sobota, 8 lutego 2020
Pączki hiszpańskie wg Aleex
Tegoroczny Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym testuję w swojej kuchni różne pyszności, w sam raz na ten wyjątkowo słodki dzień. Tym razem przygotowałam pączki hiszpańskie. Skorzystałam z przepisu podstawowego od Dorotus. Pączki hiszpańskie są też nazywane pączkami wiedeńskimi lub po prostu gniazdkami. To ciastka z ciasta parzonego, a więc ich smak i struktura są zupełnie inne niż naszych tradycyjnych pączków. Tak naprawdę to zupełnie nieistotne, bo pączki hiszpańskie są przepyszne – lekkie, puszyste, delikatne. Warte tego, by je zrobić. Warte tego, by je zjeść. Polecam.
Składniki na około 25 gniazdek:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g masła
• 250 ml wody
• 4 jajka
• szczypta soli
• olej do smażenia
Lukier:
• 200 g cukru pudru
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2-3 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
2. Zmniejszyć moc palnika i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
3. Ucierać ciasto, aż stanie się gładkie i będzie odstawać od ścianek garnka. Odstawić do ostudzenia.
4. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera i zmiksować.
5. Cały czas miksując, dodawać kolejno do ciasta jajka. Ciasto będzie gęste i klejące. I takie ma być.
6. Ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Jeśli używamy papieru natłuszczonego, smarowanie olejem można pominąć.
7. Na każdy kawałek papieru wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm. Jeśli wyciśniemy pojedyncze kółko, otrzymamy wielkość oponki. Jeśli chcemy wyższe ciastko, wyciskamy dwie warstwy ciasta.
8. Olej rozgrzać w szerokim garnku. Tłuszcz powinien mieć temperaturę około 180º C.
9. Wkładać po 3 -4 pączki (papierem do góry, a po chwili go usunąć).
10. Smażyć po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
11. Wyjąć pączki, odsączyć na ręczniku papierowym.
12. Można przygotować lukier ucierając cukier puder z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem z cytryny. Udekorować lukrem pączki. Można też posypać pączki obficie cukrem pudrem. Ponieważ my nie lubimy lukru, u nas wersja z cukrem pudrem.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziękuję za przepis. Chyba usmażę:), zawsze wydawało mi się, że są baardzo trudne do zrobienia.
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, przygotowanie kojarzy mi się bardzo z robieniem faworków. Nie wiem czy udałoby mi się takie ciasto za to z pewnością chętnie bym takich pączków spróbował. :-)
OdpowiedzUsuń