poniedziałek, 3 lutego 2020
Ciasteczka “gęsie łapki” wg Aleex
Choroba, niestety, nie mija, doleczam się jeszcze kolejnym antybiotykiem przez następnych kilka dni. Na koniec tygodnia muszę być w przyzwoitej formie, bo studniówka zbliża się wielkimi krokami. A ponieważ jeszcze jestem w domu, korzystam z odrobiny czasu i serwuję swoim chłopakom pyszności w ramach nadchodzącego tłustego czwartku. Dzięki temu Wy również możecie skosztować smakołyków, które osłodzą Wam codzienność i szaro-burą aurę za oknem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasteczka. Przepis bazowy jest mi znany, piekłam je już dawno. To kruche maleństwa z dodatkiem białego sera, które przypominają ciasteczka francuskie – lekkie, o listkowanej strukturze. “Gęsie łapki” mają w swoim składzie także żółtka i niespotykany kształt, który przypomina pofałdowane łapki gąsek właśnie. I ten kształt, proponowany przez Joannę Krylę, niezwykle mnie zaciekawił. Dlatego przygotowałam je w swojej kuchni. Wyszły pyszne, więc polecam je Wam z całego serca. Tym bardziej, że ich przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, ot zaledwie kilkanaście minut.
Składniki na ok. 70 “gęsich łapek”:
• 250 g białego sera mielonego
• 250 g zimnego masła
• 375 g mąki pszennej + porcja do podsypywania
• 2 żółtka
• cukier kryształ
Sposób przygotowania:
1. Do miski włożyć zimne masło pokrojone na kawałki.
2. Dodać do masła biały mielony ser.
3. Wsypać mąkę i włożyć żółtka.
4. Wszystkie składniki posiekać nożem.
5. Przesypać całość na stolnicę i szybko zagnieść jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli składniki będą zimne i szybko zagnieciemy dokładnie posiekane produkty, podsypywanie nie będzie potrzebne. Jeśli produkty będą ciepłe, ciasto będzie się kleiło do stolnicy i podsypywanie będzie niezbędne.
6. Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą I przez 30 minut chłodzić w lodówce.
7. Po tym czasie w przekroju, wygląda ono tak:
8. Ciasto cienko rozwałkować (na grubość ok 3 mm), podsypując mąką.
9. W miseczce przygotować biały cukier.
10. Przygotować 2 blaszki z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia.
11. Z ciasta wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm.
12. Aby było najszybciej – jedną ręką składać każde kółko na pół i wkładać do miseczki z cukrem. Drugą ręką obtoczyć w cukrze z obu stron i złożyć na pół, w ćwiartkę. Lekko ścisnąć palcami i położyć ciasteczko na blaszce.
13. Ciasteczka piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni C w opcji dół + termoobieg, do zrumienienia.
14. Podawać po lekkim wystudzeniu. Smakują pysznie.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Czy może być ser z wiaderka,jeśli tak, to w jakiej proporcji? 🍰
OdpowiedzUsuńCzy mogę dać zamiast zwykłego sera ,ser z wiaderka. Jeśli tak ,to w jakiej proporcji? ��
OdpowiedzUsuńMoże być ser z wiaderka, wystarczy go odważyć, zgodnie z przepisem :) Pozdrawiam, Aleex :)
UsuńDziękuję za inspirację.Podziwiam Panią od dawna.Pozdrawiam🌹
OdpowiedzUsuń