.

.

czwartek, 20 lutego 2020

Faworki wg Aleex


Co roku, gdy zbliża się Tłusty Czwartek, szukam nowych przepisów na pączki i faworki. Mam, oczywiście, swoje ulubione receptury, ale mam też nadzieję, że odkryję coś wyjątkowego. I prawie zawsze mi się to udaje. Tak było i tym razem. Odwiedziłam Madame Edith i zainspirowałam się jej przepisem na faworki. Zrobiłam. Było pysznie, więc polecam.

Składniki:

• 375 g mąki
• 130 g żółtek (u mnie dokładnie 9 żółtek, białka wykorzystujemy do zrobienia bezy lub zamrażamy)
• 60 g śmietany (ok. 5 łyżek)
• 37 g miękkiego masła
• 12 g cukru pudru
• 2 łyżki spirytusu (lub octu spożywczego)

• 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia (lub smalec)
• kilka łyżek cukru pudru do posypania chrustu

Sposób przygotowania:

1. W misce umieścić żółtka wraz ze śmietaną, masłem i cukrem. Wymieszać.



2. Dodać spirytus, a potem stopniowo mąkę. Zagnieść ciasto.




3. Zagniecione ciasto wyłożyć na stolicę i okładać przez kilka minut wałkiem. Co chwilę zwijać je na pół i znowu uderzać.



4. Jak już nie będziemy mieć sił, włożyć ciasto owinięte w folię na pół godziny do lodówki, by się schłodziło i odpoczęło.


5. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 lub 3 części i cienko rozwałkować. Jeśli zaistnieje taka potrzeba można je delikatnie podsypać mąką, ale staramy się tego unikać.


6. Ciasto rozwałkować na około 1-2 mm grubości. To bardzo ważne! Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki.
7. Wycinać prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jedną końcówkę faworka przez otwór.




8. W głębokim garnku nagrzać dobrze olej rzepakowy lub smalec –ok. 0,5 litra. Na raz wrzucać 2 lub 3 faworki i smażyć je kilka/kilkanaście sekund z jednej i potem jeszcze kilka sekund z drugiej strony. Powinny mieć jasnozłocisty kolor. Wyłowić i pozostawić do odcieknięcia na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami kuchennymi. Po usmażeniu części faworków warto wymienić tłuszcz, ponieważ robi się brudny i faworki mogą zacząć się w nim palić.




9. Faworki oprószyć cukrem pudrem.


10. Podawać z kawką.


Smacznego.

3 komentarze: