.

.

poniedziałek, 3 lutego 2020

Ciasteczka “gęsie łapki” wg Aleex


Choroba, niestety, nie mija, doleczam się jeszcze kolejnym antybiotykiem przez następnych kilka dni. Na koniec tygodnia muszę być w przyzwoitej formie, bo studniówka zbliża się wielkimi krokami. A ponieważ jeszcze jestem w domu, korzystam z odrobiny czasu i serwuję swoim chłopakom pyszności w ramach nadchodzącego tłustego czwartku. Dzięki temu Wy również możecie skosztować smakołyków, które osłodzą Wam codzienność i szaro-burą aurę za oknem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasteczka. Przepis bazowy jest mi znany, piekłam je już dawno. To kruche maleństwa z dodatkiem białego sera, które przypominają ciasteczka francuskie – lekkie, o listkowanej strukturze. “Gęsie łapki” mają w swoim składzie także żółtka i niespotykany kształt, który przypomina pofałdowane łapki gąsek właśnie. I ten kształt, proponowany przez Joannę Krylę, niezwykle mnie zaciekawił. Dlatego przygotowałam je w swojej kuchni. Wyszły pyszne, więc polecam je Wam z całego serca. Tym bardziej, że ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, ot zaledwie kilkanaście minut.

Składniki na ok. 70 “gęsich łapek”:

• 250 g białego sera mielonego
• 250 g zimnego masła
• 375 g mąki pszennej + porcja do podsypywania
• 2 żółtka
• cukier kryształ

Sposób przygotowania:

1. Do miski włożyć zimne masło pokrojone na kawałki.


2. Dodać do masła biały mielony ser.


3. Wsypać mąkę i włożyć żółtka.


4. Wszystkie składniki posiekać nożem.


5. Przesypać całość na stolnicę i szybko zagnieść jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli składniki będą zimne i szybko zagnieciemy dokładnie posiekane produkty, podsypywanie nie będzie potrzebne. Jeśli produkty będą ciepłe, ciasto będzie się kleiło do stolnicy i podsypywanie będzie niezbędne.


6. Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą I przez 30 minut chłodzić w lodówce.


7. Po tym czasie w przekroju, wygląda ono tak:


8. Ciasto cienko rozwałkować (na grubość ok 3 mm), podsypując mąką.


9. W miseczce przygotować biały cukier.


10. Przygotować 2 blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia.
11. Z ciasta wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm.



12. Aby było najszybciej – jedną ręką składać każde kółko na pół i wkładać do miseczki z cukrem. Drugą ręką obtoczyć w cukrze z obu stron i złożyć na pół, w ćwiartkę. Lekko ścisnąć palcami i położyć ciasteczko na blaszce.






13. Ciasteczka piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni C w opcji dół + termoobieg, do zrumienienia.



14. Podawać po lekkim wystudzeniu. Smakują pysznie.



Smacznego.

4 komentarze:

  1. Czy może być ser z wiaderka,jeśli tak, to w jakiej proporcji? 🍰

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy mogę dać zamiast zwykłego sera ,ser z wiaderka. Jeśli tak ,to w jakiej proporcji? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być ser z wiaderka, wystarczy go odważyć, zgodnie z przepisem :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  3. Dziękuję za inspirację.Podziwiam Panią od dawna.Pozdrawiam🌹

    OdpowiedzUsuń