.

.

niedziela, 26 września 2010

Kremówka na kruchym cieście wg Aleex




Dzisiaj obiecana kremówka. Moja rodzina od dawna już domagała się tego ciasta. W końcu uległam, chociaż wczoraj zupełnie nie miałam czasu. Na szczęście tę wersję kremówki przyrządza się szybciutko. Tak więc sobotni wieczór spędziłam w kuchni (to w ramach relaksu po pracy;) piekąc ciacho. Na szczęście także wczoraj zrobiłam zdjęcia, bo kiedy dziś po południu wróciłam z zajęć, po kremówce zostało tylko wspomnienie… i okruszki…

Składniki:

Ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 1 żółtko
• 25 dag masła
• 1/2 szklanki gęstej śmietany kremówki 36% (śmietana nie może być wodnista)

Masa:
• 3/4 l mleka
• 1/4 kostki masła - 5 dag
• 1 szklanka cukru
• duży cukier waniliowy
• 1 budyń waniliowy
• 2 łyżki mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 całe jaja

Sposób przygotowania:

1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę, żółtko i masło. Składniki na ciasto posiekać, zagnieść, schłodzić.





2. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na blaszki 21x30, ponakłuwać widelcem i upiec w temp.210 stopni C w piekarniku gazowym przez ok.20 min., UWAŻAĆ przy wykładaniu z blachy- ciasto bardzo kruche.



3. 1/2 l mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
4. W 1 szklance mleka rozmiksować pozostałe składniki czyli jajka, budyń oraz obie mąki, wlać to na wrzące mleko i ugotować jak budyń (do pojawienia się bąbli i zgęstnienia).



5. Gorący krem wyłożyć na jeden placek, na to ostrożnie zsunąć drugie ciasto. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



Smacznego.

14 komentarzy:

  1. najbardziej w kremówkach lubię krem, a Twój zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny, szybki przepis, idzie do ulubionych
    kremówka prezentuje się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. To fakt, ciasto robi się bardzo szybko i jest naprawdę pyszne. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  4. W cieście kruchym nie ma cukru? Nie będzie gorzkie? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez obaw. Ciasto kruche nie jest słodkie, ale za to krem jest, więc smaki się balansują. Pozdrawiam, Aleex.

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłam na ten blog przypadkiem i juz wiem , ze będę tu zaglądać częściej. Na pierwszy ogień idzie kremówka - łatwy i szybki przepis. Już nie mogę się doczekać . Pozdrawiam pieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. budyń ma być na 0,5 litra mleka czy 0,75

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń ma być na 1/2 l mleka. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
    2. Gdzie kupić gęsta kremówkę bo w sklepach jest płynna lub z jakiej firmy?

      Usuń
    3. Gęstą kremówkę można dostać z firmy Rolmlecz lub Piątnica, jest też pewnie sporo innych. Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń
  8. Ta śmietana ma być kwaśna, tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie. Jest wyraźnie napisane, ze to ma być śmietana kremówka. Pozdrawiam, Aleex.

      Usuń
  9. Mój ulubiony przepis na kremówkę. Dziękuję za niego bardzo.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń