do tych ogorkow nie daje sie czosnku i koperku ,Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ogórków dodaje się tylko to, co jest w przepisie :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  11. Takie (albo podobne) ogóraski kupujemy w Lidlu. Przepadamy za nimi, ale nie przyszło mi na myśl, że można je zrobić samemu. Teraz w sezonie z pewnością wypróbuję ten przepis.
    Mam ochotę też na sos słodko-kwaśny. Czeka mnie kilka eksperymentów kuchennych :)
    Pozdrawiam, Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiąc te ogórki, inspirowałam się ogórkami z Lidla - też je bardzo lubimy, ale te z mojego przepisu są lepsze. Polecam, Aleex :)

      Usuń
  12. Potwierdzam - Twoje są lepsze :)))
    Wyszło mi 5 słoików. Dziś otworzyłam jeden do domowych hamburgerów i poszedł cały na raz ! Robię następną porcję , bo mam wrażenie, że to będzie hit !
    Dzięki za przepis i pozdrawiam, Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakują :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  13. Jak zwykle wspaniały przepis.Zrobiłam 6 słoiczków zostały 3 :( ale biorę się dalej do pracy bo warto.Zgadzam się-są lepsze niż w Lidlu.Pozdrawiam Dziunia

    OdpowiedzUsuń
  14. Ogórki przepyszne. Właśnie zabieram się do kolejnej porcji. Zamiast papryczek dodałam do zalewy 2 łyżeczki ostrej pasty węgierskiej. Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  15. Ogórki zrobiłam...pyszne. Mam tylko pytanie: czy ten osad na spodzie słoika to proces naturalny? Wszyscy tak mają?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osad jest naturalny i występuje u wszystkich. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  16. Jak długo pasteryzować słoiki 900 ml ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam cukinię w tej zalewie. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  18. dlaczego w innych przepisach nie pasteryzują sloików

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba nie jest pytanie do mnie? Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  19. Dziękuję bardzo za przepis

    OdpowiedzUsuń