.

.

niedziela, 7 lutego 2016

Kora orzechowa wg Aleex


Ferie. Mam trochę więcej czasu, naprawdę. Korzystam z niego najlepiej, jak potrafię. Cieszy mnie każda chwila spędzona w domu. Odpoczywam, oglądam zaległe filmy, czytam. Podczas ostatnich zakupów wreszcie nie musiałam biegać od sklepu do sklepu. Miałam CZAS na spokojny spacer, oglądanie rzeczy z przyjemnością i dla przyjemności. Przypomniałam sobie, jaką radość może sprawiać powolne przeglądanie książek w księgarni, spokojna rozwaga przed zakupem. Przyniosłam do domu „Dziewczynę z pociągu”, o której tyle ostatnio słyszałam. Jestem ciekawa tej książki. Wkrótce nadejdzie czas, aby ją przeczytać.
Nadszedł też czas na wypróbowanie w mojej kuchni przepisu, który wygrał jeden z konkursów urodzinowych. Do oryginalnej receptury wprowadziłam małe modyfikacje, aby ciasto było idealne. I jest takie, naprawdę. Ciekawy smak ciasta bakaliowego doskonale współgra z orzeźwiającą delikatnością masy i chrupkością czekolady. Brzoskwinie świetnie uzupełniają całość, która jest naprawdę pyszna. Gorąco polecam na wszystkie okazje. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowało.


Składniki:

Ciasto bakaliowe:
• 8 jajek
• 3/4 szklanki cukru
• 10 dag posiekanych orzechów włoskich
• 10 dag rodzynek (zastąpiłam żurawiną)
• 10 dag wiórek kokosowych
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
• 1 puszka brzoskwiń
• 2 budynie waniliowe bez cukru
• 1 łyżka mąki pszennej
• 250 dag masła
• 3/4 szklanki cukru

Poncz:
• 1/2 szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek
• 1 kieliszek spirytusu lub wódki

Ponadto:
• 3 opakowania ciastek "Delicji" z pomarańczową galaretką
• 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto bakaliowe: orzechy posiekać, odważyć wiórki i żurawinę.


2. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.



3. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować na małych obrotach miksera.


4. Na masę jajeczną przesiać mąkę i proszek do pieczenia oraz bakalie. Delikatnie wymieszać łyżką i przełożyć do formy o wymiarach 22x37 wyłożonej papierem do pieczenia.





5. Piec w temperaturze 175stopni C w opcji dół + termoobieg około 60min.
6. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto należy przekroić na dwa blaty.



7. Przygotować budyń: 2 szklanki soku z brzoskwiń (w przypadku zbyt małej ilości soku w puszce soku, uzupełnić wodą) zagotować.


8. Budynie, mąkę i cukier rozmieszać w ¾ szklanki zimnej wody i wlać do gotującego soku z brzoskwiń.


9. Gotować aż do zgęstnienia budyniu, ciągle mieszając. Wystudzić.


10. Budyń zmiksować z miękkim masłem. Gotowy krem podzielić na trzy części.




11. Przygotować poncz: zimną kawę wymieszać z alkoholem.


12. Przełożyć ciasto: Do foremki wyłożyć pierwszą część ciasta bakaliowego.


13. Blat bakaliowy posmarować 1/3 masy budyniowej.


14. Na warstwie masy układać delicje nasączone w kawie i spirytusie.




15. Na delicje wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta bakaliowego.


16. Na ciasto wyłożyć ostatnią warstwę kremu. Rozsmarować.


17. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wody. Owoce włożyć do przestudzonej galaretki. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na wierzch ciasta. Przechowywać w lodówce.



18. Podawać z filiżanką kawy. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień :)



Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie i z pewnością tak też smakuje. Myślę, że jutro z chęcią podejmę się wykonania tego smakołyku. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Pyszne jak wszystko na tym blogu! Pozdrawiam i dziękuję, że Pani jest :)

    OdpowiedzUsuń