.

.

piątek, 24 września 2010

Wafle z masą kajmakową i bakaliami wg Aleex





Nareszcie piątek! Mam chwilkę oddechu przed „pracującym” weekendem. Niestety, sobotę i niedzielę spędzam w pracy. Aby nieco osłodzić moim chłopcom życie, przygotowałam dla nich wyjątkowo pyszną rzecz – wafle z masą kajmakową i bakaliami. Brzmi zwyczajnie? Nic bardziej mylnego! Ta masa jest niepowtarzalna. Doskonała do wafli i do mazurków. W połączeniu z dodatkami nie ma sobie równych. Polecam.

Składniki:

• 3 szklanki mleka 2%
• 15 dag masła
• 30 dag cukru
• cukier waniliowy - 1 torebka
• 20 dag żurawiny suszonej, rodzynek i posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

1. Mleko wlać do garnka o grubym dnie, dodać cukier i cukier waniliowy. Zagotować, mieszając co jakiś czas , żeby sie nie przypaliło.



2. Pozostawić na małym ogniu. Masa ma bulgotać , ale nie kipieć! Kiedy zacznie gęstnieć , dodać masło i trzymać na ogniu aż masa zbrązowieje.
Gotowanie trwa około 2 godzin i w tym czasie trzeba masę mieć na oku, ale nie trzeba jej poświęcać szczególnie dużo uwagi. Wystarczy co jakiś czas zamieszać po dnie ...
Nie należy się martwić , ze masa pomimo gotowania nie gęstnieje i nie brązowieje- trzeba cierpliwie czekać ( mieszając ).









3. Na koniec do karmelu wsypać orzechy , rodzynki , zamieszać raz ostatni i wylać na rozłożony wafel.



4. Przykryć kolejnym, posmarować ponownie masą i znów nakryć waflem. Obciążyć i zostawić do ostygnięcia. Pokroić bardzo ostrym nożem na porcje.





Smacznego.

9 komentarzy:

  1. mmm właśnie najbardziej lubię wafle z taką masą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mase kajmakowa, moglabym wyjadac ja lyzkami prosto z garnka. A twoje wafle to naprawde dobry pomysl na prosty deser! Wyprobuje na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurde ale super pomysł, niby proste wafle a w królewskim wydaniu :} Uwielbiam czytać Twojego bloga, z niecierpliwością czekam na każdy Twój wpis. Pozdrawiam :*

    Justyna

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja robie coś podobnego,ale z masą czekoladową i ida do niej jaja i namaczam rózniaste bakalie- Pychaaaa - wielbiciekla twojego bloga Kama

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, Justyno, za miłe słowa. A wafle polecam - są pyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. oo, jadłam z mają kajmakową, ale nie przyszlo mi na mysl, żeby dorzucić bakalie, a fajnie z nimi wyglądają. Nastepnym razem robie takie jak ty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchareczko polecam, mam nadzieję, że będą smakowały. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamo - te z masą czekoladową też są na pewno pyszne. Przy okazji wypróbuję. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  9. Droga Alex bardzo często korzystam z twoich przepisów i wszystko jest ok,ale wczoraj zrobiłam kostke alpejska niestety nie z twojego przepisu. no i problem . zrobiłam krem ucierając mase kajmakowa z masłem a na wierzch położyłam bita smietanę z zelatyna . Masa smietanowa ok ale kajmakowa się rozjechała mimo ze trzymałam całą noc w lodowce . Może umiałabyś mi odpowiedzieć co zrobiłam nie tak ?

    OdpowiedzUsuń