czwartek, 16 września 2010
Brokuły w białym sosie wg Aleex
Bardzo lubimy kalafiory i brokuły. Często goszczą na naszym stole. Zazwyczaj jadaliśmy je tradycyjnie ugotowane w osolonym wrzątku, polane zrumienioną na maśle bułką. Kiedy córka wróciła z Hamburga, przywiozła przepis na brokuły w białym sosie. Ugotowałam, spróbowaliśmy kalafiorów i brokułów – są pyszne.
Składniki:
• brokuły lub kalafior - dowolna ilość
• 2 białe sosy Knorr'a
• 2 szkl mleka
• wegeta
• 3/4 szkl wody z gotowania brokuł lub kalafiora
Sposób przygotowania:
1. Brokuły (lub kalafiora) ugotować w osolonej wodzie. Odcedzając, zostawić 3/4 szklanki wywaru.
2. Przygotować 2 sosy białe Knorr'a.
3. Do garnka wlać mleko, dodać szczyptę wegety. Podgrzać do momentu aż będzie ciepłe. Wówczas wsypać 2 torebki sosu białego. Bardzo dokładnie wymieszać. Dolać wodę spod brokułów. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia.
4. Gotowym sosem polać brokuły (lub kalafiora).
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja polecam brokuły w sosie z sera feta. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję. Pozdrawiam, Aleex.
OdpowiedzUsuńjak ja lubię brokuły...!
OdpowiedzUsuńja wybieram kalafiora:-)
OdpowiedzUsuńJa lubię jedno i drugie, córka woli brokuły, a mąż - kalafiora :))) Podzieliliśmy się i już :)))
OdpowiedzUsuńuwielbiam brokuły, i często je jadam w wersji z orzechami i jogurtem :)
OdpowiedzUsuńZrobilam dzisiaj, tylko sosu z knora nie znalazlam i zrobilam tez z bialego ale innej firmy, bardzo nam smakowalo
OdpowiedzUsuńWitam, na początku chciałabym pochwalić Panią za bardzo dobrze przygotowana stronę. Jest bardzo żywa, ciekawa, również dzięki krótkim wstępom do każdego przepisu.
OdpowiedzUsuńMam zamiar wypróbować kilka przepisów, jednakże martwi mnie to, że występują w nich gotowe produkty typu: kostka rosołowa, vegetta, delikat lub sosy knorra, itp.
Tych tzw. "gotowców" nie mogę używać w mojej kuchni ze względu na dietę członków rodziny. Vegetę mam czym zastapić, ale z delikatem i sosami bedzie juz gorzej :))
Pozdrawiam.