niedziela, 21 lutego 2016

Babka – po prostu – wg Aleex


Pierwszy tydzień po feriach był bardzo intensywny. Przez parę wolnych dni nawarstwiło się kilka spraw, które trzeba było natychmiast, od ręki załatwić. Poza tym trafiło się kilka spotkań, mnóstwo telefonów, umowy, a na koniec narada. Do domu zabrałam na weekend całą teczkę dokumentów do zrobienia. Muszę nad nimi posiedzieć, bo już powinny być gotowe, a wcześniej nie miałam na nie czasu.
Musiałam jednak znaleźć czas na zrobienie czegoś dobrego dla chłopaków. Skorzystałam z przepisu Krystyny911 i postanowiłam upiec babkę. Receptura jest banalna, składniki powszechnie dostępne, więc cóż łatwiejszego? Szybciutko rozmieszałam ciasto, dodałam mąkę, dosypałam płatki czekoladowe. Przygotowałam foremkę i z ciastem wsadziłam ją do piekarnika. I co? I okazało się, że popełniłam błąd. Nie wiedziałam, że ciasto naprawdę sporo rośnie podczas pieczenia. I urosło. SPORO. Na tyle, że wykipiało. Tym sposobem miałam dwie babki: jedną w foremce i drugą na dnie piekarnika. Oczywiście na stół nadawała się tylko ta foremkowa, ale doświadczenie było bezcenne. Na szczęście ta przygoda podczas pieczenia nie wpłynęła w żaden sposób na smak ciasta. Było pyszne. W sam raz na deszczowe, niedzielne popołudnie. Polecam.


Składniki:

• 5 jajek
• 3/4 szklanki cukru białego
• ¼ szklanki cukru brązowego
• 1 cukier wanilinowy
• 1 szklanka mąki tortowej
• 2 pełne łyżki budyniu waniliowego
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki oleju
• 50 g płatków czekoladowych

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać i wymieszać z budyniem oraz z proszkiem do pieczenia.
2. Całe jajka ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym dotąd, aż powstanie gęsta i puszysta, kremowa masa.





3. Do masy jajecznej dodawać partiami mąkę i delikatnie mieszać trzepaczką rózgową lub szpatułką.



4. Gdy mąka jest już dobrze wymieszana z masą jajeczną, dodać płatki czekoladowe, ciągle mieszając.


5. Na końcu dolać olej. Delikatnie wymieszać.



6. Ciasto przełożyć do foremki (może być foremka keksowa lub babkowa z kominkiem).


7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na ok. 50 -60 minut. W trakcie pieczenia, jak babka już pięknie urośnie, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
8. Wystudzić na kratce.


9. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty.


Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie:) W poście postanowiłam, że nie piekę, ale na święta do koszyczka na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. babeczka super, raj dla oczu i podniebienia pewnie tez,co sprawdze niebawem gdyz mój mąż uwielbia babki. dziękuje za świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam,mam banalne pytanie gdzie można kupic platki czekoladowe
    pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki są dostępne w Lidlu lub w Stokrotce. Są też pewnie w innych sklepach na półce z dodatkami. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  4. Witam. Mam pytanie-tylko jedna szklanka mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko tyle :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  5. Witam.Jakiej średnicy ma być foremka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybierz DUŻĄ formę do pieczenia. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń