wtorek, 21 września 2010
Kanie panierowane wg Aleex
I znów grzyby. Tym razem proponuję Wam kanie. Są przepyszne. Ale uwaga! Bardzo łatwo pomylić je z muchomorami sromotnikowymi, które są śmiertelnie trujące. Dlatego warto je zbierać tylko wtedy, gdy mamy absolutną pewność, że to jadalne kanie. A jeśli mamy je już w domu, możemy przyrządzić je w tradycyjnej panierce i usmażyć. Smakują znakomicie. Spróbujcie.
Składniki:
• kanie (same kapelusze)
• jajko
• bułka tarta
• sól
• oliwa
Sposób przygotowania:
1. Grzyby oczyścić. Dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć.
2. Rozkłócić jajko, posolić do smaku, wysypać na talerz tartą bułkę. Rozgrzać oliwę na patelni.
3. Panierować kapelusze kań w jajku i w bułce. Od razu kłaść na gorący tłuszcz.
4. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
Smacznego.
Przepis dodany do akcji:
Grzybobranie 2010.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nasza babcia jeszcze zalewa je wrzątkiem po opłukaniu :)
OdpowiedzUsuńWiem, wiem. Jest ostrożna :)))
OdpowiedzUsuń