.

.

czwartek, 6 lutego 2020

Marynowany karczek z grilla wg Aleex


Mąż uszczęśliwił mnie nowym zakupem. Kilka dni temu Dario oznajmił radośnie, że czeka na paczkę. Nowina jak nowina, szczególnie mnie nie zainteresowała. Ja też czekałam na paczkę z książkami dla mojej malutkiej Księżniczki. I szczerze mówiąc seria „Na Czereśniowej” zaprzątała mi głowę bardziej niż kolejny zakup męża. Paczka przyszła. Jego, nie moja. Dario zaczął rozpakowywać spore pudełko, dokładnie zabezpieczone. Zaintrygowały mnie te zabezpieczenia.
- Co to? – zapytałam.
- Zaraz zobaczysz, jakie fajne – odparł zaaferowany Dario.
I rzeczywiście, zobaczyłam. Mąż kupił grilla. Takiego do domu lub na taras. Nowy sprzęt wyglądał imponująco. Miał wiele funkcji, które trzeba było wypróbować. Testowanie zaczęliśmy od steków. Upiekły się rewelacyjnie. Na drugi ogień poszło inne mięso. Odnalazłam stary przepis na karczek. Zrobiłam. Mięso wyszło pyszne, rozpływało się w ustach. Zorientowałam się, że na blogu jeszcze tego przepisu nie ma. No to już jest. Wypróbujcie go koniecznie – teraz lub w sezonie grillowym. Będzie pysznie.


Składniki:

• 1 kg surowego karczku
• 100 ml ketchupu łagodnego
• 100 ml oleju
• 100 ml przyprawy typu maggi
• 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić na kotlety grubości ok 2,5 cm, lekko rozbić ręką do grubości 1,5cm.



2. Przygotować marynatę: odmierzyć 100 ml ketchupu, 100 ml oleju i 100 ml przyprawy w płynie.





3. Dodać do marynaty 1 łyżeczkę musztardy.


4. Składniki marynaty dokładnie połączyć, aby powstałą jednolita mieszanina.



5. Porcje karczku włożyć do marynaty i DOKŁADNIE obtoczyć każdą porcję zalewą. Mięso musi być dokładnie nią pokryte.


6. Naczynie z mięsem w zalewie przykryć folią i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.


7. Po tym czasie porcje mięsa piec na mocno rozgrzanym grillu ok. 2 minut z każdej strony.


8. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Ciekawe czy wyszłoby smaczne,gdyby obsmażyć i upiec w naczyniu żaroodpornym....?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda 🤗

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy mozna upiec w piekarniku z funkcja grila? Jaka temperatura i czas wówczas? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń